Αν ο προεκλογικός αγώνας μέχρι τις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι ένας «μαραθώνιος» όπως συνηθίζει να λέει ο Μάρτιν Σουλτς, οι κάλπες που θα στηθούν αύριο Κυριακή στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είναι ο σημαντικότερος ενδιάμεσος σταθμός για τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που έχει βάλει στόχο την καγκελαρία. Το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, με περίπου 13 εκατ. ψηφοφόρους, καθόριζε συχνά εξελίξεις με ευρύτερο ορίζοντα. Το 2005 προηγήθηκε η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και ακολούθησε η πρώτη νίκη της Ανγκελα Μέρκελ. Το 2010 ήταν οι εκλογές στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία που περίμενε η Μέρκελ για να πάρει τις αποφάσεις της για την Ελλάδα χάνοντας πολύτιμο χρόνο στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Τη μάχη της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας δίνει και τώρα η Μέρκελ με τέσσερις προεκλογικές εμφανίσεις αυτήν την τελευταία εβδομάδα.

Κρίσιμες είναι οι εκλογές, πρωτίστως για το SPD και τον υποψήφιο καγκελάριο Μάρτιν Σουλτς. Η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είναι παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Εκεί χτυπούσε μεταπολεμικά η καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, μέχρι που ήρθε η ενεργειακή στροφή και το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων ερήμωσε ολόκληρες περιοχές. Οι Σοσιαλδημοκράτες πλήρωσαν ακριβά τον μετασχηματισμό της παραδοσιακής παραγωγικής δομής της περιοχής και τις συνεπαγόμενες πολιτικές προεκτάσεις που είχαν οι μεταρρυθμίσεις του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μετά την ήττα του 2005 το SPD επανέκαμψε το 2010 με τη Χανελόρε Κραφτ, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας συγκυβερνώντας με τους Πράσινους.

Η Χανελόρε Κραφτ δίνει και πάλι τη μάχη της επανεκλογής της. Για μεγάλο διάστημα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα άνετο προβάδισμα έναντι του χριστιανοδημοκράτη αντιπάλου της Αρμιν Λάσετ. Τελευταία όμως το CDU εμφανίζει εντυπωσιακή άνοδο, κάλυψε μέσα σε δύο εβδομάδες διαφορά τεσσάρων μονάδων και σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό του καναλιού Sat1 που ανακοινώθηκε χθες πέρασε με 31% οριακά μπροστά από το SPD με 30%. Η μάχη ανάμεσά τους θα κριθεί τελικά με διαφορά στήθους.

Το «φαινόμενο Σουλτς» ξεθώριασε. Δύο απανωτές ήττες των Σοσιαλδημοκρατών στις περιφερειακές εκλογές στο Σάαρλαντ τον Μάρτιο και στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν την περασμένη Κυριακή ανέκοψαν το κύμα ευφορίας που είχε προκαλέσει η ανακήρυξή του σε υποψήφιο καγκελάριο του SPD. Αν το σερί ήττας συνεχιστεί αύριο, τότε θα ενταφιαστούν στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και οι ελπίδες για νίκη στις παγγερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Στις εκλογές στο Σάαρλαντ καθοριστικό για την ήττα των Σοσιαλδημοκρατών ήταν ότι άφησαν ανοιχτή την προοπτική συγκυβέρνησης με την μετακομμουνιστική Αριστερά. Φλέρταραν με την ιδέα να γίνει το Σάαρ, με επικεφαλής της Αριστεράς τον πρώην πρόεδρο του SPD Οσκαρ Λαφοντέν, ο δοκιμαστικός σωλήνας για το πείραμα μιας αριστερής συγκυβέρνησης και στο Βερολίνο. Το αποτέλεσμα ήταν να τρομάξουν οι ψηφοφόροι και να ενισχύσουν μαζικά τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Σουλτς κάηκε με το χυλό και τώρα φυσάει το γιαούρτι. Μια κυβέρνηση του καγκελάριου Σουλτς «μόνο φιλευρωπαϊκή μπορεί να είναι ακολουθώντας την οικονομική λογική», δεσμεύτηκε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος μιλώντας προχθές στο γερμανικό βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο IHK. Αρα αποκλείεται η συγκυβέρνηση στο Βερολίνο με το κόμμα Η Αριστερά. Ακόμα πιο κατηγορηματική είναι η Χανελόρε Κραφτ. «Με εμένα πρωθυπουργό δεν θα υπάρξει κυβέρνηση με συμμετοχή της Αριστεράς», διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους για να μην επαναληφθεί το φιάσκο του Σάαρλαντ.