Επειτα από δυο χρόνια εθνολαϊκισμού οι Ελληνες ωρίμασαν ως λαός, γι’ αυτό και αφότου άρχισε το «Survivor» αγοράζουν εκατό φορές περισσότερες καρύδες, βάσει έρευνας, διότι βλέπουν τους παίκτες να τρώνε αυτό το τροπικό φρούτο. Αν έτρωγε ο Σπαλιάρας φίδια με ρύζι νυχάκι, είναι βέβαιο πως και οι Ελληνες θα ορμούσαν στις πλαγιές, στα βουνά και στα λαγκάδια και δεν θα άφηναν ερπετό για ερπετό ζωντανό, σαύρα για σαύρα, οχιά για οχιά, και δεν θα επιβίωνε λαφιάτης ούτε καν για διαιώνιση του είδους.
Ειδικά στο όρος Χορτιάτης της Θεσσαλονίκης, όπου ενδημεί η οθωμανική οχιά και το σπάνιο είδος της σαύρας που φέρει το επιστημονικό όνομα Stelio-Stelio (καμιά σχέση με τον Καζαντζίδη) θα προέκυπτε οικολογική καταστροφή, εφόσον οι οχιές εξοντώνουν τους αρουραίους των αγρών, και, εάν μειωθεί ο αριθμός τους, τότε οι ποντίκαροι – κατσαπλιάδες θα υπερπολλαπλασιαστούν, με αποτέλεσμα την καταστροφή των δημητριακών. Οπως έγινε παλιότερα όταν εξοντώθηκαν στον Νομό Θεσσαλονίκης οι αλεπούδες, οι οποίες επίσης θεωρούν τους αρουραίους κατ’ εξοχήν εκλεκτό έδεσμα, τρώγοντας η καθεμιά περί τους 2.000 ετησίως σε στυλ σούσι, οπότε χιλιαπλασιάστηκαν οι ποντικοί. Ο νομός σε έναν χρόνο κηρύχθηκε αρουραιόπληκτος και η νομαρχία αναγκάστηκε να μπάσει αλεπούδες έξωθεν για να ισορροπήσει το οικοσύστημα –όπως περίπου κάνουμε εμείς με την εισαγωγή της τρόικας.
Ωριμάσαμε ως λαός. Κι εκτός από την αναζήτηση της καρύδας καλλιεργούνται με την εκπομπή και ο ατομισμός και ο ανταγωνισμός, όπως καταγγέλλουνε διάφοροι, ενώ κανένα άλλο παιχνίδι, κανένα κόμμα και κανείς πολιτικός στην Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστικός. Είδαμε μήπως κανέναν ανταγωνισμό στον τελικό Κυπέλλου στον Βόλο; Δεν ήταν φανερή η αγάπη και η αλληλεγγύη των οπαδών του ΠΑΟΚ με εκείνους της ΑΕΚ, που απ’ τα πολλά χάδια και τις φιλοφρονήσεις εκτός και εντός γηπέδου, κατέληξαν εβδομήντα άτομα στο νοσοκομείο; Ειδικά πάνω στην αερογέφυρα παρακολουθήσαμε σκηνές μεγάλης αλληλεγγύης, αγάπης και προσφοράς στον πλησίον, με μαχαίρια, κατσαβίδια και άλλα σύνεργα έρωτος και τρυφερότητας, θαρρείς και τους συντόνιζε όλους η Μητέρα Τερέζα.
Το μόνο που εύχονταν οι παοκτσήδες ήταν να νικήσει η ΑΕΚ και αντίστροφα, για αυτό και οι αεκτζήδες έκαναν πως δεν είδαν το οφσάιντ. Διότι ήξεραν και το ένιωθαν βαθιά πως η χαρά τους θα ήταν μεγαλύτερη αν νικήσει ο ΠΑΟΚ, και έτσι συνέβη. Δεν υπήρχε ανταγωνισμός στο ματς, όπως στο επάρατο «Survivor».
Μήπως ορισμένοι κυβερνητικοί και κάποιοι πολιτικά συγγενείς τους καλλιεργούν το ταξικό μίσος; Διότι σκοπό τους έχουν την αγάπη μέσα από την άρνηση της άρνησης. Είναι θέμα διαλεκτικής, όπως το «τη σκότωσα γιατί την αγαπούσα». ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και Λάκης Γαβαλάς. Διότι το ταξικό μίσος, ως γνωστόν, δεν είναι κακό –χειρότερη είναι η ταξική αδιαφορία που οδηγεί τη χώρα σε κοινωνική αποσύνθεση, εφόσον ο Ελλην χωρίς διχασμό μαραίνεται, παρακμάζει και σβήνει.
Το ίδιο δεν συμβαίνει με τους πολιτικούς; Είδατε κανέναν απ’ αυτούς να δίνει μέσα στο κόμμα του αγώνα επιβίωσης; Είδατε κανέναν να ανταγωνίζεται και να κάνει το παν για να εκλεγεί; Καθένας τους κατεβαίνει στις εκλογές μόνο και μόνο για να χαρίσει την έδρα στον αντίπαλο λόγω γενναιοφροσύνης. Οχι όπως οι εγωιστές του «Survivor».
Ή μήπως δεν παραιτούνται αμέσως όταν έρχονται επώδυνα μέτρα εις βάρος του λαού, όταν κόβονται συντάξεις, ιδιωτικοποιείται το σύμπαν και τσακίζεται η μεσαία τάξη; Παραιτούνται τουλάχιστον στα λόγια και μετά ψηφίζουν αβλεπί τα πάντα από βαθιά αγάπη και αλληλεγγύη προς τη ΝΔ, δηλαδή το κάνουν για να μην επωμιστεί εκείνη το κόστος, αλλά οι ίδιοι. Ποια μεγαλύτερη αλληλεγγύη να δείξουν –κι όχι όπως κάνουν οι παίχτες στο «Survivor» που κοιτάζουν το προσωπικό τους συμφέρον και μόνο, διαφθείροντας έτσι νέους και αθώους τηλεθεατές και δημιουργώντας σε όλη τη χώρα αρνητικά πρότυπα ανθρωποφαγίας.
Και μήπως οι περισσότερες ταινίες που προβάλει η TV δείχνουνε ατομικιστικές συμπεριφορές, σκοτωμούς, δολοφονίες, κλεψιές και ληστείες; Οχι βέβαια. Κυριαρχούν στα περισσότερα φίλμ και στις εκπομπές η ειρηνική συνύπαρξη, η χριστιανική αγάπη και ο ουμανισμός –ή μήπως στους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς για το τραγούδι, τον χορό και το μαγείρεμα (μόνο τέτοιες εκπομπές προβάλλονται, πια) υπάρχει εγωισμός και ανάδειξη νικητών, ή αποκλεισμός υποψηφίων; Οχι, όλοι πάνε στον τελικό, διότι το άσμα είναι κοινωνικό αγαθό, όπως το νερό της ΕΥΑΘ. Και επιπλέον απολαμβάνουμε και υψηλή αισθητική από τις επιτροπές κρίσης, ιδίως σε αυτήν που συμμετέχει και ο ευγενέστατος κ. Καρβέλας. Σε αντίθεση με το «Survivor», όπου θα έχουμε νικητή, κάτι που είναι υπέρ της τρισκατάρατης αριστείας, και καλλιεργεί το κιτς, την εγωπάθεια και την ιδιοτέλεια.
Μόνο στο «Survivor» υπάρχει ανταγωνισμός. Ενώ άμα δεις ένα δελτίο ειδήσεων, με αναφορές στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στην Αίγυπτο, στη Βόρεια Κορέα και στις γαλλικές εκλογές, δεν παρατηρείς να υπάρχουν πουθενά αντιπαλότητα, βομβαρδισμοί, εχθροπραξίες, μαζικές δολοφονίες, ισλαμιστές που ανατινάζονται με αυτοκίνητα ή φορώντας βόμβες κατάσαρκα και σκοτώνοντας δεκάδες ανύποπτους –όχι. Εξάλλου για την όποια τρομοκρατία των ισλαμιστών φταίει η Σώτη Τριανταφύλλου, και ίσως αυτή έδωσε την εντολή στο drone που σκότωσε προχτές τον Χασίμπ, αρχηγό των ισλαμιστών στο Αφγανιστάν.
Επομένως έχουν δίκιο οι βουλευτές και οι υπουργοί που βγαίνουνε και κατηγορούν το «Survivor», το οποίο κόντρα στη φιλειρηνική και παγκόσμια ουμανιστική πραγματικότητα, στην οικουμενική αλληλεγγύη και αγάπη των απανταχού ανθρώπων, προβάλλει τον εγωτισμό και το πάθος για διάκριση και για νίκη. Είναι μια εξαίρεση ιδιοτέλειας αυτό το τηλεοπτικό παιχνίδι που διαφθείρει τα ήθη των νέων, τα οποία πασκίζουν όλοι οι πολιτικοί με τη γενναιόδωρη συμπεριφορά τους να βελτιώσουν. Απ’ την άλλη, για κάποιους ακατανόητους λόγους ο ελληνικός λαός, που ωρίμασε ύστερα από δυο χρόνια εθνολαϊκισμού, αγαπάει πολύ το «Survivor», σε βαθμό που άρχισε να αγοράζει καρύδες εκατό φορές περισσότερο από πριν. Αρα, υπάρχει ελπίδα.