Για δες καιρό που βρήκε να σκάσει το θέμα με τις σιταποθήκες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, πρέπει να μετατραπούν σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Λίγο πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα, την «πατρίδα» της COSCO…

Μετά τις εύλογες απορίες για την επιστολή της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟ Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, με την οποία ζητούσε από το υπουργείο Ναυτιλίας να ανακληθεί η παραχώρηση των παλαιών σιταποθηκών, το υπουργείο προσπάθησε χθες να ηρεμήσει τα πνεύματα με ανακοίνωση: «Σύμφωνα και με τις πρόσφατες συζητήσεις στα πλαίσια του αφιερωματικού Ετους Ελλάδας – Κίνας, Κίνας – Ελλάδας, σχεδιάζεται η λειτουργία ενός μουσείου που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην οικονομική –τουριστική και εμπορική –δραστηριότητα της περιοχής…».

Ενα γκρίζο σημείο, πάντως, παραμένει: το υπουργείο φέρεται να αγωνιά για ένα έργο που εντάσσεται στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιώς, μια πρωτοβουλία ανάπλασης, η οποία όμως έχει ανακοινωθεί ήδη από το 2011, επί υπουργίας Παύλου Γερουλάνου. Ακόμη και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τίποτε δεν προχώρησε. Οπότε η πολυδιαφημισμένη συνέργεια με την Κίνα μόνο ως εύηχο άλλοθι μπορεί να ακουστεί. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το υπουργείο Πολιτισμού τρέχει στο παρά πέντε της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα να «ξαναλανσάρει» το μουσείο θολώνει και τις τελευταίες εντυπώσεις ότι νυν υπέρ πάντων ο επενδυτικός αγών.

Καράογλου «υπέρ» Σαββίδη

Η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει εξ αρχής ως χαριστική υπέρ του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη την τροπολογία στη Βουλή για τα πρόστιμα λαθρεμπορίου στη ΣΕΚΑΠ εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «απόδειξη διαπλοκής». Χθες όμως ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου φαίνεται ότι βγήκε εκτός γαλάζιας κομματικής γραμμής. Στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους σημείωσε πως είναι ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ΝΔ – Σαββίδη, χαρακτηρίζοντας βέβαια «λανθασμένες» τις δηλώσεις του Σαββίδη για τον Μητσοτάκη. Ομως ταυτόχρονα είπε πως ο επιχειρηματίας έχει επενδύσει πολλά χρήματα στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Στήριξη στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ από τον βουλευτή της ΝΔ που το 2008 είχε εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο του Καυτανζόγλειου σε ματς Ηρακλή – Ολυμπιακού και είχε διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή για την απόφασή του να διακόψει τον αγώνα…

Κρουαζιέρα

Και μίνι κρουαζιέρα περιλάμβανε το πρόγραμμα της καλεσμένης από την κυβέρνηση πρώην προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ. Φίλος της στήλης την είδε χθες το απόγευμα, υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας, να αποβιβάζεται από ένα τεράστιο γιοτ (νομίζω μου είπε ότι το όνομά του ήταν «Moonlight 2») στη μαρίνα του Φαλήρου, που συνοδευόταν από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού.

Εκδήλωση

Την Κυριακή 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά. Στη διάρκεια της τελετής θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου που φιλοτέχνησε ο Παναγιώτης Τανιμανίδης, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στους χιλιάδες νεκρούς αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας.

Το έργο υλοποιείται με δωρεά του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δημοτικού συμβούλου της πόλης Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που του απηύθυνε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, καθώς εκτός των άλλων έχει δεσμούς με τον Πόντο από την πλευρά της μητέρας του Ειρήνης, η οποία έλκει την καταγωγή της από τα Υψηλά της Τραπεζούντας.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην ανακατασκευασμένη (με έξοδα του Μαρινάκη) Πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης θα τιμήσει τον εφοπλιστή για την εν γένει προσφορά του στον Πειραιά, παραδίδοντάς του τιμητική πλακέτα. Στην τελετή ιδιαίτερο τόνο θα δώσει και η άφιξη της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, η οποία αποτελεί σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού και εκείνες τις μέρες θα βρίσκεται στον Πειραιά στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.