Σε μεγάλη εμπορική συμφωνία με την Κίνα προχώρησαν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις φαίνεται ότι προσπαθούν να αφήσουν πίσω τις διαφορές που τους χωρίζουν και να συνεργαστούν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Πρόκειται για συμφωνία δέκα σημείων μετά την προσέγγιση που είχαν οι δύο πλευρές στη συνάντηση που πραγματοποίησαν τον Απρίλιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Με βάση το ντιλ, η Κίνα θα ανοίξει την αγορά της σε οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ και σε εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών καρτών. Επίσης θα αρχίσει ξανά τις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού. Οι Κινέζοι θα μπορούν μεταξύ άλλων να εξάγουν πουλερικά στις ΗΠΑ και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με τη συμφωνία πάντως δεν επιλύθηκαν άλλα σημαντικά θέματα που έχουν προκαλέσει προστριβή μεταξύ των δύο πλευρών, όπως οι εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και εξαρτημάτων για αυτοκίνητα.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας, όπως τα κατηγοριοποίησε το Ρόιτερ, είναι τα εξής:

1. Βοδινό: Η Κίνα θα επιτρέψει εισαγωγές από τις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

2. Μαγειρεμένα πουλερικά: Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν την εισαγωγή τους από την Κίνα.

3. Φυσικό αέριο: Η Κίνα θα διαπραγματευθεί συμβόλαια αγοράς ενέργειας από τις ΗΠΑ.

4. Βιοτεχνολογία: Η Κίνα θα περάσει από έλεγχο τέτοια προϊόντα των ΗΠΑ για να αποφασιστεί σε ποια θα επιτραπεί η εισαγωγή τους.

5. Οίκοι αξιολόγησης: Εταιρείες των ΗΠΑ θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πιστοληπτικής αξιολόγησης στην Κίνα.

6. Συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών: Εταιρείες διαχείρισης καρτών των ΗΠΑ θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Κίνα.

7. Διασυνοριακές εκκαθαρίσεις χρηματοπιστωτικών προϊόντων: Θα γίνουν συνομιλίες για να επιτραπούν μεταξύ των δύο πλευρών.

8. Τράπεζες: Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίζουν τις κινεζικές τράπεζες όπως όλες τις ξένες τράπεζες.

9. Αδειες διακανονισμού: Η Κίνα θα επιτρέψει την παροχή υπηρεσιών θεματοφυλακής σε δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

10. Σύνοδος για επενδύσεις: Οι ΗΠΑ θα στείλουν αντιπροσωπεία σε σύνοδο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Κίνας και έχει στόχο να επεκταθούν οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Αντίστοιχη θα είναι και η συμμετοχή Κινέζων σε ανάλογη πρωτοβουλία των Αμερικανών.