Οι απειλητικές προτροπές του Νίκου Παππά προς το ΕΣΡ να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών δεν άγγιξε τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής τα οποία, διά του προέδρου της Αθανάσιου Κουτρομάνου, «διεμήνυσαν» στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ότι καλό είναι να υλοποιούνται γρήγορα οι όποιες διοικητικές δράσεις, όμως «δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την αδειοδότηση στην ταχύτητα». Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου κλήθηκε μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ Ροδόλφο Μορώνη να ενημερώσουν τα μέλη της σχετικά με την πορεία της υπόθεσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός: «Τα πάντα είναι έτοιμα, ξεκινήστε. Δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες» είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα μέλη του ΕΣΡ «δεν καλούνται να εφεύρουν εκ νέου τον τροχό» και επιπλέον ότι «έχουν τις σχετικές πειθαρχικές, αστικές και ποινικές ευθύνες εάν δεν τηρούν τα καθήκοντά τους, τους νόμους και το Σύνταγμα». Η απάντηση ήρθε ουσιαστικά λίγες ώρες αργότερα από τον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής –ο Αθανάσιος Κουτρομάνος κληθείς από βουλευτές να σχολιάσει αν δέχεται απειλές ή πιέσεις δήλωνε: «Στο ΕΣΡ οι λέξεις απειλή και πίεση είναι άγνωστες». Και διευκρίνιζε ότι στόχος του Συμβουλίου είναι να εξαντλήσει κάθε νομικό και τεχνικό περιθώριο για την άρτια προετοιμασία της προκήρυξης ώστε η αδειοδότηση που θα γίνει «να μην ανατραπεί στα δικαστήρια», παραπέμποντας στο ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά με τον οποίο διενεργήθηκε ο διαγωνισμός – Βατερλώ του περασμένου χρόνου.
Δεν θα είχε κανένα όφελος μια προκήρυξη που θα έθετε σε κίνδυνο την όλη διαδικασία ζημιώνοντας και τα οικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχει η ενημέρωση και η ψυχαγωγία που προσφέρονται στους πολίτες, φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας ότι αν αυτά δεν διασφαλίζονται τότε «είναι προτιμότερο να καθυστερήσουμε». Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι τα μέλη του ΕΣΡ εργάζονται ώστε να δρομολογηθεί η όλη διαδικασία με τον ασφαλέστερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο, αν και σαφή χρονοδιαγράμματα δεν δόθηκαν, αφού ακόμα φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες.
ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2-3 ΜΗΝΩΝ. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, «όλο το πεδίο είναι πλέον διευκρινισμένο» όσον αφορά τα νομικά και τεχνικά ζητήματα και απομένουν λίγες εκκρεμότητες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. «Είναι σαφές ότι το ΕΣΡ σε σύμφωνη γνώμη με την κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και θα το κάνει στην προκήρυξη του διαγωνισμού μέσα από ενδελεχή μελέτη όλων των εκκρεμοτήτων» είπε χαρακτηριστικά.
Αλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι πλευρές στη Διάσκεψη των Προέδρων συντάχθηκαν με την άποψη ότι πρέπει «να τελειώνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα με το παράνομο τοπίο» και ότι πρέπει «το ταχύτερο δυνατόν να υπάρξει η διαμόρφωση της προκήρυξης», η οποία, σύμφωνα με προσωπικές εκτιμήσεις του Προέδρου της Βουλής, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί –προκήρυξη και διαγωνιστική διαδικασία –εντός 2-3 μηνών.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ. Στην κατεύθυνση επίλυσης των τελευταίων εκκρεμοτήτων είναι και το να διασαφηνιστεί πόσες θα είναι οι θεματικές άδειες που θα προκηρυχθούν. Είναι χαρακτηριστικά όσα τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ σχετικά με τον αριθμό των αδειών τον οποίο προσδιόρισε στην παρούσα φάση –και πριν ισχύσει το νέο ψηφιακό μέρισμα 2 (αφορά το 2020-2022) –σε 9 έως 12, ότι σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και τα γενικού περιεχομένου και τα θεματικά. Σύμφωνα με τον Ροδόλφο Μορώνη, το μάξιμουμ δυνατοτήτων είναι 12 άδειες, αλλά όπως διευκρίνισε ο αριθμός είναι θεωρητικός γιατί εξαρτάται από το πώς θα διαθέσει η ΕΡΤ τον δικό της ψηφιακό πολυπλέκτη και πόσα κανάλια θα χωρούν σε αυτόν. Μάλιστα επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία είπε ότι στην ψηφιακή εποχή τα θεματικά είναι περισσότερα από τα ενημερωτικά. Ως προς τον αριθμό των αδειών διευκρινίστηκε ότι το ΕΣΡ θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση θα αποφασίσει αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.