Αναμονή, τέλος. Το κίνημα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας La République En Marche πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα τα ονόματα και των 577 υποψηφίων του στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου. Αν θα φιγουράρει στη λίστα το όνομα του Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς παρέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή αβέβαιο. Την ώρα που ο επικεφαλής του PS ανακοίνωνε την εκκίνηση της διαδικασίας για τη διαγραφή του Βαλς από το κόμμα στο οποίο ανήκει από τα 17 του χρόνια, ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του En Marche Ζαν-Πολ Ντελεβουά σχολίαζε πως «προς το παρόν» ο Βαλς «δεν πληροί τα κριτήρια αποδοχής του αιτήματός του να είναι υποψήφιος» με τα χρώματα του κινήματος. «Δεν είναι μέλος» του REM, εξήγησε. Σε μια κάπως σουρεαλιστική συνέχεια, ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας των Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Μπαρουάν, έσπευσε να καταγγείλει το En Marche ότι δεν φέρεται «και πολύ ευγενικά» σε έναν πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας. Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά, πάντως, επιφύλασσε το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν και στον μοναδικό δεξιό που είχε εκδηλώσει μέχρι χθες δημοσίως επιθυμία να κατεβεί τον Ιούνιο υποψήφιος με αυτό, τον Μπρινό Λε Μερ.
Πόσους αριστερούς και πόσους δεξιούς θα περιλαμβάνει τελικά ο επίμαχος κατάλογος; Το βέβαιο είναι πως άλλοι τρεις Σοσιαλιστές βουλευτές, ανάμεσά τους και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, έχουν εκδηλώσει επιθυμία να συμπεριληφθούν σε αυτόν. Και όπως δήλωσε χθες ο Λε Γκεν, ακόμα «30 έως 40 μεταρρυθμιστές» βουλευτές του PS καλόβλεπαν μια τέτοια προοπτική. Στη Δεξιά, τα αναχώματα έδειχναν να κρατούν καλύτερα. Από μακριά, οι Ρεπουμπλικανοί δίνουν την εντύπωση πως αντιστέκονται στον πειρασμό να τρέξουν στην αγκαλιά του Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο σύμφωνα με τη «Μοντ», μια ολόκληρη ομάδα βουλευτών, ως επί το πλείστον οπαδών του Αλέν Ζιπέ και του Μπρινό Λε Μερ, έχει αρχίσει μυστικές διαβουλεύσεις με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο –θέτοντας όμως ως προϋπόθεση για την προσχώρησή τους την επιλογή κεντρώου ή δεξιού, και όχι Σοσιαλιστή, πρωθυπουργού. Το ρήγμα είναι βαθύ και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, μεταξύ κεντροδεξιάς και σκληρά δεξιάς πτέρυγας. Σε σύγκριση με την Αριστερά, ωστόσο, η γαλλική Δεξιά μοιάζει αρραγής.
Ο ατυχής υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία και άλλοτε αντάρτης Μπενουά Αμόν ανακοίνωσε χθες πως την 1η Ιουλίου θα παρουσιάσει ένα «διακομματικό κίνημα» με στόχο την «ανοικοδόμηση μιας εφευρετικής Αριστεράς που θα ξεπερνά τις πολιτικές ετικέτες». Μέχρι να διευκρινίσει ότι δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα –κι ας εγκατέλειψε αυτό στην προγραμματική διακήρυξή του για τις κοινοβουλευτικές εκλογές πολλές από τις προτάσεις του, υπέρ αρκετών άλλων προτάσεων του Μακρόν, οι Γάλλοι είχαν ακούσει ήδη τον Ζαν-Λικ Μελανσόν να δηλώνει: «Αν ο κύριος Αμόν θέλει να συμμαχήσει μαζί μου, δεν έχει παρά να εγκαταλείψει το PS. Σε μια τέτοια περίπτωση, τον συναντώ αύριο κιόλας».
Μόνο που τελικά ο Μελανσόν δεν κατάφερε καν να συμμαχήσει με το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ανυπότακτων Γάλλων και Κομμουνιστών κατέρρευσαν εν μέσω αλληλοκατηγοριών. Ετσι, οι Ανυπότακτοι θα κατεβάσουν ξεχωριστούς υποψήφιους σχεδόν παντού, ο ίδιος ο Μελανσόν θα κατεβεί σύμφωνα με τη «Μοντ» υποψήφιος, ως «αλεξιπτωτιστής», στην 4η περιφέρεια του Μπους-ντι-Ρον στη Μασσαλία, όπου έλαβε στις προεδρικές εκλογές ένα από τα καλύτερα ποσοστά του, 33,09%. Θα έχει όμως απέναντί του τον απερχόμενο Σοσιαλιστή βουλευτή Πατρίκ Μενουσί, ο οποίος δεν χάρηκε καθόλου με την είδηση και φρόντισε να το κάνει σαφές.
Τελευταία Νέα
- Ουκρανία: Ο στρατός παραδέχεται «προβλήματα» στην ταξιαρχία «Άννα του Κιέβου» που εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία
- Ντόναλντ Τραμπ: Επανέλαβε την πρόταση για την ένωση ΗΠΑ και Καναδά μετά την παραίτηση Τριντό – «51η πολιτεία»
- Πριγκίπισσα Σοφία της Σουηδίας: Από πρώην μοντέλο, reality σταρ της μοναρχίας στη σκανδιναβική Vogue