Σε ρόλο οικοδεσπότη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης υποδέχτηκε στην Αθήνα, τους ομολόγους του από Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, στο πλαίσιο των εργασιών της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Παρόντες ήταν επίσης οι πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών του ΝΑΤΟ ο τσέχος στρατηγός Petr Pavel και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο έλληνας στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, η διοικητής του νατοϊκού Στρατηγείου στη Νάπολι ναύαρχο Michelle Howrd καθώς και αντιπρόσωποι των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Σλοβενίας και Κροατίας.

Κύριο θέμα της Συνόδου, στην οποία παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής του Δημήτρης Βίτσας ήταν η γεωπολιτική σταθερότητα στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή περαιτέρω ενεργειών που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση στην περιοχή.

Από όλες τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου ο ναύαρχος Αποστολάκης, η πιο ενδιαφέρουσα ασφαλώς ήταν με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, αφού έγινε στη σκιά των προκλήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ που πλέον έχουν γίνει (ενοχλητική) ρουτίνα, αλλά που χθες –λόγω της παρουσίας του προφανώς στην Αθήνα –δεν έγινε καμία!

Ο Ακάρ να σας θυμίσω είχε δώσει σόου τον περασμένο Ιανουάριο όταν μαζί με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας της Τουρκίας φωτογραφίστηκε στα Ιμια ανήμερα τη συμπλήρωση 21 ετών από την κρίση στις βραχονησίδες.

Μαθαίνω πάντως ότι προχθές το βράδυ όλοι οι αρχηγοί σε πολύ συναδελφικό κλίμα δείπνησαν στην Πλάκα. Το επιδόρπιο δεν είχε μπακλαβά για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις αλλά άλλο σιροπιαστό, ραβανί!

n Με την ευκαιρία να σας πω ότι ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νίκος Τσούνης σήμερα και αύριο βρίσκεται στο Αμβούργο, όπου συγκαλείται η Σύνοδος αρχηγών ευρωπαϊκών Ναυτικών.

«Δεν σας κόβουμε λεφτά»

Τέλος, να καθησυχάσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιχείρησε ο Δημήτρης Βίτσας διαβεβαιώνοντας στη Βουλή ότι «οι αμοιβές που απολαμβάνουν οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ΕΠΟΠ και ΟΒΑ που αυτή τη στιγμή είναι στις Ενοπλες Δυνάμεις, δεν μειώνονται ούτε κατά ένα σεντ».

Ο θόρυβος που ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου της συμφωνίας, στο οποίο γίνεται αναφορά «στον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων με την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο», υποχρέωσε τον Βίτσα να δηλώσει ότι το μισθολογικό κόστος του ΥΕΘΑ δεν μειώνεται. Δεν απέκλεισε να υπάρξουν μικρές μειώσεις για όσους εισαχθούν φέτος στη Σχολή Ευελπίδων και ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους ύστερα από τέσσερα χρόνια, ενώ για τους άλλους άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο κάποιων αυξήσεων. «Δεν θα έχουμε μειώσεις ή θα είναι ελάχιστες, σε κάποιους θα έχουμε και αυξήσεις» είπε.