Ρεάλ εναντίον Γιουβέντους λοιπόν στον τελικό του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αυτός ο δεκαθλητής του ποδοσφαίρου, απέναντι στον Τζίτζι Μπουφόν, τον τερματοφύλακα που έχει ανακαλύψει το ελιξίριο της νεότητας και παρά τα 39 του χρόνια παραμένει ο κορυφαίος πορτιέρο στον κόσμο.

Πρόκειται για την επανάληψη του τελικού του 1998 στην Αρένα του Αμστερνταμ όταν η Ρεάλ με γκολ του Πέτζα Μιγιάτοβιτς νίκησε με 1-0 και κατέκτησε το έβδομο από τα 11 συνολικά τρόπαιά της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Στη Γιούβε εκείνου του τελικού έπαιζαν ο σημερινός προπονητής των Μερένχες Ζινεντίν Ζιντάν, ο νυν ομοσπονδιακός κόουτς της Γαλλίας Ντιντιέ Ντεσάν και ο δυνάμει πρωταθλητής με την Τσέλσι Αντόνιο Κόντε. Με τη λευκή φανέλα είχε αγωνιστεί ο σύμβουλος στρατηγικής του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ.

Για να φτάσει η Ρεάλ στον έκτο της τελικό επί εποχής Τσάμπιονς Λιγκ (όσους και οι Γιουβέντους, Μίλαν) αλλά 15ο στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης, χρειάστηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο μιας ηλεκτρισμένης Ατλέτικο, η οποία για 44 λεπτά έδειχνε ικανή να προκαλέσει το μπιγκ μπανγκ και να ανατρέψει το 3-0 του πρώτου αγώνα.

Οι Ροχιμπλάνκος προηγήθηκαν 2-0 μόλις στο 16′ με τους Σαούλ (με κεφαλιά) και Γκριεζμάν (πέναλτι), κάτι που δεν είχε βιώσει ποτέ στο παρελθόν η Ρεάλ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι φτωχοί ποδοσφαιρικοί συγγενείς της ισπανικής πρωτεύουσας έκαναν όμως ένα λάθος: σήμαναν ομαδική υποχώρηση επιτρέποντας σε μία από τις πολλές επιθέσεις του Μπενζεμά να κινηθεί πάνω στη γραμμή του άουτ όπως οι παίκτες των ομάδων της Βόρειας Αγγλίας όταν οι προπονητές τους θέλουν να δουν αν πήγαν πιωμένοι στην προπόνηση. Ο Γάλλος βέβαια μόνο μεθυσμένος δεν ήταν και έβγαλε την μπαλιά από την οποία προήλθε τελικά το γκολ του Ισκο που αποδείχτηκε ταυτόχρονα ταφόπλακα για τα τολμηρά σχέδια της Ατλέτικο, η οποία ήθελε να αποχαιρετήσει το γήπεδό της (μετακομίζει του χρόνου στο νέο της στάδιο) με μία ιστορική επιτυχία.

Η πρόκριση της Ρεάλ στον τελικό, η τρίτη τα τέσσερα τελευταία χρόνια και η δεύτερη συνεχόμενη προκαλεί συνειρμούς με την ομάδα που κατέκτησε τα πέντε σερί τρόπαια την πενταετία 1956 – 1960. Αν καταφέρει να νικήσει και τη Γιουβέντους στις 3 Ιουνίου στο Κάρντιφ θα γίνει η πρώτη κάτοχος του τροπαίου που θα υπερασπιστεί τον τίτλο της επί εποχής Τσάμπιονς Λιγκ, σπάζοντας την κατάρα που κυνηγά όλες τις προηγούμενες νικήτριες από το 1993. Η τελευταία από τις τέσσερις συνολικά ομάδες που ως κάτοχος έφτασε σε τελικό αλλά δεν κατάφερε να σπάσει την κατάρα ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2008, 2009).

Να υπογραμμιστεί πάντως πως η Ρεάλ στους πέντε προηγούμενους τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ όπου συμμετείχε μετρά αντίστοιχες νίκες, σε αντίθεση με τη Γιούβε που έχει μόνο μία επιτυχία, το 1996 επί του Αγιαξ στα πέναλτι, και τέσσερις αποτυχίες. Στα μεταξύ τους παιχνίδια οι φιναλίστ μετρούν από οκτώ νίκες και δύο ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Ντέρμπι.

Κυρία με εκατομμύρια

Το μεγαλύτερο ποσό που έχει εισπράξει ποτέ ομάδα από το Τσάμπιονς Λιγκ έχει εξασφαλίσει η Γιουβέντους με την πρόκρισή της στον τελικό της φετινής διοργάνωσης στο Κάρντιφ.

Τα μπόνους απόδοσης και τα χρήματα από το market pool θα αποφέρουν στη Γηραιά Κυρία 108 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν στα 113,7 εκατ. αν κατακτήσει το τρόπαιο στις 3 Ιουνίου. Σε αυτά δεν συγκαταλέγονται τα έσοδα από τα εισιτήρια και τις χορηγίες που έχουν ειδικές ρήτρες για τέτοιες περιπτώσεις.

Η Γιούβε έχει έναν ακόμα λόγο να είναι ικανοποιημένη. Σύμφωνα με την παράδοση που έχει δημιουργηθεί από το 1989, κάθε επτά χρόνια το Τσάμπιονς Λιγκ το κατακτά ιταλική ομάδα. Η τελευταία που το είχε σηκώσει ήταν η Ιντερ το… 2010.