Οι ποδοσφαιρικοί επιστήμονες προειδοποιούν: το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο θερμό μεταγραφικά στην ιστορία του αθλήματος. Αυτό που θα συμβεί σε λίγες εβδομάδες, όταν ανοίξει και επίσημα το θερινό παράθυρο των μεταγραφών, δεν θα έχει προηγούμενο.

Τα 100 εκατ. ευρώ θα καθιερωθούν ως βάση για τις διαπραγματεύσεις των συλλόγων που θα διεκδικήσουν τα κορυφαία ονόματα της αγοράς, ενώ θα λειτουργήσουν και ως εφαλτήριο για το επόμενο άλμα στη ζώνη των 150 εκατ.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών των ποδοσφαιριστών οφείλεται στην αποτυχημένη σεζόν αρκετών πλούσιων συλλόγων όπως η Μάντσεστερ Σίτι, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αρσεναλ και στην αναδιοργάνωση των ρόστερ που θα επιχειρήσουν οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν, Λίβερπουλ, Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Μίλαν, Ιντερ και Τσέλσι.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Υστερα από απαίτηση του Πεπ Γκουαρντιόλα η ηγεσία του συλλόγου υποσχέθηκε να του παράσχει ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ για μεταγραφική ενίσχυση.

ΠΟΙΑ ΥΦΕΣΗ; Η ποδοσφαιρική βιομηχανία είναι από τις ελάχιστες που μέσα στην οικονομική ύφεση συνέχισαν τη ραγδαία ανάπτυξή τους. Η συνεχής άνοδος της αξίας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που πλέον συνιστά φαινόμενο φούσκας, αλλά και των μπόνους που προσφέρει η UEFA στην κορυφαία της διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λιγκ, κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους. Μπορεί λοιπόν να μη συστάθηκε ποτέ η ευρωπαϊκή κλειστή σούπερ λίγκα αλλά στην ουσία υφίσταται και αποτελείται από τους πλουσιότερους συλλόγους που σαρώνουν τις αγορές αποκτώντας την αφρόκρεμα των ποδοσφαιριστών.

Οπως έγραψε η «Εκίπ», το νέο μεγάλο ταλέντο του γαλλικού ποδοσφαίρου Κιλιάν Εμπαπέ μόνο οι πιο ισχυρές οικονομικά ομάδες μπορούν να αποκτήσουν, αφού παρά τα 18 του χρόνια η αξία του έχει εκτοξευτεί στα 100 εκατ. ευρώ.

Το συμβόλαιό του αναφέρει ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2019. Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δείχνουν ωστόσο να αδιαφορούν γι’ αυτή τη λεπτομέρεια και είναι έτοιμες να μονομαχήσουν για την υπογραφή του.

«Είναι νέος και πετυχαίνει γκολ. Εκτίμησή μου είναι πως η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 120 και 140 εκατ. ευρώ. Είναι υπερβολικό το ποσό αλλά όχι πολύ παραπάνω από τα χρήματα που πλήρωσε η Γιουνάιτεντ για τον Πογκμπά ή η Μπαρτσελόνα για τον Νεϊμάρ», εξηγεί ο σκάουτ της Εβερτον Μάικλ Ράμπλατ.

Ο μάνατζερ του γάλλου επιθετικού της Ατλέτικο Μαδρίτης Κεβίν Γκαμεϊρό, Πασκάλ Μποασό υποστηρίζει πως μόνο τέσσερις ομάδες στον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος της μεταγραφής του Εμπαπέ. Και αναφέρει τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η πολιτική της Μονακό που διαλαλεί πως δεν έχει ανάγκη να πουλήσει προδικάζει το αποτέλεσμα: ο Εμπαπέ θα πουληθεί αλλά με πολύ υψηλό τίμημα. Η ομάδα που δείχνει να τον θέλει πιο πολύ απ’ όλες είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Λέγεται πως ο πρόεδρός της Φλορεντίνο Πέρεθ το μόνο που ρώτησε είναι «πόσα θέλετε;». Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες γι’ αυτόν.

«Τρωικός πόλεμος» για τον Εμπαπέ

Ο πρόεδρος της Παρί Νασέρ αλ Κελαϊφί προσπαθεί να κλέψει το πολυτιμότερο πετράδι της Μονακό, τον Κιλιάν Εμπαπέ για 40 εκατ. ευρώ. Ειδικοί ωστόσο που μίλησαν στην «Εκίπ» ανέφεραν πως

ο νεαρός επιθετικός, ο οποίος δεν σταματά να βάζει γκολ από τη στιγμή που καθιερώθηκε στους Μονεγάσκους, έχει μεγαλύτερη αξία από τον Πολ Πογκμπά ο οποίος στοίχισε πέρυσι στη Γιουνάιτεντ 105 εκατ. ευρώ. Γάλλος ατζέντης θεωρεί πως η μεταγραφή του Εμπαπέ θα σπάσει όλα τα ρεκόρ. «Τα παιχνίδια που έκανε εναντίον της Σίτι και της Ντόρμτουντ απέδειξαν πως είναι ικανός να καθορίζει τα αποτελέσματα μεγάλων αγώνων».