Σε μια κίνηση με πολλούς συμβολισμούς, η Χαριλάου Τρικούπη έδειξε την πόρτα της εξόδου στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη –αυτήν τη φορά κυριολεκτικά. Μετά την εξαγγελία του έκτακτου Συνεδρίου και την ανάθεση των καθηκόντων του γραμματέα στον συντονιστή της ΚΟΕΣ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο Ξεκαλάκης έχασε και το γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη κατ’ εντολή της Φώφης Γεννηματά. Η έξωση του γραμματέα φουντώνει την εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ και συντηρεί τον κύκλο της εσωστρέφειας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως αναγνωρίζουν και επιτελικά στελέχη του χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης κάλεσε τον Στέφανο Ξεκαλάκη στο γραφείο του και του ανακοίνωσε πως, με εντολή της ηγεσίας, πρέπει να μαζέψει τα πράγματά του από το γραφείο του στον 5ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, μιας και πλέον δεν ασκεί τα καθήκοντά του –«έχει παυθεί από τη θέση του». Οι δύο άνδρες τα τελευταία δύο χρόνια διατηρούσαν στενή συνεργασία και φιλική σχέση. Ο Ξεκαλάκης ισχυρίζεται πως εξήγησε στον συνομιλητή του πως παραμένει γραμματέας μέχρι τον διορισμό του επόμενου, όμως ήταν φανερό πως από τη Χαριλάου Τρικούπη είχαν καταλήξει πως ουσιαστικά αποτελεί «ξένο σώμα» στο ΠΑΣΟΚ και αποφάσισαν να «τελειώνουν» και διαδικαστικά μαζί του.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ενοχλημένος από διαρροές που τον έδειχναν έτοιμο να αφήσει αυτοβούλως το γραφείο του, απευθύνθηκε με επιστολή του στον Σαλαγιάννη, με σκοπό να διευκρινίσει ότι δεν φεύγει μόνος του. Παράλληλα, έθεσε βασικά πολιτικά ερωτήματα που δείχνουν ξεκάθαρα τη διάσταση θέσεων και απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Μιλώντας για «πολιτική και οικονομική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ» με συγκεκριμένους υπευθύνους, ο Ξεκαλάκης καλεί στελέχη του κόμματος να δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά τους στοιχεία για να φανεί «πώς ήταν όταν μπήκαν στην πολιτική» και «να γίνει κατανοητό ποιοι ζουν για το ΠΑΣΟΚ και ποιοι ζουν από το ΠΑΣΟΚ». Αναφέρεται επίσης σε στελέχη που πιστεύουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση στη μεγάλη προοδευτική παράταξη», κάνει λόγο για έλλειψη συλλογικής απόφασης όσον αφορά μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ και καταλήγει με το ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε;», κατηγορώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι προτιμά ένα κόμμα «που περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου και βολεύεται κάνοντας τις 17 έδρες 34».

Ο Νίκος Σαλαγιάννης με χθεσινή επιστολή του απάντησε στον Ξεκαλάκη σε προσωπικό τόνο, αναφέροντας ότι ο γραμματέας «ζήτησε ένα δεκαήμερο για να τακτοποιηθεί» και ενώ του προτάθηκε άλλο γραφείο στη Χαριλάου Τρικούπη, εκείνος το αρνήθηκε. Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ αποκρούει κάθε υπόνοια για «προσπάθεια εκφοβισμού», όπως και τις κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, λέγοντας πως «κανένα στέλεχος δεν αμείβεται από το ΠΑΣΟΚ, ούτε με ένα ευρώ!».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗ. Η Χαριλάου Τρικούπη, που αρχικά προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Σαλαγιάννη στήριξε πλήρως τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο «για έναν άνθρωπο που πάλεψε λιονταρίσια για το κόμμα». Ο Στέφανος Ξεκαλάκης, από την άλλη, ισχυρίζεται πως η επιστολή Σαλαγιάννη διαστρεβλώνει την αλήθεια και δηλώνει την άρνησή του «να συμμετάσχει στο φτηνό ριάλιτι όλων όσοι έφεραν ως πρωταγωνιστές το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτήν την κατάσταση».

Σε κάθε περίπτωση, από τη χθεσινή εξέλιξη γίνεται φανερό πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεπεράσει το κλίμα εσωστρέφειας, με πολλούς να μοιάζουν έκπληκτοι με τις διαστάσεις που έχει λάβει η κόντρα της ηγεσίας με την ομάδα των διαφωνούντων.