Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν δύσκολη για τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία βρέθηκαν σε έναν κυκλώνα εσωστρέφειας που θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για την παράταξη. Οπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη όμως τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι εσωτερικές μετρήσεις που γίνονται την ώρα της έντασης δείχνουν ότι το συγκρουσιακό κλίμα δεν έχει επηρεάσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στον βαθμό που θα μπορούσε –και γι’ αυτό, η «επιχείρηση ανασύνταξη» ξεκινάει με μία υπόσχεση: η επιστολή του Νίκου Σαλαγιάννη στον καρατομημένο γραμματέα Στέφανο Ξεκαλάκη ήταν η τελευταία κίνηση της ηγετικής ομάδας –από εδώ και πέρα, κανείς δεν θα απαντήσει ξανά στην εσωκομματική αντιπολίτευση και δεν θα ρίξει νερό στον μύλο της εσωστρέφειας.
Μπροστά τους στο ΠΑΣΟΚ έχουν τη διοργάνωση δύο συνεδρίων, για τα οποία –για διαφορετικούς λόγους το καθένα –απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί που θα εξασφαλίσουν συναίνεση και θα κρατήσουν τις ισορροπίες.
Το Συνέδριο της ΔΗΣΥ. Την Κυριακή, η Οργανωτική Επιτροπή θα συνεδριάσει για να καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ τον Ιούνιο και για να αναλύσει το πλάνο των κινήσεων που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνιστώσες αναμένεται να αποφασίσουν μονοήμερες περιφερειακές συνδιασκέψεις στις έδρες κάθε περιφέρειας, καθώς και την προετοιμασία τεσσάρων εργαστηρίων που θα γίνουν στο Συνέδριο του Ιουνίου, τα οποία θα έχουν θέμα τη νέα γενιά, τις νέες τεχνολογίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Σ’ αυτά, θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση από όλες τις συνιστώσες. Στις αρχές της εβδομάδας θα συνεδριάσει και η επιτροπή για το νέο σύμβολο, η οποία έχει αποφασιστεί ήδη από τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού τον Μάρτιο.
Ωστόσο, σκοπός είναι οι παρουσίες να μην περιορίζονται στους λεγόμενους «παραταξιακούς», αλλά να διευρυνθούν σε ανθρώπους που «πολιτικά και ιδεολογικά» συστρατεύονται με τη Συμπαράταξη –στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη θύμιζε αστειευόμενο την αντίστοιχη παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη στο Συνέδριο του 2008. Το Συνέδριο αναμένεται να γίνει στο ΣΕΦ, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιστάσεις, όχι όμως στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, αλλά στα προπονητήρια –τα οποία έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα και αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες των ανθρώπων της ΔΗΣΥ για ευρεία συμμετοχή της βάσης.
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προβλέπεται για τα μέσα φθινοπώρου, τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς είναι βέβαιο ότι δεν θα λείψουν οι συγκρούσεις πάνω και κάτω από το τραπέζι. Ως προς την εκλογή των νέων οργάνων, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο «για καθαρούς όρους» και «αποφάσεις πολιτικού επιπέδου», σε ένα Συνέδριο που θα αφορά «τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ», με εκλογή από τη βάση –και χωρίς διορισμένους συνέδρους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πως έγινε για ένα μέρος αυτών το 2015, όταν ήταν γραμματέας ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι προτάσεις που θα συγκρουστούν είναι δύο: η πρώτη είναι το «Επινέ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διαφωνούντες στο κόμμα, οι οποίοι κάνουν λόγο για Συνέδριο που θα επισπεύσει την ενοποίηση του χώρου, με διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και άμεση δημιουργία νέου φορέα, όπως συνέβη στο σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας το 1969. Η δεύτερη, που προκρίνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι η συμφωνία για διεξαγωγή ενός ιδρυτικού Συνεδρίου της παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για νέα ηγεσία από τη βάση και ένα πολυκομματικό οργανωτικό πλαίσιο, το οποίο θα σέβεται τις εσωτερικές διεργασίες και θα έχει δικά του εκλεγμένα όργανα, περιφερειακά, νομαρχιακά και κεντρικά, εν είδει Κεντρικής Επιτροπής –το πιο κοντινό ελληνικό παράδειγμα σ’ αυτό είναι ο πρώιμος ΣΥΡΙΖΑ, πριν μετεξελιχθεί σε κόμμα.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν προκριθεί στις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, τότε η συνεργασία των συνιστωσών θα μείνει σε επίπεδο εκλογικής συμμαχίας. Φαίνεται ότι, στρατηγικά, η Γεννηματά επιδιώκει να θέσει τόσο τους διαφωνούντες όσο και τους υπόλοιπους μέσα στο ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών τους και να καταστήσει σαφές ότι δεν αποφασίζει μόνη της.