Μεγάλες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 80 δισ. δολάρια έχουν κάνει φέτος οι αμερικανικοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου, προκαλώντας αναταραχές στον ΟΠΕΚ, ο οποίος επανεξετάζει τώρα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για το υπόλοιπο του έτους.

Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει φέτος τις επενδύσεις τους δέκα φορές περισσότερο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, με στόχο να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών που σημειώνει το πετρέλαιο σε σύγκριση με τους τελευταίους μήνες του 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Wood Mackenzie που παρουσίασε το Bloomberg, οι νέες αυτές επενδύσεις αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή στις ΗΠΑ φέτος κατά 800.000 βαρέλια. Ετσι για το 2017 η παραγωγή αναμένεται ότι θα αυξηθεί περίπου στα 9,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους ο ΟΠΕΚ έκανε μια τολμηρή κίνηση σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές. Αποφάσισε σε συνεργασία με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, όπως η Ρωσία, να μειώσει για έξι μήνες την παραγωγή κατά 1,5 εκατ. στα 31 εκατ. βαρέλια περίπου, όπως κι έγινε. Αυτό οδήγησε τις τιμές ξανά πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι γεμίζοντας τα ταμεία του ΟΠΕΚ και των άλλων χωρών.

Η κίνηση αυτή όμως είχε και μια άλλη επίπτωση. Εβαλε ξανά στο παιχνίδι τους αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, οι οποίοι άρχισαν να επενδύουν ξανά μεγάλα ποσά στην αύξηση της παραγωγής τους. Η υποχώρηση του μαύρου χρυσού κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι είχε πλήξει καίρια τους παραγωγούς στις ΗΠΑ επειδή εκεί το κόστος εξόρυξης είναι πολύ υψηλότερο από τη Μέση Ανατολή ή άλλες περιοχές του κόσμου.

Πρακτικά όταν οι τιμές υποχωρούν στα επίπεδα των 30 με 35 δολάρια το βαρέλι, όπως είχε γίνει το Μάριο του 2016, τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώνονται σημαντικά με αποτέλεσμα να ρίχνουν την παραγωγή τους. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται στα 47,8 δολάρια στις ΗΠΑ και στα 50,8 δολάρια στη Βρετανία. Πλέον ο ΟΠΕΚ στις 25 Μαΐου θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να έχει μειωμένη παραγωγή και για το υπόλοιπο του 2017.