«Μα ποιοι είμαστε εμείς για να βοηθήσουμε τη Γαλλία;» διερωτήθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε φόρουμ το οποίο διοργάνωσε η εφημερίδα Rheinische Post με τη συμμετοχή 550 εκπροσώπων της οικονομίας, της πολιτικής και του Τύπου.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «ευχαρίστως θα εκπονούσα σχέδια ανάπτυξης με τον Εμανουέλ Μακρόν τα οποία θα δώσουν γρήγορα ελπίδα στους πολίτες που δεν έχουν δουλειά. Ένα πράγμα είναι σαφές η Γερμανία θα συνεχίσει να ευημερεί μόνον εάν η Ευρώπη ευημερεί».

Η καγκελάριος προσδιόρισε επίσης ορισμένους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει συγκεκριμένη συνεργασία με τη Γαλλία: «Mπορούμε να κάνουμε σκέψεις για κοινά επενδυτικά προγράμματα, διότι η Γερμανία έχει κενά τα οποία πρέπει να καλύψει λ.χ. στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας».

Η Μέρκελ είπε επίσης πως είναι πρόθυμη να συζητήσει περαιτέρω μέτρα προς ενίσχυση της ευρωζώνης, τα οποία προτείνει ο νέος Γάλλος πρόεδρος και μάλιστα αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός λογαριασμού για τη βοήθεια χωρών που είναι πρόθυμες για μεταρρυθμίσεις.

Στο Βερολίνο ο Μακρόν

Στο Βερολίνο, πρώτο του σταθμό στο εξωτερικό μετά τη θριαμβευτική εκλογή του, μεταβαίνει τη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όπως είχε κάνει γνωστό η ευρωβουλευτίνα Σιλβί Γκουλάρ

Ο Μακρόν «θα μεταβεί στο Βερολίνο για την πρώτη του επίσκεψη σε ξένη χώρα», είχε επισημάνει αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής η ευρωβουλευτίνα του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem), το οποίο υποστηρίζει τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Νωρίτερα «είναι πιθανό να επισκεφθεί τα γαλλικά στρατεύματα», είχε προσθέσει, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Την Κυριακή το βράδυ ο Μακρόν είχε μια «ιδιαίτερα θερμή» τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών.