«Και είτε του αρέσει είτε όχι του κ. Ράλλη, θα καταργήσουμε τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και για τα λύκεια και για τα πανεπιστήμια. Διαβεβαιώνω τη ΝΔ ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι θα κάνουμε με τα νιάτα της πατρίδας μας. Η δική μας αρχή είναι ότι κάθε νέος έχει δικαίωμα στις σπουδές και η πολιτεία έχει υποχρέωση να τις παράσχει».
Αν απουσίαζε η αναφορά στο όνομα του Γεωργίου Ράλλη, «ο λόγος – συμβόλαιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον δημοκρατικό λαό της πρωτεύουσας», που εκφωνήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1981, δεν έχει καμία διαφορά με τα «συμβόλαια» που υπόσχεται ο σημερινός Πρωθυπουργός στους μαθητές και στους γονείς τους.
Πέρασαν 31 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου υποσχέθηκε στην ομιλία του στο Σύνταγμα την κατάργηση των Πανελλήνιων Εξετάσεων.
Τι άλλαξε από τότε; Καταρχήν το όνομα –αναφέρονται πλέον ως «Πανελλαδικές» –αλλά και ο αριθμός των μαθημάτων. Αλλοτε ήταν τέσσερα, μετά έξι, άλλες φορές εννιά, για να καταλήξουμε ξανά στα τέσσερα με επιλογή και πέμπτου. Αλαλούμ. Ημουν νιος και γέρασα. Με άλλο σύστημα έδωσα εγώ εισαγωγικές, άλλο η αδερφή μου, άλλο ο γιος μου και άλλο η κόρη μου!
Η ουσία ωστόσο ήταν και παραμένει η ίδια. Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση περνά από τις αίθουσες των φροντιστηρίων και από τα κατ’ οίκον ιδιαίτερα μαθήματα.
Ούτε τα Μνημόνια ούτε η οικονομική κρίση κατάφεραν να ανακόψουν αυτή την τάση. Μπορεί να μειώθηκαν τα δίδακτρα, να αυξήθηκαν οι συναλλαγές χωρίς απόδειξη και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλλά η ελληνική οικογένεια συνέχισε να στηρίζει τα παιδιά της στο κυνήγι των ονείρων τους να περάσουν την πόρτα του πανεπιστημίου.
Αυτή την οικονομική πληγή της ελληνικής οικογένειας συνεχίζει να γλείφει ανερυθρίαστα το πολιτικό σύστημα στην προσπάθειά του να υποκλέψει τα ψηφαλάκια των εφήβων που αύριο θα ψηφίσουν, καθώς και των οικονομικά εξασθενημένων γονέων τους.
ΥΓ: Την ημέρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πως καταργούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, άνοιξε ένα ακόμα φροντιστήριο, από τα πλέον γνωστά, εκατό μέτρα από το σπίτι μου. Κάτι θα ξέρει παραπάνω.