Τις εξαγγελίες Αλέξη Τσίπρα για την Παιδεία και την Υγεία βάζει στο στόχαστρό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και να κρύψει τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της ΝΔ –υλοποιώντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι η ανάδειξη των επιπτώσεων του νέου Μνημονίου μέχρι την ημέρα της ψήφισής του –καταλόγισε στον κυβερνητικό συνασπισμό πως εκτός από τα ήδη γνωστά και βαριά μέτρα έχει συμφωνήσει και σε άλλα.

Στόχος του επιτελείου της Πειραιώς είναι όχι μόνο να εξηγήσει ένα προς ένα τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, αλλά και να αποδομήσει πλήρως τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Η ηγετική ομάδα της ΝΔ εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιχειρούν και πάλι να εξαπατήσουν τους πολίτες –με προφανή στόχο να αλλάξουν τη συζήτηση για το σκληρό δημοσιονομικό πακέτο –και αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να το επισημάνει στην κοινωνία. Γι’ αυτόν τον λόγο το γαλάζιο στρατηγείο κρίνει σκόπιμο στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού να βγει μπροστά και να απαντήσει ο ίδιος Κυριάκος Μητσοτάκης. Ετσι χθες ο αρχηγός της ΝΔ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον και πάλι για υποσχέσεις που μένουν στα χαρτιά. «Οπως έλεγε κάποτε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα σκίσει τα Μνημόνια, έτσι τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι θα καταργήσει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις» σχολίασε δηκτικά. Πρόσθεσε με έμφαση ότι ο Πρωθυπουργός «ανεύθυνα και επιπόλαια παίζει με την αγωνία των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους».

ΝΕΑ ΚΡΥΦΑ ΒΑΡΗ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση που έκανε μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη επικεντρώθηκε στα νέα κρυφά βάρη για τους πολίτες –στις ουρές της συμφωνίας, όπως τα είχε χαρακτηρίσει στην προχθεσινή ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ –τα οποία αποκαλύπτονται κάθε μέρα. Στη νέα σφοδρή επίθεσή του υπογράμμισε πως εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου και τις περικοπές των συντάξεων προκύπτουν νέα επώδυνα μέτρα: δραματική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες· μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια· μειώσεις επιδομάτων και καταργήσεις φοροαπαλλαγών. «Ενώ παρίσταναν ότι δεν δέχονταν τις ομαδικές απολύσεις, τώρα υπογράφουν πρόθυμα τις σχετικές ρυθμίσεις», ανέφερε. Μάλιστα, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε προσλήψεις για την Υγεία η ΝΔ απαντούσε με την πανελλαδική δράση της για την Υγεία από την ίδια περιοχή, τον Νομό Θεσσαλονίκης, καθώς οι αρμόδιοι τομεάρχες της πραγματοποίησαν επισκέψεις σε νοσοκομεία και σε κέντρα υγείας προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα του χώρου.

Στην ίδια σκληρή γραμμή για τα νέα μέτρα κινούνται όλα τα στελέχη της ΝΔ. Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Θόδωρος Καράογλου εξέδωσαν καυστική ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως ο «ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ψηφίσει και με τα δύο χέρια την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων».

ΝΕΑ ΠΥΡΑ. Ως όπλο της αντιπολιτευτικής τακτικής χρησιμοποίησε η Πειραιώς και την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά στην περικοπή των συντάξεων. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας εκτόξευσε νέα πυρά κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας πως προχωρεί σε μεγάλες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις και πως δεσμεύεται μάλιστα στο Μνημόνιο ότι οι μειώσεις αυτές δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα. Και πρόσθεσε: «Πριν στεγνώσει το μελάνι των δεσμεύσεων αυτών, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε αρνητικά».