Να δω τι θα λένε πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ και τι θα πουν και στον παλιό φίλο της στήλης Νίκο Φίλη (συν τη Βάκη και τον Μπαλαούρα): φθάνει αύριο στην Αθήνα από τη Βενετία το ιερό λείψανο της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Είναι η πρώτη φορά που το ιερό αυτό λείψανο θα βγει από τον ομώνυμο ναό, στο ομώνυμο νησί στη Βενετία, όπου φυλάσσεται.

Θα το υποδεχθούν, στις 18.30 στην Ιερά Οδό μπροστά από το δημαρχείο Αιγάλεω, με τιμές αρχηγού κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος. Από εκεί –σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχω στα χέρια μου –θα ξεκινήσει λιτανευτική πομπή με προορισμό τον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας (η πρώτη «αρχηγός κράτους» επί ΣΥΡΙΖΑ…), στην περιοχή που φέρει το όνομά της, όπου θα τελεσθεί επίσημη δοξολογία. Στην εκκλησία θα παραμείνει ως προσκύνημα έως τις 15 Ιουνίου.

Στην Ελλάδα φθάνει μαζί και σταυρός με Τίμιο Ξύλο, από τους λεγόμενους θησαυρούς της Βενετίας, καθώς στη (Φλαβία Ιουλία) Ελένη αποδίδεται η εύρεση του Σταυρού του μαρτυρίου στους Αγίους Τόπους, όπως επίσης και η ανάδειξη των εκεί προσκυνημάτων.

Και συνεχίζοντας να αντιγράφω το πρόγραμμα, για την πληρέστερη πληροφόρησή σας, να πω ότι η τελετή παράδοσης του ιερού λειψάνου από τον ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο Βενετίας και αντιπροσωπεία του Βατικανού στην αρχιερατική αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 της Κυριακής στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει λιτανεία του από τους ορθόδοξους κληρικούς στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και στο Μεγάλο Κανάλι, όπου η ελληνική αποστολή θα επιβιβαστεί σε πλοιάριο με προορισμό το αεροδρόμιο, από όπου θα ταξιδέψει με ειδική πτήση.

Ιστορικά γεγονότα

Κλείνοντας –και θέλοντας να φρεσκάρω τις σχολικές μας γνώσεις, υπηρετώντας και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της στήλης –να υπογραμμίσω ότι η Αγία Ελένη μαζί με τον γιο της συνδέονται με τεράστιας σπουδαιότητας ιστορικά γεγονότα, εκτός της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού:

n την οριστική παύση των διωγμών των χριστιανών με το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ.

n τη μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη και

n τη σύγκληση της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας το 325 μ.Χ., η οποία καταδίκασε τον Αρειανισμό.

Και εν πάση περιπτώσει, μεταξύ τόσων και τόσων αρχηγών κρατών, πραγματικών και… πέτσινων, που υποδεχτήκαμε, μπορεί να «δικαιούται» τις τιμές που θα τις επιφυλάξει η Πολιτεία!