Με μια συμβολική επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, πολλά χιλιόμετρα μακριά από το ασφυκτικό πεδίο των νοσοκομείων της χώρας που σηκώνουν το βάρος της περίθαλψης των πολιτών υπό αντίξοες συνθήκες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικρότησε το έργο του υπουργείου Υγείας.
Στρέφοντας την πολιτική πυξίδα στα θέματα της καθημερινότητας που προβληματίζουν τους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εμβληματική» και «επαναστατική» την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), σημειώνοντας μάλιστα πως θα μείνει ισάξια της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ.
Δίνοντας έμφαση στο «κοινωνικό πρόσημο» των δρομολογούμενων αλλαγών ο Πρωθυπουργός προέτρεψε τους πολίτες να πιστέψουν σε αυτές και σχολίασε ότι «ο κόσμος σκιάζεται, αντί να αναθαρρεί όταν ακούει για μεταρρυθμίσεις».
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Από τον Εύοσμο –«για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις ξεχνούσαν να περάσουν από αυτές τις περιοχές, ξεχνούσαν ότι υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός –ανακοινώθηκε ότι έως τα τέλη του έτους θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα.
Σχολίασε μάλιστα ότι αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει τις εποχές «του Χρηματιστηρίου, των Εξοπλιστικών και της μίζας» και κατέληξε ότι «αυτή η εμβληματική μεταρρύθμιση γίνεται σε περίοδο κρίσης, σε περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής».
Και καθώς για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ θα γίνουν 3.000 προσλήψεις (1.300 γιατροί και 1.700 επαγγελματίας της Υγείας) ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στη διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Μάλιστα απηύθυνε έκκληση στους νέους γιατρούς να εμπιστευτούν αυτή τη μεταρρύθμιση και να μείνουν στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα δοθεί και μισθολογικό κίνητρο στους επιστήμονες που θα προσληφθούν, καθώς οι αποδοχές τους θα είναι αντίστοιχες με αυτές του Επιμελητή Α’.
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, αυτή προέρχεται από το ΕΣΠΑ και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρώπης, ενώ μετά τη διετία θα υπάρχει σταδιακή συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού. Το ετήσιο κόστος των πρώτων δομών ανέρχεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή τους το ποσό σχεδόν πενταπλασιάζεται.
Σημειώνεται πάντως ότι ο Παύλος Πολάκης φούσκωσε τον αριθμό των προσλήψεων γενικώς στον χώρο της Υγείας σε 6.100, ενημερώνοντας τη Βουλή ότι το ΕΣΥ έχει να δει τέτοια ενίσχυση από τη δεκαετία του ’80.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στο εγχείρημα της ΠΦΥ, που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, έστειλε μήνυμα υποστήριξης και στον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει πιάσει το νυστέρι δύο φορές σε νοσοκομεία του ΕΣΥ (στη Σαντορίνη και στη Ζάκυνθο) παραβαίνοντας την υφιστάμενη νομοθεσία.
«Πριν από έναν χρόνο βρέθηκα στη Σαντορίνη και εγκαινίασα το δημόσιο νοσοκομείο. Ξέρετε ποιοι ήταν αυτοί που το κρατούσαν κλειστό, ενώ είχαν ολοκληρωθεί όλες οι εγκαταστάσεις, ένα σύγχρονο νοσοκομείο, το πιο σύγχρονο στις Κυκλάδες; Ηταν αυτοί, οι οποίοι ήθελαν να πριμοδοτούνται τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο νησί» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι σήμερα σθεναρά αντιστέκονται στη λειτουργία των χειρουργείων στο νοσοκομείο της Ζακύνθου και σπεκουλάρουν το υπουργείο, που κάνει προσπάθεια να ξαναλειτουργήσει; Αυτοί οι οποίοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ενίσχυση ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμέλησε να αναφερθεί και στην έντονη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στον χώρο της Υγείας, καθώς οι συνδικαλιστές ανεβάζουν τους τόνους σε κάθε ευκαιρία. Χαρακτήρισε μάλιστα τις ενστάσεις που εκφράζονται «άναρθρες κραυγές» μιας συνδικαλιστικής ηγεσίας «βολεμένων».
«ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ». Πάντως, ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους νοσηλευτές και τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που δίνουν «σκληρή μάχη» και σημείωσε ότι η νέα ΠΦΥ θα λειτουργήσει ανακουφιστικά, αποσυμφορώντας τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Και παραδέχτηκε πως παρότι «δεν είμαστε στον Παράδεισο», παρά ταύτα η κυβέρνηση δίνει τα τελευταία δύο χρόνια «μια δύσκολη μάχη και με το παλιό σύστημα μέσα, κυρίως όμως και με αυτούς που έξω μας έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο με το δάχτυλο στη σκανδάλη».