Προσπάθεια να μειώσει τις ανησυχίες στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της χώρας έκανε ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποσά που έχουν αναφερθεί για τα κόκκινα δάνεια που έχουν στους ισολογισμούς τους οι ιταλικές τράπεζες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και είναι λιγότερα.

Ο Πάντοαν θεωρεί ότι τα κόκκινα αυτά δάνεια δεν ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ περίπου, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές από οικονομολόγους, αναλυτές και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, αλλά προσδιορίζονται σε «μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ». Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο Πάντοαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο της Συνόδου του G7.

Η Ιταλία έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την ενίσχυση τραπεζών της χώρας με ποσό που φτάνει τα 20 δισ. ευρώ. Η ένεση αυτή ρευστότητας έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ρώμης να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας και να ανοίξει ξανά τους κρουνούς της χρηματοδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Καθώς οι εκτιμήσεις για τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ –και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και στα 360 δισ. ευρώ -, η Ιταλία κάνει ό,τι μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία ασθενέστερων οικονομικά τραπεζών της με πολλά κόκκινα δάνεια, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κούρεμα επενδυτών και καταθετών.

Τον Πάντοαν στήριξε από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνάντησε τον ομόλογό του κατά τη διάρκεια της Συνόδου του G7 που πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας. «Υστερα από κάθε συνομιλία με τον Πάντοαν, είμαι λιγότερο ανήσυχος» είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το Bloomberg.