Η πρόσκληση του Πρωθυπουργού –κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης –προς τους νέους γιατρούς ώστε να στελεχώσουν τις νέες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί κενό γράμμα, σύμφωνα με τους ειδικούς στον χώρο της Υγείας.
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και σε μισθολογικά κίνητρα σε μια προσπάθεια να δελεάσει τη νέα γενιά γιατρών, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
«Οι ιδιώτες γιατροί θα αποκλειστούν από το δημόσιο σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα το εξωτερικό να μετατραπεί σε μονόδρομο για τους νέους γιατρούς. Και παρόλο που φαίνεται ότι στην περιφέρεια οι ευκαιρίες θα είναι μεγαλύτερες για τους ιδιώτες, στην πράξη εκείνοι που θα δεχτούν να ενταχθούν και να στηρίξουν το εγχείρημα της ΠΦΥ θα εργάζονται υπό όρους και προϋποθέσεις εξευτελιστικές» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης.
Και συνεχίζει: «Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι ο δημόσιος τομέας είναι προτεραιότητά του, παραγκωνίζοντας έτσι τον ιδιωτικό. Η στάση αυτή σε συνδυασμό με την είσοδο των γενικών γιατρών ως “gatekeepers” δημιουργούν ένα ασφυκτικό εργασιακό περιβάλλον για τους νέους επιστήμονες που επιθυμούν να ιδιωτεύσουν».
Ο οικογενειακός γιατρός. Υπενθυμίζεται ότι ο οικογενειακός γιατρός (γενικός ιατρός ή παθολόγος και παιδίατρος) θα είναι ο «πυρήνας» της ΠΦΥ, καθώς θα βρίσκεται στο… τιμόνι κάθε Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ). Στο πλαίσιο

αυτό θα προσληφθούν 3.000 γιαροί με διετή σύμβαση.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τεθεί σε λειτουργία, όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, 239 ΤΟΜΥ σε 65 αστικά κέντρα, εκ των οποίων οι 60 αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους εντός του Ιουλίου.
Ολοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εγγραφούν από 1η Ιανουαρίου του 2018 στον οικογενειακό γιατρό τους, ο οποίος θα έχει πληθυσμό ευθύνης 2.000-2.500 με 2.000 ενηλίκους και κάθε παιδίατρος 1.000 με 1.500 παιδιά.
Κλειδί στη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση είναι ότι ο οικογενειακός γιατρός θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς είτε στο δημόσιο σύστημα είτε σε συμβεβλημένους.

Περιμένοντας τον υπουργό

Ζητήσαμε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να μας δώσει συνέντευξη, απαντώντας στα θέματα που ανέδειξε η έρευνα των «ΝΕΩΝ» στον χώρο της Υγείας. Η απάντηση που πήραμε ήταν πως το πρόγραμμά του ήταν ιδιαίτερα βαρύ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημά μας.

Η εφημερίδα είναι διαθέσιμη και περιμένει όποτε βρει χρόνο ο υπουργός Υγείας να μας απαντήσει.