Βαριά σκιά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αναστασιάδη Ακιντζί, που χθες είχαν μια ακόμη άκαρπη συνάντηση, φαίνεται πως ρίχνει η εμμονή της Τουρκίας να αμφισβητεί το δικαίωμα της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο εγείροντας διεκδικήσεις για εκμετάλλευση επί ίσοις όροις.

Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα όσον αφορά την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ –είναι προγραμματισμένες για τις αρχές Ιουλίου –ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων όχι μόνο έχει χάσει τη δυναμική του, αλλά κινδυνεύει να στιγματιστεί από απρόβλεπτες εξελίξεις. Το είπε άλλωστε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Μπορεί στο εγγύς μέλλον να υπάρξουν δραματικές στιγμές. Δεν μπορώ να προσποιούμαι ότι δεν το γνωρίζω» δήλωσε ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα άρτι αφιχθείς από τη Νέα Υόρκη όπου και ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Αναστασιάδης θυμίζω είχε βγάλει στη σέντρα πρόσφατα τον νορβηγό αξιωματούχο, λέγοντας ότι εκμεταλλεύεται τη θέση του για προσωπικό όφελος, καθώς σκέφτεται να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές της χώρας του, τον Σεπτέμβριο.

«Δεν προγραμματίζω να πάω πουθενά. Αυτήν την περίοδο επικεντρώνομαι στο Κυπριακό» του απάντησε ο διπλωμάτης, ο οποίος χθες είδε και τον Ακιντζί για να μεταφέρει και στις δύο πλευρές την επιθυμία Γκουτέρες να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.