Στην ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών στη Γαλλία «Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι» («Bievenue chez les Ch’tis») ένας ταχυδρομικός υπάλληλος παίρνει δυσμενή μετάθεση σε μια κωμόπολη του Βορρά. Θεωρεί ότι η πόλη είναι αφιλόξενη, αλλά φτάνοντας εκεί βρίσκεται προ εκπλήξεως και τελικά προσπαθεί να πείσει τη σύζυγό του πως παρά τις διαφορές η συνεργασία Βορρά – Νότου είναι άψογη. Μία ανάλογη προσπάθεια συγκερασμού και ομογενοποίησης Βορρά – Νότου της γαλάζιας παράταξης επιχειρεί συστηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στρατηγική επιδίωξη να αυξήσει τα ποσοστά της ΝΔ στα άλλοτε εκλογικά της κάστρα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα όμως επιθυμεί να αυξήσει και τη δική του επιρροή σε μια περιοχή που θεωρείται προπύργιο του καραμανλισμού και αναζητεί περισσότερα ερείσματα.
Η ενισχυμένη παρουσία του γαλάζιου επιτελείου στη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο διάστημα υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σχεδιασμό. Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε κλιμάκιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης –επικεφαλής του οποίου ήταν ο τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου μαζί με τον αναπληρωτή τομεάρχη Ιάσονα Φωτήλα –επισκέφτηκε νοσοκομεία και κέντρα υγείας του Νομού Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης της ΝΔ «Μήνας Υγείας». Η στόχευση, όπως και άλλων παρόμοιων δράσεων, ήταν να καταδειχθεί ότι η ΝΔ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους κλάδους και τα προβλήματά τους. Εκτιμάται όμως ότι με αυτή τη διήμερη εξόρμηση του γαλάζιου τομέα Υγείας η ΝΔ διαμηνύει στην κοινωνική βάση ότι δίνει μεγάλο βάρος στη Θεσσαλονίκη.
του Κυριάκου
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επιλέγει να πυκνώσει τις επισκέψεις του τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και γενικότερα σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει μεταβεί στη Θεσσαλονίκη άλλες δύο φορές δίνοντας έτσι το στίγμα της ιδιαίτερης προσοχής που δείχνει πλέον η ΝΔ στην περιοχή. Τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του παρέστη σε εκδήλωση για τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος αλλά και σε κομματική συνεστίαση της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ. Επέστρεψε δε στον Θερμαϊκό δυόμισι μήνες μετά για ακόμη μία διήμερη επίσκεψη: επισκέφτηκε την Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης μαζί με τους γαλάζιους τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά είχε και επαφές με τον κομματικό μηχανισμό του νομού. Αμέσως μετά το Πάσχα εξάλλου, οι εξορμήσεις του στη Μακεδονία συνεχίστηκαν με διήμερη επίσκεψή του στη Βέροια και τη Νάουσα.
Μία από τις βασικές προτεραιότητες του στρατηγείου της Πειραιώς και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να γεφυρωθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις Βορρά και Νότου προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη κομματική συνοχή της γαλάζιας παράταξης ειδικά αυτή την περίοδο που η ΝΔ αναδεικνύει τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επιμένει σταθερά στο αίτημά της για εκλογές. Επιτελικά στελέχη θεωρούν ότι η συνεργασία όλων των τάσεων αλλά και η ουσιαστική παρουσία του κόμματος στον γαλάζιο Βορρά θα βοηθήσει τη ΝΔ να αυξήσει τα ποσοστά στις εκλογές, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο της αυτοδυναμίας. Τα στοιχεία δείχνουν πως από τις βουλευτικές εκλογές του 2009 τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ ειδικά στον Νομό Θεσσαλονίκης, όπου στο παρελθόν θριάμβευε, παρουσίαζαν εικόνα κατάρρευσης. Ενδεικτικό είναι ότι στην Α’ Θεσσαλονίκης το 2007 είχε ποσοστό 37,38%, το 2009 έπεσε στο 30,30%, το 2012 είχε 14,81% ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 25,29%. Παρόμοια είναι η πτώση της ΝΔ και στη Β’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης: το 2007 το ποσοστό της ήταν 44,82%, το 2012 20,01% και τον Σεπτέμβριο του 2015 29,50%.
στο ίδιο κόμμα
Το βόρειο και το νότιο κομματικό σύστημα της ΝΔ ανέκαθεν αντιπροσώπευαν δύο διαφορετικούς κόσμους της ίδιας παράταξης. Πηγές με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας και του συσχετισμού δυνάμεων της γαλάζιας παράταξης σημειώνουν πως πάντα οι δύο πόλοι είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις και οπτικές. «Οι βουλευτές της ΝΔ από τον Βορρά προτάσσουν την ευαισθησία τους στα εθνικά θέματα, όπως στο Σκοπιανό. Αυτό συμβαίνει διότι όλη η κοινωνία στη Βόρεια Ελλάδα είναι έτσι. Οι μνήμες από τα ιστορικά γεγονότα είναι ακόμη νωπές. Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα απελευθερώθηκε μόλις το 1912 και μερικά χρόνια αργότερα δέχθηκε μεγάλο κύμα προσφύγων από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Οπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, αρκεί κανείς να βρεθεί σε μία μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη όπου η προσέλευση του κόσμου είναι μαζική και ο ενθουσιασμός μεγάλος για να αντιληφθεί πόσο διαφορετικά προσεγγίζονται τα εθνικά θέματα. Επιπλέον, είναι και η απόσταση, λένε. Αλλο είναι να ζει κανείς στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ελλάδας και άλλο να βρίσκεται στη Θράκη».
Μία ακόμη πτυχή αυτής της εσωκομματικής σύγκρουσης είναι η άποψη που εδώ και πολλά χρόνια υιοθετεί μεγάλη μερίδα βουλευτών του βόρειου μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι το «αθηναϊκό κράτος» αφήνει σε δεύτερη μοίρα τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε στηρίξει όλη την πολιτική διαδρομή του σε αυτήν την εικόνα.
Η διαφορετική προσέγγιση Βορρά – Νότου στη ΝΔ φάνηκε ξεκάθαρα και από τον τρόπο που διατύπωσαν την άποψή τους στην υπόθεση του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου και ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Βασίλης Οικονόμου. Ο Καράογλου υποστήριξε πως είναι αναγκαίο να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Μητσοτάκη – Σαββίδη, προσθέτοντας πως ο ομογενής επιχειρηματίας έχει επενδύσει πολλά χρήματα στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Αντίθετα, ο Βασίλης Οικονόμου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε τη σκληρή γραμμή δηλώνοντας: «Πονηριές και μαγκιές δεν θα περάσουν στη ΝΔ. Αν κάποιος νομίζει ότι θα έρθει εδώ και θα κάνει τον νέο Κοσκωτά, αυτά τελείωσαν». Τέτοιες χτυπητές διαφορές οπτικής ενός θέματος επιχειρεί να λειάνει και να περιορίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξασφαλίσει την ισορροπία στο κόμμα, αλλά και τη συστράτευση απέναντι στον μοναδικό «εχθρό» κατά την Πειραιώς, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
με την Εκκλησία
Ενδεικτικό των διαφορών που παρατηρούνται στο βόρειο και το νότιο μπλοκ των γαλάζιων βουλευτών είναι και η πιο στενή σχέση που συνήθως διατηρούν με την Εκκλησία οι βορειοελλαδίτες βουλευτές. Για παράδειγμα, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει 16 βουλευτές της ΝΔ για το λεγόμενο Τάμα του Εθνους ανέγερση ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα) και η οποία τελικά αποσύρθηκε με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχεδόν οι μισοί ήταν από περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας και αρκετοί από την καραμανλική πτέρυγα.
Τμήμα του σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον γαλάζιο Βορρά είναι και η ενίσχυση της δικής του επιρροής στην περιοχή. Αλλωστε δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Βόρεια Ελλάδα αφού ως βουλευτής εκλέγεται στη Β’ Αθήνας. Από τη στιγμή όμως που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος επιχειρεί αλλαγές σε θέσεις – κλειδιά του βόρειου κομματικού μηχανισμού. Τον περασμένο Αύγουστο με απόφασή του ορίστηκε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης η Βίκυ Ευταξά, τοπικό στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του.
στα ψηφοδέλτια
Επίσης, η κομματική ηγεσία δεν επιθυμεί να κλιμακωθεί ένας πόλεμος υποψηφιοτήτων στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη που βρίσκονται και στο επίκεντρο της χωροταξικής διαμάχης. Το αίτημα της ΝΔ για πολιτική αλλαγή και προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο, έχει ήδη δημιουργήσει ένα προεκλογικό κλίμα που προκαλεί προστριβές και μεγαλύτερο ανταγωνισμό για μία θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια σε σχέση με άλλες περιφέρειες. Στη Β’ Αθήνας εκτιμάται ότι ο αριθμός των βουλευτών της μπορεί να φτάσει τους 19 όταν το 2015 είχαν εκλεγεί 12. Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν κλειδώσει είναι και αυτό του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου Κώστα Κυρανάκη. Επιστροφή στα βουλευτικά έδρανα επιθυμεί και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πού θα είναι υποψήφιος. Μίνι αναταραχή και γκρίνιες από παλαιούς βουλευτές έχει ήδη προκαλέσει η επιστροφή στην Περιφέρεια Αττικής του Βασίλη Οικονόμου. Ανακάτεμα της τράπουλας επιχειρείται και στην Α’ Θεσσαλονίκης όπου σχεδόν προεξοφλείται ότι θα κατέβει υποψήφια η νυν ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. Για την Α’ Θεσσαλονίκης, εξάλλου, εξετάζεται και η περίπτωση της προερχόμενης από Το Ποτάμι (και τη Β’ Θεσσαλονίκης) ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Μάρκου.