Δεν μίλησε τυχαία ο Μπεργκ στην παρούσα φάση

Φωτιές στον Παναθηναϊκό έβαλε ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός είπε τα αυτονόητα. Οσα θα έλεγε κάθε παίκτης υψηλής ποιότητας που σέβεται τον εαυτό του και έχει φιλοδοξίες. Χωρίς δόση υπερβολής, οι Πράσινοι αντί να ανησυχήσουν και να θορυβηθούν, θα έπρεπε να νιώσουν χαρά. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης πρέπει να είναι ευτυχισμένος, ο Γιάννης Αλαφούζος υπερήφανος, που έχουν στην ομάδα τους έναν παίκτη πρώτης γραμμής, που επιθυμεί την παραμονή του σε αυτήν αλλά και την ενίσχυση της ώστε να πετύχει τους στόχους της. Εναν παικταρά ολκής που θορυβήθηκε στο άκουσμα της είδησης ότι ο πρόεδρος σκοπεύει να κάνει περικοπές στο μπάτζετ.

Οπως όμως και να έχει, η αλήθεια είναι ότι η δήλωση του Σουηδού άσου έβαλε στην πρίζα τον Παναθηναϊκό και πλέον μαθαίνω πως δρομολογούνται όσα έπρεπε ήδη να έχουν συζητηθεί και συναποφασιστεί και να υλοποιούνται για τη δημιουργία του νέου ρόστερ. Ο χρόνος πιέζει τους Πράσινους, καθώς άφησαν τις ημέρες να περνούν και παρέμεναν άπραγοι.

Το μπάτζετ λοιπόν ενδέχεται να μη μειωθεί, ενώ ήδη άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για το αύριο του Παναθηναϊκού, που οφείλει να κατανοήσει ότι οι ανταγωνίστριες ομάδες ισχυροποιούνται και δεν θα έχει την αποκλειστικότητα στην… αντιπολίτευση, στην κυριαρχία του Ολυμπιακού. Ο Μπεργκ βεβαίως δεν πέταξε την ατάκα-φωτιά χωρίς λόγο. Ξέρει πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ομάδων και ότι μπορεί να φουσκώσει με πολλά, μα πάρα πολλά, μηδενικά ο τραπεζικός λογαριασμός του.

Οχι, δεν είναι η Μάλαγα εκείνη που είναι σε θέση αλλά και έτοιμη να το πράξει. Η Μάλαγα μάλλον δεν μπορεί, αφού η ρήτρα των 10 εκατ. που έχει βάλει ο Παναθηναϊκός στο συμβόλαιο του Σουηδού λειτουργεί ανασταλτικά για την ισπανική ομάδα. Ο Μπεργκ όμως έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον από ομάδες της νέας ποδοσφαιρικής αγοράς. Από Ασία μεριά. Στην Κίνα είναι πανέτοιμοι να του δώσουν ηγεμονικό συμβόλαιο και να καλύψουν τη ρήτρα που ξεκλειδώνει την πόρτα της εξόδου. Αλλά βολιδοσκοπήσεις έχουν γίνει και από ομάδες που έχουν πετροδόλαρα.

Απλά σκύβεις το κεφάλι και περιμένεις

Μένω στον Παναθηναϊκό! Τον ενιαίο και αδιαίρετο. Η ανοιχτή επιστολή προς τον κόσμο του ΠΑΟ, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, επισημοποιεί όλα εκείνα για τα οποία σας είχε προετοιμάσει η στήλη. Από την ημέρα που άρχισε το σίριαλ και άπαντες έλεγαν πως οι δύο πρόεδροι, της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη, θα έβρισκαν τη λύση πολιτισμένα και παναθηναϊκά, το «Shot» είχε προβλέψει πως θα ξεσπάσει εμφύλιος και ότι ο Δημήτρης Μπαλτάκος έχει πλάνο, το οποίο καθότι το έχει δρομολογήσει και μάλιστα έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, δεν έχει κανένα λόγο να το ακυρώσει και να παραιτηθεί.

«Οταν κατά ομολογία σου δεν έχεις βάλει ούτε ένα ευρώ στον Παναθηναϊκό, στο άκουσμα της πρόθεσης ενός ανθρώπου να βάλει ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, απλά σκύβεις το κεφάλι και αποχωρείς» γράφει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην ανοιχτή επιστολή, αποκαλύπτοντας ποια είναι η επιθυμία του ή τουλάχιστον τι είναι, κατά τη γνώμη του, εκείνο που όφειλε να πράξει ο Δημήτρης Μπαλτάκος από τη στιγμή που ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ εκδήλωσε την επιθυμία να αναλάβει και τη «μάνα του λόχου».

Σας αποκαλύπτω λοιπόν ότι ο Δημήτρης Μπαλτάκος μόνο αυτό δεν έχει πρόθεση να κάνει. Να σκύψει το κεφάλι και να αποχωρήσει. Οχι πως δεν θα παραιτηθεί. Θα παραιτηθεί, αλλά θα αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι. Πώς προσδιορίζει ο ίδιος, όπως μαθαίνω από το περιβάλλον του, το «ψηλά το κεφάλι»; Θα ανοίξει τον δρόμο για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αφού όμως πρώτα ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή του γηπέδου στο Γουδή!

Το όραμα που έχει ο νεαρός Μπαλτάκος είναι να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός ένα γήπεδο-στολίδι, που θα επιτρέψει και στα ερασιτεχνικά τμήματα να αποκτήσουν σύγχρονη στέγη και μέσα εκεί να έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να ανθίσουν ξανά. Οι εξελίξεις τρέχουν και έχει την πεποίθηση ότι άμεσα θα υπάρξει η ευχέρεια να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη λοιπόν σκοπεύει να αποχωρήσει στη γενική συνέλευση. Οχι της 27ης Μαΐου, στην οποία δεν θα σημειωθεί απαρτία, αλλά στη δεύτερη γενική συνέλευση. Μέχρι τότε, όμως, θα έχει εξασφαλίσει τις υπογραφές που θα δεσμεύουν τη διοίκηση του Ερασιτέχνη, όποια σύνθεση κι αν έχει αυτή, όπως και της ΠΑΕ για την κατασκευή του γηπέδου στο Γουδή. Τότε θα αποχωρήσει, γιατί θα νιώθει πως θα βάλει τον θεμέλιο λίθο για να αποκτήσει επιτέλους ο Παναθηναϊκός αυτό που χρόνια ονειρεύεται όλος ο κόσμος του.

Το όπλο που άφησε ο Κοντονής στον Βασιλειάδη

Φάκελο στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα για όσα συνέβησαν στον τελικό της ντροπής στον Βόλο, έστειλε ο Γιώργος Βασιλειάδης. Ωστόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει στα χέρια του ακόμη ένα όπλο που του έχει αφήσει στο τραπέζι ο Σταύρος Κοντονής. Ο προκάτοχος του Γιώργου Βασιλειάδη με τον νόμο που έφερε, έχει δώσει στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού το δικαίωμα να επιβάλλει (βαριά) διοικητικά πρόστιμα, ασκώντας πίεση που πονάει διπλά τις ομάδες και τις διοικήσεις τους.

Για όσα συνέβησαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ολυμπιακός – ΑΕΚ, ο Γιώργος Βασιλειάδης έκρινε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για να ανατρέξει στη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου και να τιμωρήσει τις δύο ΠΑΕ. Τώρα που η κατάσταση ξέφυγε και όσα συνέβησαν ουσιαστικά ακύρωσαν τον ρόλο που έχει η Πολιτεία, ο υφυπουργός έχει τη δυνατότητα να σηκώσει το όπλο που έχει στο τραπέζι. Διαφορετικά, αν δεν το πράξει, οφείλει να το βάλει μια και καλή στο συρτάρι. Δεν έχει νόημα να υπάρχει τέτοιος νόμος εφόσον δεν εφαρμόζεται.
Αλογα πράσινα, κόκκινα, κίτρινα…

Ανήμπορος, στην ουσία, να αντιδράσει για το «μπάχαλο» του Πανθεσσαλικού, ο Γιώργος Βασιλειάδης έχει πλέον αρχίσει να συζητά πιθανά σενάρια αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού. Στις συζητήσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες έπεσε η ιδέα έφιππης αστυνομίας, ωστόσο δεν φαίνεται να προκρίνεται καθότι κοστίζει! Επίσης επανήλθε η ιδέα να αναλάβουν την επιτήρηση των οπαδών ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, που θα προσλαμβάνονται από τις ΠΑΕ και η Αστυνομία θα περιορίζεται σε αστυνόμευση εκτός γηπέδων. Αλλά κι αυτό δεν είναι εφαρμόσιμο, αφού κρίνεται πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες.

ΚΟΥΙΖ

Ενα μεγάλο πάνελ στήθηκε πρόσφατα. Μαζεύτηκαν μερικά επίλεκτα μέλη του αθλητισμού στη χώρα μας. Είπαν διάφορα, εξέφρασαν απόψεις, εκτιμήσεις και προβλέψεις και έδωσαν ραντεβού στους αγωνιστικούς χώρους. Ενας εκ των παρευρισκομένων όποτε δεν είχε τον λόγο, ήταν σκυμμένος σε ένα χαρτί και κάτι σχεδίαζε. Κάποιος που είδε το χαρτί, είπε ότι ζωγράφισε ένα μεταφορικό μέσο. Ποιος ήταν και ποιο μέσο είχε η ζωγραφιά του;