«Ξέρω τι κάνατε πέρυσι το καλοκαίρι».

Ο τίτλος παραπέμπει στο ομώνυμο θρίλερ, που κρατάει την αγωνία μέχρι το φινάλε.

Στον Ολυμπιακό ξέρουν πολύ καλά τι (δεν) έκαναν σωστά το περασμένο καλοκαίρι και θέλουν να αποφύγουν φέτος τα ίδια λάθη προκειμένου να μη βρεθούν σε κατάσταση θρίλερ από νωρίς με τον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μετά το περσινό κάζο του αποκλεισμού από τη Χάποελ Μπερσεβά στη συγκεκριμένη φάση, στον Ολυμπιακό φυσάνε και το γιαούρτι.

Η πρόκριση στη χειρότερη περίπτωση έως τα πλέι οφ των πρωταθλητών του Τσάμπιονς Λιγκ είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη για τους Ερυθρολεύκους καθώς έτσι, αν μη τι άλλο, θα έχουν το μαξιλαράκι της απευθείας πρόκρισης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Εκεί πάει κάθε ομάδα που αποκλείεται στη φάση των πλέι οφ, χωρίς να χρειάζεται να περάσει ένα νέο καλοκαιρινό θρίλερ τύπου Αρούκα. Θυμίζουμε ότι οι Πορτογάλοι που ηττήθηκαν στην έδρα τους (1-0) απάντησαν επίσης με νίκη 1-0 στο Γ. Καραϊσκάκης στον επαναληπτικό και οδήγησαν το παιχνίδι στη ρώσικη ρουλέτα της παράτασης, στην οποία «καθάρισε» την πρόκριση ο παραγκωνισμένος από τον Πάουλο Μπέντο, Τσόρι Ντομίνγκες που ισοφάρισε για να φτάσει ο Ολυμπιακός τελικά στη νίκη (2-1).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ. Για να αντιληφθούμε πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρόκριση, τη σεζόν που ολοκληρώνεται η ομάδα του Πειραιά συγκέντρωσε 11.160 βαθμούς στην ευρωπαϊκή της βαθμολογία.

Δεδομένου βέβαια ότι έφτασε ύστερα από χρόνια έως τη φάση των 16 του Γιουρόπα Λιγκ, σαφώς η συνολική βαθμολογική συγκομιδή του ήταν ιδιαίτερα φτωχή καθώς δεν εκμεταλλεύτηκε τον εύκολο όμιλο (μόλις δύο νίκες με Γιουνγκ Μπόις εκτός και Αστανά εντός, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες από τον ΑΠΟΕΛ) αλλά και τον ιδανικό αντίπαλο (Οσμανλίσπορ) στη φάση των 32, στην οποία παραχώρησε ισοπαλία στο Γ. Καραϊσκάκης για να νικήσει τελικά στην Τουρκία 3-0.

Ο τελευταίος βαθμός κόντρα στην Μπεσίκτας εντός ολοκλήρωσε τη συγκομιδή παρά τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία να προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Το βασικό είναι ότι η ομάδα έμεινε αρκετά ψηλά (64.580 βαθμοί) στη βαθμολογία της τελευταίας πενταετίας και έτσι στις κληρώσεις θα είναι και πάλι στους ισχυρούς, αρκεί φέτος να το εκμεταλλευτεί καθώς αυτό από μόνο του δεν δίνει προκρίσεις!

Συνεπώς ο Ολυμπιακός θα πρέπει να τελειώνει με το θέμα του προπονητή ώστε ο νέος τεχνικός να πάρει πάνω του όλα τα θέματα, από τους δανεικούς, μέχρι ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν από το υπάρχον υλικό.

ΡΑΒΕ – ΞΗΛΩΝΕ. Πέρυσι οι πρωταθλητές Ελλάδας κατάφεραν (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να περάσουν από τον πάγκο μέσα στη χρονιά πέντε προπονητές!

Τι σημαίνει αυτό;

Ας το δούμε από τη σκοπιά ενός από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, του Κώστα Φορτούνη.

Ο άσος του Ολυμπιακού μιλώντας για αυτό το θέμα τις προάλλες (στο ραδιόφωνο του Sport 24 Radio 103.3) ήταν κατηγορηματικός: «Το βίωσα πρώτη φορά. Ηταν πρωτόγνωρο και απίστευτα δύσκολο. Ενας προπονητής, αν δεν έχει τον χρόνο του, δεν μπορεί να φτιάξει ομάδα. Πρέπει να μάθει τους παίκτες και οι παίκτες να μάθουν τον τρόπο παιχνιδιού του. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να αλλάζει ο προπονητής μέσα στη σεζόν». Αυτά τόνισε για τις συνεχόμενες αλλαγές των προπονητών, που κάποια στιγμή βραχυκύκλωσαν τους παίκτες.

Επίσης, πέρυσι ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε σχεδόν το σύνολο των μεταγραφών του τον Αύγουστο καθώς περίμενε να δει αν θα είναι στους ομίλους προκειμένου να κάνει κάποιες πιο δυνατές μεταγραφές.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ. Αυτό φέτος δεν μπορεί να επαναληφθεί. Αλλο το να κάνεις μία – δύο μεταγραφές αν πράγματι εξασφαλίσεις την είσοδο στους χρυσοφόρους ομίλους τον Αύγουστο και άλλο να στήσεις σχεδόν όλη την ομάδα.

Συνεπώς είναι επιβεβλημένο να γίνουν τώρα κάποιες καλές μεταγραφές και να έχει ξεκαθαρίσει ο βασικός κορμός που θα ταξιδέψει στο Ζέεφελντ για την προετοιμασία, ώστε η ομάδα να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στα τέλη Ιουλίου στο πρώτο ευρωπαϊκό τεστ.