Στην Ιταλία παρέδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης την προεδρία της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου (ΠΑΙ) ρίχνοντας αυλαία στις εργασίες του 2ου Φόρουμ της συνεργασίας που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα.

Στη Συνεργασία μετέχουν Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία, οι οποίες εκπροσωπούνται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (από την Ελλάδα ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος) και τους αρμόδιους υπουργούς για τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Χαρίτσης έκανε ειδική μνεία στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, που καίει τις περισσότερες από τις συμμετέχουσες χώρες. «Είναι μία μεγάλη πρόκληση για την ήπειρό μας, την Ευρώπη, που δοκιμάζει τις αντοχές και τη συνοχή της περιοχής» σημείωσε. Υπογράμμισε δε ότι «ζητήματα που απαιτούν τη συνεργασία όλων δεν μπορούν να καλούνται να τα διαχειριστούν λίγοι και με αυτήν την έννοια και η πρωτοβουλία της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου πρέπει να στοχεύει στην εμβάθυνση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ κρίσιμου ζητήματος».

Υπέγραψαν και διακήρυξη

Νωρίτερα, στο άνοιγμα του Φόρουμ, ο Χαρίτσης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας των οκτώ κρατών και τόνισε ότι αυτή δεν μπορεί να μένει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. «Γίνεται πράξη και ενισχύεται όταν αφορά συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και τις προοπτικές των τοπικών οικονομιών» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αλλωστε, περισσότεροι από 600 φορείς της αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας των οκτώ χωρών παρακολούθησαν τις θεματικές παρουσιάσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών και της προώθησης των εταιρικών σχέσεων στη Μακροπεριφέρεια.

Οι συμμετέχοντες υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Ιωαννίνων με την οποία δεσμεύονται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα, όπως για παράδειγμα ο αυτοκινητόδρομος από την Τεργέστη μέχρι την Πάτρα.