Εξοδο στις αγορές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς η απόδοση των ελληνικών ομολόγων βελτιώνεται σταθερά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις δευτερογενείς αγορές.
Προϋπόθεση για την έκδοση νέων ελληνικών ομολόγων είναι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ευρωπαίους εταίρους για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Η Αθήνα ευελπιστεί ότι, αφότου υπάρξει συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στείλει σινιάλο – έστω προφορικό – ότι προτίθεται να δεχτεί την ένταξη ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι τέτοιου είδους θετική τοποθέτηση από τον Μάριο Ντράγκι θα αποτελούσε θετικό μήνυμα προς τις αγορές.
Οι ελληνικοί τίτλοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ακόμα και τον Ιούλιο, εάν η Ευρωτράπεζα κρίνει ότι τα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους είναι επαρκή.
Εάν η ΕΚΤ όντως εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της τα ελληνικά ομόλογα, η Αθήνα θα μπορεί να βγει στις αγορές είτε αμέσως, τον Ιούλιο, είτε τον Σεπτέμβριο.
Το ζήτημα του χρέους είναι πολιτικά λεπτό, καθώς το ΔΝΤ ζητά συγκεκριμενοποίηση των ευρωπαϊκών προτάσεων για βιωσιμότητα του χρέους, ενώ αντίθετα η Γερμανία θέλει να αποφύγει συγκεκριμένες τοποθετήσεις τουλάχιστον έως τη λήξη του προγράμματος, το 2018.
«Πρόκειται για πολιτική άσκηση», είπε στην WSJ έλληνας αξιωματούχος. «Όλοι έχουν ήδη συμφωνήσει ότι θα υπάρξει συμφωνία».
Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό και τον διεθνή Τύπο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχουν συμφωνήσει επί της αρχής σε ελάφρυνση του χρέους.
Ωστόσο, συμφέρει το Βερολίνο φέτος να υπάρξει μόνο μία γενικόλογη συμφωνία, ειδικά ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, όπου η κ. Μέρκελ θα επιδιώξει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.