Εφυγε από τη χώρα μας πριν από περίπου επτά χρόνια για τη Γερμανία. Είναι ένας από τους χιλιάδες νέους επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκουν πλέον το επαγγελματικό τους μέλλον εκτός ελληνικών συνόρων, αφού το ελληνικό σύστημα υγείας τους διώχνει.

Ο γενικός χειρουργός Αλέξης Θεοδώρου πριν φανούν καλά καλά τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης αποφάσισε να φύγει για το εξωτερικό. Εκεί ήταν που ανακάλυψε πως μπορεί η ιατρική να είναι η ίδια επιστήμη παντού, ωστόσο αυτό που διαφοροποιούσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την Ελλάδα στον τομέα της υγείας ήταν η οργάνωση και το πώς λειτουργεί ένα νοσοκομείο, παρέχοντας αξιοπρέπεια στον γιατρό αλλά και στον ασθενή.

Σύμφωνα με έρευνα της London School of Economics (LSE), ο αριθμός των πτυχιούχων Ελλήνων που ετοίμασαν βαλίτσα και εργάζονται πια σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο αγγίζει τους 200.000, με εκείνους που έφυγαν από το 2010 και μετά να ξεπερνούν τους 135.400.

Στη μακρά λίστα του ελληνικού brain drain συμπεριλαμβάνονται και οι γιατροί –ειδικευόμενοι και χωρίς ειδικότητα –που αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε κάποιο νοσοκομείο του εξωτερικού. Εκτιμάται, λοιπόν, πως τα χρόνια της κρίσης συνολικά 18.000 έλληνες γιατροί μετανάστευσαν και σήμερα υπηρετούν τα ξένα συστήματα υγείας. Μάλιστα, βάσει στοιχείων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), από το 2010 έως τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου εκδόθηκαν συνολικά 9.330 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Βρετανία, Γερμανία και Σουηδία βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των ελλήνων γιατρών, δεν αποκλείονται, βέβαια, και πιο μακρινές επιλογές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στα τέλη του 2014 ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος ελλήνων γιατρών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στη Γερμανία, όπου ζουν και εργάζονται περίπου 2.500 – 3.000 γιατροί, όταν σε όλη τη χώρα ο αριθμός τους φτάνει τους 4.000.

«Τα προηγούμενα χρόνια ο βασικός λόγος που ανάγκαζε αρκετούς γιατρούς να φύγουν από την Ελλάδα ήταν η μεγάλη αναμονή για την ειδικότητα. Πλέον, όμως, πολλοί είναι εκείνοι που εγκαταλείπουν την πατρίδα εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο ελληνικό σύστημα υγείας», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας της Ενωσης Ελλήνων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Γένεσις Αλέξης Θεοδώρου, ο οποίος επισημαίνει πως στα χρόνια της κρίσης άλλαξε και ο χρόνος παραμονής των επιστημόνων στις χώρες του εξωτερικού. «Παλιά έμεναν έξω για έξι μήνες έως δύο χρόνια. Πλέον, όσοι μεταναστεύουν, δύσκολα γυρίζουν πίσω».

Κύριος στόχος του συλλόγου, ο οποίος σήμερα αριθμεί 130 εγγεγραμμένα μέλη, είναι η στήριξη νέων ελλήνων και κύπριων γιατρών που φτάνουν στη Γερμανία για να εργαστούν. Παράλληλα, όμως, προσφέρει και φιλανθρωπικό έργο σε φορείς που το έχουν ανάγκη, όπως είναι το Χαμόγελο του Παιδιού.

Βροχή τα τηλεφωνήματα. Καθημερινά τα μέλη του συλλόγου δέχονται τηλεφωνήματα από έλληνες γιατρούς –νέους αλλά και με χρόνια εμπειρίας –που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία του κρατιδίου, καθώς και για το ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση που αποφασίσουν να αφήσουν την Ελλάδα.

«Οι μισθοί είναι σαφώς μεγαλύτεροι συγκριτικά με τους μισθούς στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το οικονομικό που κάνει πολλούς έλληνες γιατρούς να βγάλουν το αεροπορικό εισιτήριο –συνήθως χωρίς επιστροφή. Αρκετοί είναι εκείνοι που φεύγουν επειδή θίγεται η αξιοπρέπειά τους ως εργαζόμενοι στο ελληνικό σύστημα υγείας, είτε λόγω των χαμηλών απολαβών είτε εξαιτίας των συνθηκών εργασίας. Το πρώτο πράγμα που θα νιώσει κάποιος ερχόμενος να εργαστεί στη Γερμανία είναι η επαγγελματική ασφάλεια που θα αισθανθεί: δεν πρόκειται να βρεθεί εκτεθειμένος, θα έχει επάρκεια υλικών για να εργαστεί και δεν πρόκειται να του πουν ότι ξέμεινε για παράδειγμα από σύριγγες» τονίζει ο Αλέξης Θεοδώρου, προσθέτοντας πως δεν είναι λίγες οι φορές που το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας έχει αναγνωρίσει τη συμβολή των ελλήνων γιατρών.

Οι περιζήτητες ειδικότητες. Παθολόγοι και χειρουργοί είναι οι γιατροί που αναζητούν συχνότερα την επαγγελματική σταθερότητα εκτός συνόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μεταναστεύουν και γιατροί των υπόλοιπων ειδικοτήτων. Εκατοντάδες είναι οι αγγελίες κλινικών και νοσοκομειακών ιδρυμάτων σε ευρωπαϊκές κυρίως χώρες που ζητούν έλληνες γιατρούς. Μόνο στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθημερινά «ανεβαίνουν» αγγελίες που προσφέρουν άριστες συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικούς μισθούς.

«Ομιλος πολυδύναμων κλινικών που βρίσκονται στην καρδιά του Παρισιού αναζητεί ιατρούς που επιθυμούν να προσφέρουν τις ικανότητές τους και να συμμετάσχουν στην αποτελεσματικότητα του οφθαλμολογικού τμήματος. Σύμβαση πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου, δυνατότητα ημιαπασχόλησης. Μισθός: 10.000 έως 15.000 ευρώ καθαρά/ μήνα. Επαγγελματική ασφάλιση, πρόσθετη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, vouchers γευμάτων, κάλυψη εξόδων μετακίνησης στο Παρίσι, επαγγελματική εκπαίδευση… Το προφίλ του υποψηφίου: οφθαλμίατρος κάτοχος πτυχίου Ευρωπαϊκής Ενωσης, έμπειρος οφθαλμίατρος ή νέος πτυχιούχος, καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας» αναφέρεται σε μία από αυτές.

«Οι περισσότεροι γιατροί θα σκέφτονταν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αρκεί να υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες στον τομέα της υγείας που θα το επέτρεπαν» σημειώνει ο Αλέξης Θεοδώρου.