Ενοχλήθηκαν (και πάλι) στο Μαξίμου με το χθεσινό πρώτο θέμα των «ΝΕΩΝ», αλλά αυτό θα έπρεπε να το έχουν συνηθίσει καθώς έχουμε απαντήσει ήδη πως ούτε σε εκβιασμούς ούτε σε απειλές υποκύπτουμε. Στο πρωτοσέλιδο θέμα λοιπόν γράφαμε «Πέτσινοι διορισμοί» κατά την προσφιλή έκφραση του Πρωθυπουργού και εξηγούσαμε πάλι με τα δικά του λόγια πως μέσα σε δύο ημέρες υποσχέθηκε 24.000 προσλήψεις.
Δεν το ανακαλύψαμε εμείς, εκείνος τα είπε. Αναλυτικά μάλιστα εξηγούσαμε ότι οι 21.000 θα γίνουν στην Παιδεία, αλλά ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου διέψευσε τον Πρωθυπουργό και περιόρισε τις θέσεις στο μισό. Για την Υγεία όπου ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε 3.000 θέσεις, ο Παύλος Πολάκης τις ανέβασε σε 6.000. Πού είναι λοιπόν το λάθος μας;
Η απάντηση του Μαξίμου με ένα ακόμη non paper δεν ανέφερε λέξη για τις προσλήψεις στην Παιδεία και επιδόθηκε σε αλχημείες για την Υγεία, καταλήγοντας όμως πράγματι στον αριθμό Πολάκη.
Προφανώς τους ενοχλεί ακόμη και η δική τους αλήθεια όταν τη βλέπουν τυπωμένη στα «ΝΕΑ». Ετσι είναι όμως οι εφημερίδες στον κανονικό κόσμο και δεν πρόκειται να προσαρμοστούν στις αυταπάτες κανενός.
Μπλοκάκια και συμβάσεις
Ειδικά για την Υγεία, έχει αξία (και ουσία) να υπογραμμίσω ότι η ηγεσία του υπουργείου βαφτίζει κάθε είδους ελαστική σχέση εργασίας σε πρόσληψη.
Από τον Οκτώβριο του 2015 το ΕΣΥ… γέμισε με μόλις 418 μόνιμους γιατρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι λοιπές 8.591 προσλήψεις για τις οποίες επαίρονται οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους αφορούν κατά κανόνα συμβασιούχους (επικουρικούς), εργαζομένους με μπλοκάκι και σύμβαση έργου αλλά και προγράμματα του ΟΑΕΔ για παραϊατρικό, βοηθητικό και πάσης φύσεως διοικητικό προσωπικό.
Αντίστοιχα, οι νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ (δηλαδή, Πανεπιστημιακής ή Τεχνικής Εκπαίδευσης) που έχουν διοριστεί ή αναμένεται να καλύψουν μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ δεν ξεπερνούν τους 200, σύμφωνα με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ).
Αναταραχή στην Παιδεία
Δράττομαι της ευκαιρίας αφού μίλησα και για την Παιδεία (την οποία… ξέχασε να συμπεριλάβει το non paper του Μαξίμου) να συνεχίσω την καταγραφή της αναταραχής που προκάλεσαν τόσο οι ανακοινώσεις Τσίπρα όσο και η δημοσιοποίηση του νέου Μνημονίου.
Σχετικά με τον νόμο (Φίλη) για τα ιδιωτικά σχολεία στον οποίο οι θεσμοί, όπως ομολόγησε ο Γαβρόγλου, ζητούν αλλαγές αλλά εκείνος αρνείται σθεναρά, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί χθες ανακοίνωσαν ότι δεν θα δεχθούν καμιά αλλαγή, γιατί αυτός «είναι ο μόνος ξεκάθαρα φιλεργατικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση την τελευταία διετία». Δεν ξέρω βέβαια αν ακούγεται καλό για την κυβέρνηση αυτό.
Επιπλέον, απειλούν ότι αν τελικά αλλάξει ο νόμος, θα ζητήσουν να εξεταστεί αν τα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα έκδοσης ισότιμων με τα δημόσια τίτλων σπουδών!
Η αναταραχή όμως εξαπλώθηκε και αλλού. Οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανέξοδη και προεκλογικού τύπου ρητορική επειδή, αντί να εφαρμόσει άμεσα την εξαγγελία για υποχρεωτικό διετές νηπιαγωγείο, τελικά την ανέβαλε για τρία χρόνια.
Οι πανεπιστημιακοί (ΠΟΣΔΕΠ), από την πλευρά τους, ξεσηκώθηκαν για την εξαγγελία περί ενοποίησης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και δέχθηκαν αντεπίθεση από τους εκπροσώπους των ΤΕΙ. Οι πρυτάνεις ζητούν να μην εφαρμοστεί η πρόβλεψη για ξεχωριστό ψηφοδέλτιο των αντιπρυτάνεων. Και μέσα σε όλα, η ΟΛΜΕ απειλεί να σταματήσει τις… μαθητικές εκδρομές αν δεν προστατευθούν οι καθηγητές από ευθύνες για τυχόν ατυχήματα μαθητών, ενώ έρχονται φοιτητικές εκλογές στις 24 Μαΐου, ακολουθούν τον Ιούνιο οι Πανελλαδικές και αναμένονται δύο νομοσχέδια για τα ΑΕΙ και άλλο για λύκειο και Εξεταστικό. Τον Γαβρόγλου τελικά τον συμπονώ…