Η στροφή του Πρωθυπουργού στην καθημερινότητα και η έμφαση στα θέματα Παιδείας και Υγείας συνοδεύεται από εξαγγελίες για προσλήψεις. Μόνο που οι εξαγγελίες δεν φαίνεται να συνάδουν με την πραγματικότητα και έτσι πολλές από τις προσλήψεις μοιάζουν «πέτσινες» –κατά μία προσφιλή για τον Αλέξη Τσίπρα έννοια, όπως καταγράφηκε και στη χθεσινή παρέμβασή του.
Ο σχεδιασμός δείχνει μετέωρος και οι εξαγγελίες απροετοίμαστες: προχθές, στο υπουργείο Παιδείας, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε 21.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας. Χθες, ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο (Σκάι) για 10.000 προσλήψεις. Και την ίδια ώρα, από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, ο Τσίπρας μιλούσε για 3.000 προσλήψεις προκειμένου να στελεχωθούν οι τοπικές μονάδες Υγείας. Μολαταύτα, σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη, ο ίδιος είχε αναφερθεί σε 6.000 υλοποιημένες προσλήψεις και άλλες 12.000 που εκκρεμούν, ενώ κατά τις εξαγγελίες για το επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, είχε κάνει λόγο σε 5.000 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ενημέρωσε τη Βουλή για συνολικά 18.600 προσλήψεις που έχουν υλοποιηθεί ή εκκρεμούν, ενώ τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλούν για μόλις 2.217 ολοκληρωμένες προσλήψεις μονίμων τη διετία 2015-2016…
Τα αντικρουόμενα στοιχεία δεν δείχνουν πάντως να πτοούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, θέλοντας να χτυπήσει τη ΝΔ για τη στάση της απέναντι στα αντίμετρα, θυμήθηκε τη δήλωση – σχόλιο Μητσοτάκη για τον τελικό Κυπέλλου και κατέφυγε σε ένα ευφυολόγημα: «Τα βλέπουν όλα πέτσινα. Πέτσινα τα αντίμετρα, πέτσινο το Κύπελλο στον ΠΑΟΚ, πέτσινο και το Κέντρο Υγείας, όλα πέτσινα είναι. Πέτσινη είναι η κοινωνική τους ευαισθησία. Και ο ελληνικός λαός το έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας μεν ενθουσιασμό και χειροκροτήματα λόγω… οπαδικής εντοπιότητας, αλλά η αποστροφή του γέννησε νέους συνειρμούς που καταλήγουν στον Ιβάν Σαββίδη.
Με νομικούς κύκλους και τη ΝΔ να υποστηρίζουν τώρα ότι η επίμαχη τροπολογία δεν αφορά τη ΣΕΚΑΠ –καίτοι τη φωτογραφίζει –διότι δεν έχει ρητά αναδρομική ισχύ, η διαγραφή των προστίμων της καπνοβομοηχανίας αποκτά νέα διάσταση, καθώς ο βουλευτής που κατέθεσε την τροπολογία δήλωσε ευθέως ότι την πήρε έτοιμη: «Την έκανε η συντονιστική ομάδα τουΣΥΡΙΖΑκαι την κατέθεσα ως υπεύθυνος των Επιτροπών Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου», υποστήριξε (Αθήνα 9,84) ο Δημήτρης Δημητριάδης.
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. Στο Μαξίμου δεν δείχνουν να ασχολούνται με την υπόθεση και στρέφουν το βλέμμα τους αποκλειστικά στο ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα και τις υψηλές επαφές του Πρωθυπουργού. Θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Γιώργο Τσίπρα.
Πέραν της συμμετοχής στο συνέδριο για τον δρόμο του μεταξιού, στόχος του μακρινού ταξιδιού είναι οι επενδυτικές συμφωνίες, με αιχμή ένα τριετές επενδυτικό μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας, καθώς έχει γίνει η σχετική προεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ. Στην αναμενόμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ, εξάλλου, θα συζητηθεί το θέμα του χρέους, το οποίο θα «τρέχει» παράλληλα και στη σύνοδο του G7 στην Ιταλία.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές που φέρνει στις συντάξεις η συμφωνία με τους δανειστές. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο και πως σε κάθε περίπτωση οι παρατηρήσεις του θα ληφθούν υπόψη: «Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ως αντιπολίτευση, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν είχε την ίδια άποψη για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το 2012, ο τότε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής είχε απευθύνει ερώτημα προς τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Oλι Ρεν για τις περικοπές του δεύτερου Μνημονίου στις συντάξεις. Επικαλείται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θεωρεί αντισυνταγματικές τις περικοπές του νόμου 4093/2012. Ο επίτροπος είχε επισημάνει ότι η «ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει τη συμμόρφωση του εθνικού δικαίου με το ελληνικό Σύνταγμα» και ο Χουντής αντέτεινε: «Να δηλώσουν σήμερα ότι θα άρουν τα αντισυνταγματικά μέτρα».
Είχαν προηγηθεί, μάλιστα, ο νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και ο νομικός Ακρίτας Καϊδατζής, συντάσσοντας με την ακαδημαϊκή ιδιότητά τους γνωμοδότηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (νόμος 4046/2012), κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι στο κείμενό τους, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Παραπέμποντας σε αλλεπάλληλες γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για όλες τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις, τους μισθούς του Δημοσίου, τα δώρα και τα επιδόματα, αλλά και το ΕΚΑΣ, εκείνη η νομική γνωμοδότηση είχε προβληθεί ως αντιπολιτευτικό υπερόπλο. Υπενθυμίζεται δε, ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίσης προσφύγει μαζικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να μπλοκάρουν την παραχώρηση του Ελληνικού.