Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας με βασικό άξονα τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ώστε να είναι επαρκής έως τα τέλη του έτους, και συνακόλουθα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Είναι εμφανές ότι η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ πλήττει κατά κανόνα τις πλέον ευάλωτες ομάδες ασθενών. Εχουμε βαρεθεί εδώ και δύο χρόνια να ζητάμε να λειτουργήσουν οι περίπου 150 κλειστές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Τα κρεβάτια αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα, άρα θα μπορούσαν να εξυπηρετούν εκείνους τους ασθενείς που περιμένουν στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ, που διογκώνονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η απορρόφηση των ογκολογικών ασθενών είναι ένα ακόμη δράμα που εκτυλίσσεται στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι καθυστερήσεις για χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία είναι αδικαιολόγητες. Θα έπρεπε το κράτος να έχει μεριμνήσει για αυτούς τους ιδιαίτερα ευαίσθητους ασθενείς, αντί να περιμένουν έως και πέντε μήνες για να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία τους.
Το αίτημα της ΕΙΝΑΠ είναι άμεσες λύσεις για τους ογκολογικούς ασθενείς. Θα πρέπει τα μηχανήματα της ακτινοθεραπείας να συντηρούνται και φυσικά να ανανεώνονται άμεσα όταν βγαίνουν εκτός λειτουργίας.
Σε ό,τι αφορά το κουρασμένο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, πέραν από τις μόνιμες προσλήψεις που αποτελεί πάγια απαίτηση της Ενωσης, πρέπει να δοθεί λύση και για τους επικουρικούς. Η ομάδα αυτή των συναδέλφων ταλαιπωρείται με ανανεώσεις συμβάσεων, έχοντας μπροστά τους ένα αβέβαιο μέλλον, με τους ίδιους να σημειώνουν ότι βρίσκονται στον αέρα.
Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα είναι και αυτό των ειδικευόμενων. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί όλους είναι πώς θα τους εκπαιδεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και υπό τις καλύτερες συνθήκες, με μοναδικό στόχο η επόμενη γενιά γιατρών να είναι καλύτερη από τη δική μας.
Δεδομένου ότι η διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης είναι η πυξίδα μας, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την εκπαίδευση των νέων γιατρών. Μάλιστα, οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και ανά ειδικότητα, έτσι ώστε όλοι οι ειδικευμένοι που εκπαιδεύουν νέους επιστήμονες να το κάνουν με συγκεκριμένο τρόπο. Το σχέδιο αυτό, όπως έχει σχεδιαστεί, ευνοεί τον έλεγχο.
Συνεπώς, οι αλλαγές που προωθούνται για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας εκτιμώ ότι προκαλούν λανθασμένες εντυπώσεις, αποτελώντας ένα ακόμη πυροτέχνημα περί αξιολόγησης. Αλλωστε, οι ειδικευόμενοι δίνουν ούτως ή άλλως γραπτές και προφορικές εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας.
Σημειώνω δε, ότι τους ίδιους γιατρούς τους στέλνουμε να κάνουν αγροτικό ιατρείο στην περιφέρεια και στη νησιωτική Ελλάδα. Δηλαδή, τους θεωρούμε ικανούς να προσφέρουν ιατρικό έργο επειδή τους έχουμε εκπαιδεύσει στο μεταξύ άρτια, αλλά αμφισβητούμε τον τρόπο που εξετάζονται. Πρόκειται για ένα σύνολο αντιφάσεων χωρίς ουσία.
Πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι ώστε να βρεθούν λύσεις στα άμεσα προβλήματα της Υγείας, ενώ παράλληλα πρέπει να στηρίξουμε τους νέους συναδέλφους μας που αποτελούν το μέλλον της χώρας.
Είναι αδιανόητο ότι 17.000 νέοι επιστήμονες εργάζονται στο εξωτερικό –μεταναστεύουν καθώς εκεί αναγνωρίζουν τις γνώσεις τους και τους προσφέρονται ασφαλείς και ποιοτικές συνθήκες εργασίας –και εμείς συνεχίζουμε να «στέλνουμε» κι άλλους με τις ευχές μας!
Η Ματίνα Παγώνη είναι πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς