Εναλλακτικές λύσεις ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν τελικά να πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για την απομείωση των κόκκινων δανείων τους φέρνουν οι αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης που αναμένεται να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με όσα συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί, θα πρέπει να γίνουν άμεσα νομοθετικές και κανονιστικές τροποποιήσεις του πλαισίου, το οποίο σήμερα διέπει την αδειοδότηση και λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με στόχο την άρση των εμποδίων που υπάρχουν ώστε να μπουν στο παιχνίδι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, αλλά και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων.

ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Οι επερχόμενες αλλαγές εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν και θα ανοίξουν την αγορά διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς στελέχη από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα η πολυπλοκότητα του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στη δραστηριοποίηση περισσότερων εταιρειών. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις εταιρείες έχουν πάρει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, πράσινο φως έχουν πάρει η Cepal της Alpha Bank, η FPS που είναι θυγατρική της Eurobank, η Θεά Αρτεμις της Attica Bank και η Pillarstone. Μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκε η πώληση και χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων 1,3 δισ. ευρώ από την Attika Bank στη βρετανική εταιρεία Aldridge EDC, ενώ η Pillarstone η οποία δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη των Alpha Bank, Eurobank, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα αναλάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ.

Σε αυτά που αναμένεται να νομοθετηθούν περιλαμβάνεται η κατάργηση της διυπουργικής επιτροπής, που μέχρι σήμερα δίνει την έγκρισή της για να αδειοδοτηθούν εταιρείες διαχείρισης δανείων.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ. Επιπλέον εξετάζεται η διεύρυνση του σκοπού των εταιρειών διαχείρισης με επέκταση της δράσης τους και στη διαχείριση των ακινήτων που συνδέονται με το δάνειο που θα μεταβιβάζεται προς διαχείριση.

Σε αυτή την περίπτωση, οι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούν να αναζητούν αγοραστές και να πωλούν ακίνητα τα οποία αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα οποία έχει αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να ξαναγίνουν ενεργά. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία που παρέχει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος και αφορούν τις μακροχρόνιες και οριστικές διευθετήσεις των κόκκινων δανείων, οι οποίες προβλέπουν κούρεμα ή ακόμη και διαγραφή της οφειλής. Μάλιστα ήδη ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος προβλέπει την εθελοντική παράδοση ενός ενυπόθηκου ακινήτου στην τράπεζα αλλά και την εθελοντική πώληση ενός ενυπόθηκου ακινήτου, κάτι που αναμένεται να αξιοποιηθεί από την πλευρά τόσο των τραπεζών όσο και των δανειοληπτών που θα θελήσουν να πετύχουν οριστική λύση στη διευθέτηση της οφειλής τους.

Για τις τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται ότι μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο πίεσης προς τους δανειολήπτες ώστε να αναζητήσουν κάθε δυνατό τρόπο για να διακανονίσουν τις οφειλές τους πριν αυτές περάσουν στα χέρια των funds.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση των εταιρειών διαχείρισης θα βοηθήσει πρωτίστως στην αντιμετώπιση του προβλήματος που σήμερα υπάρχει με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και το οποίο είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς σύμφωνα και με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ένας στους έξι οφειλέτες μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στρατηγικός κακοπληρωτής. Στην αύξηση του ποσοστού των στρατηγικών κακοπληρωτών έχει συμβάλει και το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο έχουν παγώσει οι πλειστηριασμοί. Μάλιστα ο αριθμός των πλειστηριασμών οι οποίοι ήδη έχουν αναγγελθεί σε όλη την Ελλάδα ξεπερνά τους 3.100, μόνο για χρέη προς τράπεζες και ιδιώτες.

Σήμερα, τα δάνεια σε καθυστέρηση αντιπροσωπεύουν το 44,7% του συνόλου των δανείων των τραπεζών με τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια να αφορούν το 54%του συνόλου αυτής της κατηγορίας, τα στεγαστικά το 41,5% και τα επιχειρηματικά το 44,4%. Οσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών καθώς κόκκινα είναι 7 στα 10 δάνεια. Ακολουθούν τα δάνεια των μικρομεσαίων με 58,9%, ενώ τα κόκκινα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων είναι 26,6%. Η επίσπευση της λύσης του προβλήματος είναι πλέον πιεστική. Σε αυτό θα συμβάλει τόσο η ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού το καλοκαίρι όσο και η θεσμοθέτηση νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων λειτουργών που θα προχωρούν σε διαγραφές χρεών δανειοληπτών.