Ο ένας, ο Εμανουέλ Μακρόν, κέρδισε τη μάχη, είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Ο άλλος, ο Μάρτιν Σουλτς, είναι στη μέση ενός προεκλογικού μαραθωνίου πεισμένος ότι θα γίνει καγκελάριος της Γερμανίας. Τι διδάχτηκε ο Σουλτς από την εκλογική νίκη του Μακρόν; «Οτι ένα αουτσάιντερ μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα φαβορί. Οτι με φιλευρωπαϊκή και αντιλαϊκιστική στάση κερδίζονται εκλογές. Αυτό ακριβώς επιδιώκω», απαντά ο Σουλτς στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ».
Ο Μάρτιν Σουλτς ως πρόεδρος του SPD στήριξε στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, λόγω κομματικής συγγένειας, τον υποψήφιο του αδελφού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν. Αλλά με τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο στο Παρίσι, ο καγκελάριος Σουλτς θα έχει τον ιδανικό εταίρο για να περάσει τις αλλαγές που θέλει στην ΕΕ και την ευρωζώνη.
«Χρειαζόμαστε σίγουρα εμβάθυνση της ευρωζώνης και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ισχύ της Γερμανίας για να δυναμώσουμε τους ασθενέστερους», λέει ο Σουλτς. Δεν συμφωνεί σε όλα με το Μακρόν, αντικρούει την κριτική του για τα γερμανικά πλεονάσματα. «Το να εξάγει η Γερμανία λιγότερα είναι ανοησία», πιστεύει. «Δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα επιτυχημένο οικονομικά έθνος να έχει μικρότερη επιτυχία», προσθέτει, «περισσότερες επενδύσεις στη Γερμανία θα επιφέρουν ανάπτυξη και απασχόληση και σε άλλες χώρες».
Ο Μάρτιν Σουλτς δηλώνει ωστόσο ανοιχτός να συζητήσει την πρόταση του Μακρόν για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. «Είναι ένα αίτημα που σίγουρα πρέπει να σκεφτεί κανείς», λέει. «Εάν οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις, θα ήταν σκόπιμη μία κοινή χρηματοδότηση. Εχουμε σήμερα έναν κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά κανέναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Ωστόσο ένας προϋπολογισμός στο τέλος θα αποτύγχανε όχι εξαιτίας της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά εξαιτίας ενστάσεων εκείνων των χωρών που έχουν άλλα συμφέροντα», εκτιμά. Ο ίδιος δηλώνει «ρεαλιστής»: «Πρέπει να ξεκινήσουμε με αυτά που είναι εφικτά χωρίς αλλαγές των συνθηκών».