Το ΔΝΤ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι στα μαχαίρια. Μέχρι τώρα για το ελληνικό χρέος όπου το ΔΝΤ θα ήθελε άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση της Ελλάδας ενώ ο Σόιμπλε τα παραπέμπει για το τέλος του προγράμματος το 2018, εάν και εφόσον χρειαστούν, όπως λέει. Τώρα Σόιμπλε και ΔΝΤ ερίζουν με φόντο και τον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία. Τροφή δίνει η ετήσια έκθεση που ετοιμάζει το ΔΝΤ για τη γερμανική οικονομία. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», η έκθεση θα επισημαίνει την ανάγκη να κατανεμηθούν δικαιότερα στους πολίτες τα οφέλη από την ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Για να επιτευχθεί αυτό προτείνει μία σειρά από μέτρα. Προτεραιότητα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, για τη βελτίωση των βασικών υποδομών –δρόμοι, σχολεία κ.λπ. Θεωρεί επίσης αναγκαίο να αυξηθούν οι μισθοί, να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι στην ακίνητη περιουσία και ταυτόχρονα να μειωθούν εισφορές στα κοινωνικά ταμεία. Εκτιμά ότι η καλή οικονομική κατάσταση της οικονομίας δίνει περιθώρια για τέτοια μέτρα. Αποφεύγει πάντως να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσοστά και ποσά για τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν θέλουν στο ΔΝΤ να θεωρηθεί η έκθεση ευθεία ανάμειξη στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία, σημειώνει η «Χάντελσμπλατ».
Πράγματι. Αν αυτή είναι η τελική έκθεση του ΔΝΤ, θα μπορούσε να είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του SPD. Η έκθεση θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου και οι διαβουλεύσεις των τεχνοκρατών του Ταμείου στο Βερολίνο συνεχίζονται.
Το αδύνατο σημείο της όμως είναι τα στοιχεία της γερμανικής οικονομίας που δύσκολα μπορούν να δικαιολογήσουν γκρίνια. Σε αυτό πατάει και το επιτελείο του Σόιμπλε. Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι η οικονομία είναι σε πολύ καλή κατάσταση με χαμηλή ανεργία και σταθερή ανάπτυξη, είπε χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Και στον τομέα των επενδύσεων, των καθαρών μισθών, της απασχόλησης γυναικών «έγιναν πολλά τα τελευταία χρόνια». Οι καθαροί μισθοί αυξάνονταν συνεχώς πάνω από το μέσο όρο, τελευταία κατά 2,2%, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στα 27 χρόνια από την ένωση της Γερμανίας.
Οσον αφορά το κοινωνικό κράτος, η Γερμανία, μετά την Αυστρία και το Βέλγιο, έχει το σύστημα με τη μεγαλύτερη ανακατανομή εισοδήματος μέσω του κοινωνικού κράτους στον ΟΟΣΑ, είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου, είναι μπροστά από όλες τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες.
Ειδικά η απασχόληση γυναικών, που αναφέρεται ως μελανό σημείο από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στην κατηγορία των γυναικών 20-64 ετών το ποσοστό απασχόλησης είναι 73,6%, και βρίσκεται πάνω από το στόχο της ΕΕ για το 2020. Οι γυναίκες αποτελούν το 47% του συνόλου των απασχολουμένων. «Ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη», σύμφωνα με την εκπρόσωπο ήταν ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εργαζόμενων μητέρων, το 2006 το ποσοστό τους ήταν 64,1% και το 2015 έφτασε στο 72,5%.
Συμπέρασμα; Αν αυτές θα είναι οι συστάσεις του ΔΝΤ, είπε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε, «διαψεύδονται από τα πραγματικά δεδομένα» της γερμανικής οικονομίας.
Οι αιτιάσεις και οι απαντήσεις
Οι αμερικανικές αιτιάσεις για τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας είναι γνωστές. Οι απαντήσεις του Βερολίνου επίσης: η Γερμανία δεν είναι κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία, τα πλεονάσματά της προέρχονται από την ευρωστία της παραγωγικής μηχανής, λέει ο χριστιανοδημοκράτης Σόιμπλε. «Ας κατασκευάζουν καλύτερα αυτοκίνητα» είχε πει ο σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ στον Τραμπ, που δεν μπορούσε να βλέπει στην πόρτα των Αμερικανών Mercedes και όχι Chrysler. Τώρα το ΔΝΤ βοηθάει την επιχειρηματολογία του Γκάμπριελ και του Σουλτς κόντρα στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Αλλά για να είναι πειστική, δεν πρέπει να καταρρίπτεται τόσο εύκολα από την ίδια την πραγματικότητα.