Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου δωδεκαμήνου διαμορφώθηκε η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη γίνεται όλο και πιο ισχυρή.

Το πρώτο φετινό τρίμηνο η ανάπτυξη στη Γερμανία έφτασε το 0,6%, από 0,4% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων, στη μικρή αύξηση καταναλωτικών δαπανών και σε αύξηση των εξαγωγών.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο η ανάπτυξη στη χώρα διαμορφώθηκε στο 1,7%.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, Μπούντεσμπανκ, θεωρεί ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανάμεσα στα στελέχη της βιομηχανίας της Γερμανίας βρίσκεται σε πολύ υψηλά

επίπεδα καθώς υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον.

Οπως ανέφεραν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή από οικονομικής άποψης. Η αισιοδοξία

βασίζεται και στο γεγονός ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται, κάτι που αναμένεται ότι θα έχει θετική επίδραση στις εξαγωγές από τη Γερμανία.

Η γερμανική ατμομηχανή αναμένεται να παρασύρει σε υψηλότερη ανάπτυξη όλη την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, η μέση ανάπτυξη φέτος στη ζώνη του ευρώ αναμένεται ότι θα φτάσει το 1,7%.Οι προηγούμενες προβλέψεις της Κομισιόν έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,6%. Για το 2018, η Κομισιόν προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,8%.

Πλέον η ΕΚΤ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις αυτές για να εκπονήσει νέες προβλέψεις και να καθορίσει

τη νομισματική πολιτική της, η οποία σήμερα είναι ιδιαίτερα χαλαρή.

Ο Ντράγκι δέχεται συνεχείς πιέσεις από τη Γερμανία, κυρίως για να αυξήσει τα επιτόκια που προς το παρόν διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.