Βάλτε δυο δηλώσεις δίπλα δίπλα. Αλέξης Τσίπρας: «Η ρύθμιση του χρέους είναι πιο κοντά από ποτέ». Πίτερ Καζίμιρ: «Η ευρωζώνη έχει πει ότι θα μπορούσε να εξετάσει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα μετά το 2018».

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Πίτερ είναι φίλος με τον Βόλφγκανγκ. Είναι ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, από τη θέση και του οποίου εξαρτάται μια ομόφωνη απόφαση του Eurogroup για το χρέος, την οποία όλοι θέλουμε διακαώς, αλλά πολλοί αναλυτές δεν τη βλέπουν να έρχεται ούτε άμεσα ούτε αποφασιστικά. Από σήμερα και μέχρι το Σάββατο, κάποια στιγμή εκεί στο Μπάρι όπου συναντώνται οι ισχυροί του G7 αναμένεται να συγκληθεί και ένα Washington Group. Θα συζητήσουν –χωρίς εμάς –για το χρέος και ό,τι αποφασίσουν εκτιμάται ότι θα βαρύνει καθοριστικά για το τι καπνό θα βγάλει το Eurogroup της 22ας Μαΐου για το χρέος.

Τα πονταρίσματα δίνουν και παίρνουν για τον γκρίζο (καπνό). Κάτι δηλαδή που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, θα ικανοποιεί το Βερολίνο και θα δίνει ελπίδες λύσης στην Ελλάδα αργότερα… Με αυτή την ιδέα φαίνεται να έχει ήδη συμβιβαστεί η κυβέρνηση. Τα κουρέματα έχουν μπει στην άκρη και τώρα ο αγώνας επικεντρώνεται στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Θα αρχίσει να χάνει τη δυναμική του από το τέλος του έτους, αλλά το θέμα είναι να τρουπώσουμε –που έλεγε και ο Κώστας Βουτσάς –τώρα. Από μόνο του το QE θα άλλαζε πολλά.

Η αμερικανική Citi με χθεσινή της ανάλυση δεν βλέπει πολλές πιθανότητες σημαντικής πρόοδου για την ελάφρυνση του χρέους στο εγγύς μέλλον.

Κρατήστε και μια υποσημείωση. Χθες βράδυ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν την τελική συμφωνία για το χρέος με τους ευρωπαίους δανειστές για να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τις πτυχές του ελληνικού προγράμματος και την τυχόν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού θα καταλήξει»…