Θα είναι το φεστιβάλ όπου «Ο μεγάλος Λεμπόφσκι» των αδελφών Κόεν συναντά τη «Νύχτα των βρικολάκων» του Πολάνσκι και ο «Δράκουλας» το «Μπλέιντ Ράνερ». Το Διεθνές Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival) επιστρέφει για έβδομη χρονιά, με δεκάδες ταινίες από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Για τις ανάγκες των προβολών μάλιστα θα στηθούν οθόνες σε πολλές γειτονιές, προβάλλοντας γνωστές ταινίες από τη διεθνή βιομηχανία του θεάματος αλλά και εγχώριες παραγωγές με δωρεάν είσοδο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του «Μπλέιντ Ράνερ» θα πραγματοποιηθεί μια ειδική προβολή της ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, όπου ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έχει γράψει τη μουσική. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης το φιλμ «Ο μεγάλος Λεμπόφσκι» των αδελφών Κόεν αλλά και το «Ερωτικό κτήνος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ, μία από τις καλύτερες ταινίες του μοντέρνου βρετανικού σινεμά.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΜΟΣ. Σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, θα παρουσιαστεί επίσης ένα αφιέρωμα στην κληρονομιά του γοτθικού τρόμου, προβάλλοντας σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες μερικά από τα αριστουργήματα του είδους. Οι κινηματογραφικές ανατριχίλες θα αρχίσουν με το «Μάντεψε ποιον θα σκοτώσουν απόψε» των Αλμπέρτο Καβαλκάντι, Τσαρλς Κράιτον, Μπέιζιλ Ντίαρντεν και Ρόμπερτ Χάμερ, παραγωγής 1945. Εδώ, αποτυπώνονται στην οθόνη απόκοσμες και ανατριχιαστικές ιστορίες που διηγούνται οι παρευρισκόμενοι μιας απομονωμένης έπαυλης. Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει ο «Δράκουλας, ο βρικόλακας των Καρπαθίων» του Τέρενς Φίσερ, η ταινία που συνέστησε τον Κρίστοφερ Λι στον ρόλο του απέθαντου και αιμοδιψούς κόμη και δημιούργησε ολόκληρη κινηματογραφική σχολή.

Συνεχίζοντας τις αναφορές στις ζωντανές – νεκρές υπάρξεις, υπάρχει «Η νύχτα των βρικολάκων» του Ρόμαν Πολάνσκι από το 1967. Στην επετειακή προβολή 50 ετών από την πρώτη της κυκλοφορία, η ταινία που συνδυάζει τη μαύρη κωμωδία με τον τρόμο εξιστορεί τις προσπάθειες ενός ηλικιωμένου καθηγητή και του νεαρού βοηθού του να εξοντώσουν μια οικογένεια βρικολάκων στα Καρπάθια.

Για να ζορίσει λίγο το κοινό, έρχεται το «Καταραμένο σκιάχτρο» του Ρόμπιν Χάρντι από το 1973, μ’ ένα από τα πιο σοκαριστικά φινάλε του σινεμά. Για πρώτη φορά στη χώρα μας θα παίξει η πλήρης εκδοχή που επιθυμούσε ο σκηνοθέτης, με την περίπτωση ενός αστυνομικού επιθεωρητή που συναντά τον τρόμο σε μια νησιώτικη κοινότητα παγανιστών.

Από το 1957 έρχεται «Η νύχτα του δαίμονα» του Ζακ Τουρνέρ, με πρωταγωνιστή τον Ντέινα Αντριους, έναν ορθολογιστή επιστήμονα που καλείται να θέσει τις πεποιθήσεις και τη λογική του σε σοβαρή αμφισβήτηση όταν η ζωή του απειλείται από μια μυστηριώδη κατάρα.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα πραγματοποιηθεί η προβολή του έργου «Η παρέα των λύκων» του Νιλ Τζόρνταν που είναι επί της ουσίας μια σεξουαλικά και βίαια φορτισμένη εκδοχή της «Κοκκινοσκουφίτσας». Το ειδικό πρόγραμμα κλείνει με το φιλμ μικρού μήκους «The misletow bough» του Πέρσι Στόου από το 1904 που αποτελεί ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, δείγματα γοτθικού τρόμου στη μεγάλη οθόνη –ήταν για δεκαετίες χαμένο και ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Στην εκδοχή του Athens Open Air Festival που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα πλάνα έχουν ντυθεί με τη μουσική υπόκρουση από τον Πιτ Γουίγκς των Saint Etienne. Η κάμερα δείχνει την εξαφάνιση μιας νύφης κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής, χωρίς όμως οι καλεσμένοι να μπορούν να τη βρουν. Η μακάβρια λύση στον προβληματισμό τους έρχεται τριάντα χρόνια αργότερα.

INFO

Περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές, τις επόμενες ημέρες στο cinemag.gr