Το πορτρέτο του Γεώργιου Παπανδρέου δεσπόζει στο γραφείο της Ενωσης Κεντρώων στη Βουλή. Και ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης συχνά αναφέρει τον ιστορικό ηγέτη. Ετσι κι αλλιώς, όπως μας λέει, όνειρό του είναι ένα μεγάλο Κέντρο, αν και δεν του δίνεται χρόνος από τα ΜΜΕ για να αναπτύξει τις θέσεις του. Χείμαρρος, μας απαντάει σε όλα. Πως δεν θα ψηφίσει τίποτε από μέτρα – αντίμετρα στη Βουλή. Πως στήριξε Μακρόν. Πως ο Τσίπρας τελείωσε. Αλλά και πως ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι μέρος του παλιού συστήματος. Για τις διεργασίες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη απαντά πως δεν θα έμπαινε σε διάλογο, ενώ πιστεύει πως το κόμμα του θα ξεπεράσει σε δύναμη το ΠΑΣΟΚ όταν γίνουν εκλογές. Τις τελευταίες, παρεμπιπτόντως, δεν τις αποκλείει μέχρι τέλους του 2017. Βασίλης Λεβέντης εφ’ όλης.

Κατ’ αρχάς, θα ψηφίσετε τα αντίμετρα που θα φέρει η κυβέρνηση;

Δεν είναι γνωστά τα αντίμετρα. Υπάρχει ο φόβος πως ψηφίζοντάς τα νομιμοποιούμε τα μέτρα. Τα φέρνουν χωριστά για να δελεάσουν κάποιους. Ψηφίζεις να παίρνουν τα παιδιά συσσίτιο, ενώ εσύ έχεις κατακρεουργήσει μισθούς και συντάξεις. Επομένως, αγόμεθα να μην ψηφίσουμε τίποτε.

Τη συμφωνία που έφερε ο Τσίπρας πώς τη βλέπετε;

Ολες οι συμφωνίες από τον Γιώργο Παπανδρέου και μετά έχουν ένα κοινό στοιχείο: πως δεν προηγείται αφαίρεση παθογενειών, νοικοκύρεμα, απλώς απλώνουμε το χέρι για δανεικά και κουκουλώνουμε τις παθογένειες. Γι’ αυτό η Ενωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει ποτέ τίποτα, όσο υπάρχει αυτή η λογική. Πρώτα έπρεπε να κοπούν τριπλές συντάξεις και να συγχωνευθούν σε μία, να υπάρξει αξιολόγηση στο Δημόσιο με καλή διάθεση, όχι να απολύσουμε, οι 300 βουλευτές να γίνουν 200, από 7.000 να πάει 3.500 ο μισθός μας. Ζητήματα που έθεσα από την πρώτη μέρα, αλλά δεν ανταποκρίθηκε ο Τσίπρας. Μόνο σε απλή αναλογική έκανε κάτι, που την ψήφισα, και βγήκαν κάποιοι δεξιοί και εμφάνισαν πως στηρίζω την κυβέρνηση. Δεν έκανε δεκτό τίποτα, εγώ δεν παζάρεψα για να πάρω υπουργεία όπως ο Καμμένος. Και ο Κυριάκος να ζητήσει βοήθεια, θα του πω πως δεν θέλω υπουργεία. Πάρε αυτά τα εννιά πράγματα, θέλω και χρονοδιάγραμμα τήρησής τους και τέλος. Δεν τιμάει τον Καμμένο πως ο Τσίπρας κάνει κουμάντο.

Μα με την πρόσφατη υποχώρηση με την Εκκλησία φάνηκε πως ο Καμμένος κάνει κουμάντο…

Αυτό που πήγε να κάνει ο Φίλης ήταν βλακώδες. Την Εκκλησία δεν επιτρέπεται να την πειράξει κανείς. Είναι η μόνη που ταΐζει, πηγαίνετε στον Πειραιά να δείτε.

Διαχωρισμός να γίνει;

Τώρα δεν μπορεί να γίνει. Η Εκκλησία επί Γεωργίου Παπανδρέου έδωσε το 80% στο ελληνικό Δημόσιο και οι κληρικοί έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι. Τώρα μπορεί το Κράτος να της επιστρέψει την περιουσία; Η Εκκλησία έχει τρεις αποστολές: κατώτατος κλήρος, φιλανθρωπία φτωχών και ιεραποστολή σε όλη την οικουμένη. Πώς θα τις εκτελέσει; Ας της επιστρέψουν την περιουσία και το βλέπουμε, η περιουσία αυτή όμως έχει αλλάξει χέρια εκατό φορές. Ωστόσο, και η Εκκλησία πρέπει να κάνει έλεγχο στη διαχείρισή της. Η ΕΚ τάσσεται υπέρ του να έχουμε οικονομικό συμβούλιο σε κάθε μητρόπολη αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο. Υπήρξαν στο παρελθόν μητροπολίτες που δυσφήμησαν την Εκκλησία.

Πάμε στο πολιτικό τοπίο…

Ο Τσίπρας απλώς κερδίζει πολιτικό χρόνο. Ο Μητσοτάκης μού είπε πως θα κάνει εκλογές μες στο 2017 ή αρχές του 2018, αν δείτε να πέφτει κι άλλο, μην εκπλαγείτε αν τον δείτε να κάνει άμεσα.

Εσείς έχετε επιμείνει σε διάφορα σχήματα.

Σε ένα: κυβέρνηση τεχνοκρατών. Οι πολιτικοί που μετείχαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου κατέστρεψαν το εγχείρημά του.

Για τον Παπαδήμο έχετε μιλήσει πολλές φορές.

Ναι. Τον ορκίσαμε τον Νοέμβριο και ο Σαμαράς ήθελε εκλογές Ιανουάριο, τι να κάνει σε 60 μέρες ένας πρωθυπουργός; Τελικώς έμεινε πεντέμισι μήνες. Εγώ θέλω κυβέρνηση τεχνοκρατών για τρία χρόνια με εντολή να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να βρουν επενδύσεις. Να σταθεροποιήσουν την οικονομία. Να παραδεχθεί και η πολιτική πως δεν προσελκύει επενδύσεις. Θέλουμε μια περίοδο που τα κόμματα θα αποδεχθούν την ήττα τους.

Και πώς θα επιστρέψει η πολιτική;

Αν υπάρξει σταθερότητα, η πολιτική θα επιστρέψει με υγιείς όρους. Ετσι κι αλλιώς, η Βουλή θα ψηφίζει.

Στα της Γαλλίας μιλήσατε κι εσείς θετικά για Μακρόν…

Ο βουλευτής μας Μάριος Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος του Φρανσουά Μπαϊρού. Ο Μπαϊρού έπαιρνε 17%, αλλά δεν εκλεγόταν με το σύστημα που έχουν στη Γαλλία. Τον συμβούλεψα να στηρίξει κάποιον, είχε προκύψει η περίπτωση Μακρόν. Η επιστροφή στο Κέντρο είναι επιστροφή στη λογική.

Θα μπορούσαμε να έχουμε έλληνα Μακρόν;

Ναι, αλλά βλέπεις τα κανάλια έχουν για εμάς 10 δευτερόλεπτα, έτσι δεν δίνεται η εικόνα η σωστή. Εγώ πιστεύω πως θα περάσουμε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Ονειρό μου είναι ένα μεγάλο Κέντρο.

Παρ’ όλες τις πρόσφατες αποχωρήσεις απ’ το κόμμα σας;

Ο κόσμος θα μας αμείψει, οι αποχωρήσεις δεν είχαν ειδικό βάρος.

Με Τουρκία υπάρχει περίπτωση ανάφλεξης;

Για να αποτρέψουμε το θερμό επεισόδιο πρέπει να γίνουν προσλήψεις είκοσι χιλιάδων πενταετούς θητείας και να αγοράσουμε τριάντα αεροσκάφη F35. Πρέπει να γίνεις ισχυρότερος και όχι να κάθεσαι να σκέφτεσαι πως ο άλλος θα αποτολμήσει επίθεση. Το έδαφος το φυλάει ο φαντάρος. Μου το έχουν πει οι στρατηγοί, έχουμε νησιά με δώδεκα φαντάρους, μπορούν να υπερασπιστούν κάτι έτσι;

Ποιος κάνει κουμάντο στην Ελλάδα;

Μέχρι τον Ομπάμα είχαν κοινή στάση Αμερικανοί και Γερμανοί. Οι Γερμανοί έχουν ένα δίκιο γιατί δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας μοιάζει να κάνει, αλλά έχει ένα κόμμα που στην πρώτη αντίρρηση λένε «πάμε για δραχμή». Είναι ένα κόμμα που δεν έχει καταλήξει το πού ανήκει. Του αρέσει η τρέλα των αριστερών, δεν του ταιριάζει και η σοβαρότητα. Και ζούμε μια παράνοια.

Αλέξης ή Κυριάκος;

Κανείς. Είναι εκφραστές του παλιού, έχουν μείνει πίσω. Στο ΠΑΣΟΚ, δε, η ομάδα Σημίτη είναι ένα κόμμα, η Φώφη δεύτερο, ο Βενιζέλος τρίτο. Το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη για διορισμούς. Εμένα, δε, με λοιδορούσαν για χρόνια. Πώς θα πάω στους οπαδούς μου να τους πω πως θα συμπράξω με αυτούς; Το Ποτάμι απ’ την άλλη δεν έχει συνοχή. Γι’ αυτό έχει μέλλον η ΕΚ.