Την Τετάρτη το βράδυ ο Δημήτρης Κουτσούμπας πήγε στη μουσική σκηνή Κρεμλίνο του Πειραιά για να απολαύσει την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης. Μαζί του είχε μερικούς νεολαίους, προεξάρχοντος του γενικού γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκου Αμπατιέλου. Η εικόνα επιβεβαιώνει τη στρατηγική του ΚΚΕ στη νεολαία. Και τη μεγάλη μάχη για την επιρροή του σε αυτή τη δεξαμενή που από την περίοδο 2012 – 2015 φαίνεται να υπέκυψε στις σειρήνες του Αλέξη Τσίπρα. Ας μην ξεχνάμε το συντριπτικό ποσοστό νέων (18 – 35) που ψήφισε Οχι στο δημοψήφισμα του 2015. «Τα πιο γηρασμένα πράγματα ακούστηκαν από νέα στόματα» λένε με νόημα για Τσίπρα αλλά και Μακρόν. Τον πρώτο λόγο σε αυτή τη μάχη έχει η ΚΝΕ, η οργάνωση Νεολαίας που καθοδηγείται συνολικά από τον Περισσό.
Σήμερα, την εποχή του facebook, της μαζικής ξενιτιάς των νέων πτυχιούχων, του ρεύματος της αντιπολιτικής που επιτείνει η μνημονιακή ακινησία, η ΚΝΕ δεν θυμίζει τις ένδοξες εποχές του ’70 ή του ’80, όταν υπήρξε μόδα. Παραμένει όμως η κυρίαρχη (οργανωτικά) πολιτική οργάνωση στη νεολαία, ενώ και στα φοιτητικά η παράταξη που στηρίζει, η Πανσπουδαστική, καταγράφεται σταθερά δεύτερη δύναμη. Σήμερα η ΚΝΕ πλάι στο ΚΚΕ αναζητά τους τρόπους και τις τεχνικές για να απλώσει το άνοιγμά της στη νεολαία.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ. «Τρέχει ο Τσίπρας, τρέχουμε κι εμείς» λένε απ’ την πλευρά τους οι κνίτες με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Η ΚΝΕ δίνει τις άμεσες μάχες της, ανάποδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως σημειώνουν στελέχη της, κάθε λεπτό, κάθε ώρα δεν πρέπει να πάνε χαμένα. Μάχη άμεση: η πανελλαδική απεργία της 17ης Μαΐου κατά των νέων μέτρων. Σήμερα, με τέσσερις στους 10 νέους ανέργους και με το άγχος της απόλυσης ή των καθημερινών εξόδων, η υπόθεση της απεργίας δεν είναι εύκολη. «Ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες νέους, ξέρουμε τα προβλήματα. Ακόμη και οι φοιτητές ή οι σπουδαστές δεν είναι σε γυάλα, η γύρω κατάσταση τους ακουμπάει για τα καλά. Εμείς λέμε: ο καθένας μόνος του δεν κάνει τίποτε» λένε κύκλοι της ΚΝΕ σε μια εποχή που η ιστορική οργάνωση ιεραρχεί την αξία της συλλογικότητας.
ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ. Βέβαια το κίνημα ή οι διαθέσεις του κόσμου δεν είναι όπως θα ήθελαν οι νεολαίοι του ΚΚΕ. Κι όμως, με διάφορα πρόσφατα παραδείγματα επιβεβαιώνεται πως η ΚΝΕ συνεχίζει να αντλεί νέες δυνάμεις με τη δράση της, όπως η διακίνηση του «Οδηγητή». Η γλώσσα της δύσκολη εκ φύσεως, αναμετριέται με μια συγκυρία κατά την οποία οι νέοι βιώνουν μια πρωτόγνωρη απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος. «Ακόμη κι αυτός που σιωπά, όταν σπάει τη σιωπή του κάνει θόρυβο» λένε στα «ΝΕΑ» στελέχη της ΚΝΕ, ενώ ως παράδειγμα ανοίγματος στη νεολαία αναφέρουν τα περισσότερα από 90 μαθητικά φεστιβάλ που διοργάνωσαν με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα όπως και την αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές των Σχολών Κατάρτισης (πάνω από 2.000 σπουδαστές ψήφισαν), όπου και ενισχύθηκε το ψηφοδέλτιο που στήριξε η οργάνωση.
ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Παράλληλα με τη μεγάλη απεργία η ΚΝΕ δίνει τη μάχη των φοιτητικών εκλογών, που θα διενεργηθούν 24 Μαΐου. Βασικά για να είναι ζωντανοί οι φοιτητικοί σύλλογοι με συνελεύσεις και με μαζικό μήνυμα στην κυβέρνηση Τσίπρα πως ούτε οι φοιτητές συναινούν στην πολιτική της. «Δεν θα είμαστε η γενιά που θα περιμένει με παθητικότητα τις συμφωνίες και τις αξιολογήσεις» λένε με νόημα παρότι στα πανεπιστήμια διατηρεί την κυριαρχία της η ΔΑΠ, η παράταξη της ΝΔ, ένδειξη για τους κνίτες του ευρύτερου κλίματος υποχώρησης της νεολαίας. Με επιτροπές αγώνα σε χώρους εργασίας και ενίσχυση του ΠΑΜΕ η ΚΝΕ παλεύει και στους νέους εργαζομένους. Δεν αποδέχεται τον όρο «πρεκαριάτο» (επισφαλείς προλετάριοι) που χρησιμοποιούν οι αριστερίστικες οργανώσεις. Επιμένει στην παλιά δοκιμασμένη κοσμοθεωρία της, στην ταξική ανάλυση, παρότι το μεγάλο νέο δεδομένο είναι η διαδεδομένη χρήση των κοινωνικών δικτύων. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις με το facebook και το twitter. Ποιος είναι όμως ο τρόπος να κινητοποιηθεί ο κόσμος; Είδαμε πώς κινητοποιήθηκαν και ποια έκβαση είχαν στη λεγόμενη και Αραβική Ανοιξη. Δεν αρκεί η κινητοποίηση, χρειάζονται ο προσανατολισμός και η οργάνωση. Πιο πολύ με εκτόνωση μοιάζει το facebook. Mπορείς να προβληματίσεις με μια ανάρτηση (post), αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο» σημειώνουν από την ΚΝΕ.
Ετσι κι αλλιώς, η ανάλυσή τους έχει μια αισιοδοξία για την κίνηση της κοινωνίας. Η περίπτωση της πρώτη φορά Αριστεράς δείχνει να ενισχύει, όπως λένε, τα επιχειρήματά τους. Τα Μνημόνια στην σειρά υπογεγραμμένα από όλους τους είναι η καλύτερη ένδειξη για την πολιτική που υπηρετούν και πόσο ριζοσπαστικός ήταν ο Τσίπρας, λένε. Η ΚΝΕ θεωρεί ότι το ΚΚΕ σήμερα, παρά τα περίπου 100 χρόνια δράσης του, είναι και παραμένει το πιο νέο κόμμα στη χώρα.