Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί να συνεχίζονται πλέον άνευ δυναμικής και σε περιβάλλον αμοιβαίας καχυποψίας, η σαφής προειδοποίηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα περί πιθανών δραματικών σκηνών στο εγγύς μέλλον επαναφέρει στο προσκήνιο φόβους για ένα θερμό καλοκαίρι στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
«Με τίποτα δεν αλλάζει το ενεργειακό μας πρόγραμμα» ξεκαθάρισε ο Νίκος Αναστασιάδης αποκρούοντας τις απειλές της Τουρκίας, που εγείρει διεκδικήσεις περί συνεκμετάλλευσης και επιδιώκει να μπλοκάρει τις γεωτρήσεις, που είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, από τη γαλλική Total και την ιταλική ΕΝΙ.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. Τα νέα παιχνίδια έντασης που στήνει η Αγκυρα παραπέμπουν σε επανάληψη του σκηνικού του 2014, όταν δηλαδή είχαν και πάλι κορυφωθεί οι τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις, με το σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» να αλωνίζει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες διαλόγου. Ωστόσο, αυτήν τη φορά, και παρότι το «Barbaros» πλέει και πάλι στα ίδια ύδατα, η επιδίωξη της Τουρκίας να ανεβάσει το θερμόμετρο στο νησί καλλιεργώντας κλίμα πολεμικό –γεγονός που επιβεβαιώνεται και μέσω των συχνών ασκήσεων που πραγματοποιεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ –φαίνεται πως πέφτει πάνω στον τοίχο που στήνουν οι ενεργειακοί κολοσσοί, οι οποίοι ετοιμάζονται να βάλουν μπροστά τα γεωτρύπανά τους.
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ. Τα συμβόλαια που έχει υπογράψει μαζί τους η Λευκωσία, σύμφωνα με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, λειτουργούν ως «ομπρέλα προστασίας και αποτελούν απόδειξη ότι οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας δεν έχουν κανένα νομικό ή και πολιτικό υπόβαθρο». Στο ίδιο κλίμα και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Ντόχερτι, εκφράζοντας την ελπίδα να ανευρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων στην περιοχή, έστειλε έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Η εύνοια του αμερικανικού παράγοντα προς τη Λευκωσία συνδέεται με το γεγονός ότι οι έρευνες για το Οικόπεδο 10 –το αποκαλούμενο και φιλέτο, αφού γειτνιάζει με το αιγυπτιακό οικόπεδο στο οποίο ανακαλύφθηκε το σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου ZOHR –έχουν περάσει στα χέρια της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil, πρώην πρόεδρος της οποίας είναι ο νυν αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
Παρά τις δημόσιες νουθεσίες, πάντως, η Αγκυρα επιμένει να αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των ενεργειακών της αποθεμάτων και πλέον θέτει θέμα casus belli για το Οικόπεδο 6, το οποίο και διεκδικεί ρητά ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται ότι για το Τεμάχιο 6 –όπως και για το Τεμάχιο 8 –τα δικαιώματα έρευνας έχει αναλάβει επίσης η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ / Τotal, η οποία σκοπεύει να πραγματοποιήσει γεώτρηση εκεί το 2018.
ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Με αυτά τα δεδομένα δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή το καλοκαίρι, όταν δηλαδή έρθει η ώρα κάθε πλευρά να αποδείξει κατά πόσο εννοεί αυτά που λέει, αλλά και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον διάλογο για το Κυπριακό. Στην προχθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι οι δύο ηγέτες δεν έχουν μπει στην ουσία της διαδικασίας. «Οι διαπραγματευτές συνεχίζουν να ανιχνεύουν το πώς μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί ξανά στις 17 Μαΐου, σε ένα τετ α τετ που, όπως φαίνεται, θα κρίνει και την πορεία των συνομιλιών αφού θα γίνουν η αποτίμηση της έως τώρα διαδρομής και κυρίως η καταγραφή των εκκρεμοτήτων.
Το δίλημμα «ή τώρα ή πότε» έθεσε εμμέσως ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος –υπενθυμίζοντας ότι έχουν συμπληρωθεί ήδη δύο χρόνια από το γεύμα στο Λήδρα Παλάς που σηματοδότησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων –τόνισε ότι πλέον πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι σε θέση να απαντήσουν αν μπορούν ή όχι να φτάσουν σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η συνθήκη πάντως που διαμορφώνεται δεν φαίνεται να επιτρέπει αυξημένες προσδοκίες.