Τη νύχτα που η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ολοκλήρωσε τη διάσκεψή της και έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, προκαλώντας πολιτικές αναταράξεις και την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, έφεραν στο μυαλό τους χθες ορισμένοι δικαστές μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων για την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αυτή τη φορά, που κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κύκλοι της Δικαιοσύνης δεν κρύβουν την ενόχλησή τους απέναντι σε τέτοιου είδους τακτικές, όταν οι κρίσεις δικαστικών λειτουργών –και μάλιστα ανώτατων βαθμίδων –δεν είναι αρεστές στους εκάστοτε κυβερνώντες.

Το Σύνταγμα είναι το αδιαπραγμάτευτο όριο για κάθε δικαστή και όχι οι αντιδράσεις που ενδεχομένως προκαλούνται εξαιτίας της κρίσης του, έλεγαν χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» δικαστικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι λειτουργοί της Θέμιδος γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα να διαφυλάττουν το κύρος της Δικαιοσύνης που υπηρετούν και δεν έχουν ανάγκη από κανέναν να τους υποδεικνύει –με άμεσο ή έμμεσο τρόπο –πώς θα πράξουν το καθήκον τους.

Με οδηγό λοιπόν το Σύνταγμα, οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου μάλιστα έκριναν ότι οι συμβασιούχοι- εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν τον χρόνο της παράτασης των συμβάσεών τους. Ωστόσο, όπως έλεγαν δικαστές, κάτι τέτοιο μπορεί να μη γίνει στην πράξη αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να καλύπτει το ζήτημα αυτό σε καιρό δημοσιονομικής κρίσης, ώστε να μην χρειαστεί οι εργαζόμενοι ετεροχρονισμένα να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται, για όσους έχουν ήδη πληρωθεί, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ να μην κινήσουν τη σχετική διαδικασία, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τους τις ίδιες παραμέτρους.

Η υπόθεση αυτή, που προκάλεσε έντονους πολιτικούς τριγμούς μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ξεκίνησε όταν το θέμα έφτασε να κριθεί σε κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αφορμή ένταλμα πληρωμής για συμβασιούχους ΟΤΑ. Ωστόσο, επειδή ο πυρήνας της υπόθεσης συνδεόταν ευθέως με το Σύνταγμα, η υπόθεση παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας.

Ετσι το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή του υπό την πρόεδρό του Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και με εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές. Ουσιαστικά οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί στη διάσκεψή τους επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Παράλληλα, η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία με ψήφους 17 έναντι 14 αποφάνθηκε ότι τα επίδικα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί, εκτιμάται ότι ουσιαστικά κλείνει την πόρτα σε περίπου 30.000 συμβασιούχους, η παράταση των συμβάσεων των οποίων είχε αποφασιστεί με πρόσφατους νόμους.