Σε ηλικία μόλις 30 ετών κατέχει δύο ξεχωριστά ευρωπαϊκά ρεκόρ στον χώρο της πολιτικής: τον Απρίλιο που μας πέρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης ολοκλήρωσε τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του ως πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) –της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης νέων στην Ευρώπη, η οποία αριθμεί 1,6 εκατομμύρια μέλη από 39 χώρες –και έγινε ο πρώτος νεολαίος που το κατάφερε. Επιπλέον, όταν πρωτοεξελέγη το 2013, σε ηλικία 26 ετών, ήταν ο νεότερος πρόεδρος της οργάνωσης.

Με την ολοκλήρωση αυτού του ευρωπαϊκού κύκλου, ο νεαρός απόφοιτος της Νομικής Αθηνών και με μεταπτυχιακές σπουδές στη στρατηγική επικοινωνία δηλώνει έτοιμος για το επόμενο βήμα του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας και παράλληλα αφοσιωμένος στη δημιουργική δράση δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού είναι στο επικοινωνιακό επιτελείο του έχοντας κομβικό ρόλο στον τομέα των social media.

Ο κεντρικός ρόλος και το έργο του στη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα μπορούσε εύκολα να του δώσει το «εισιτήριο» για ενεργότερο ρόλο στη ΝΔ και στην πρώτη γραμμή της πολιτικής στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του η Νεολαία του ΕΛΚ κατέθεσε προτάσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ανεργία των νέων, για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και για την κατάργηση του roaming. Ακόμη όμως και να μην είχαν συμβεί όλα αυτά –όπως επισημαίνουν στελέχη της Πειραιώς που γνωρίζουν τη διαδρομή του –ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα είχε καταφέρει να κάνει το επόμενο μεγάλο άλμα στον πολιτικό στίβο. Η πορεία του στη Νεολαία του ΕΛΚ, λένε, είναι απλώς ακόμη μία απόδειξη του πολύπλευρου ταλέντου του και των ικανοτήτων του. «Είναι αυτοδημιούργητος, σοβαρός, με τσαγανό και οξυδέρκεια, χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς στην οποία απευθύνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Στα 29 του χρόνια είχε προλάβει να καταγράψει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή (με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο του 2014), νωρίτερα ήταν υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, ενώ στις αρχές του έτους βρέθηκε στη λίστα των βραβείων του περιοδικού «Forbes» με τα πολιτικά στελέχη κάτω των 30 ετών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Ετσι, σήμερα δικαίως θεωρείται μία από τις νέες «ελπίδες» του γαλάζιου στρατοπέδου και αποτελεί έναν από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.

Και το επόμενο βήμα του; «Στόχος μου είναι να κάνω καλά τη δουλειά μου. Να είμαι συνεπής στον ρόλο που μου ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να εκπροσωπώ με μαχητικότητα τη Νέα Δημοκρατία. Μπαίνω στην πολιτική γιατί θέλω να είμαι η φωνή όσων ζητούν την ανανέωση» δηλώνει εμφανώς προσγειωμένος παρά τις σημαντικές επιτυχίες του. Ταυτόχρονα όμως είναι αποφασισμένος να ανέβει το επόμενο σκαλοπάτι της πολιτικής, διεκδικώντας πιο ενεργό ρόλο στη ΝΔ και στην κοινωνία. «Δεν κρύβω ότι επόμενος στόχος μου είναι να ζητήσω την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μου στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, σέβομαι απόλυτα τις εσωκομματικές διαδικασίες και εφόσον δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση για τα ψηφοδέλτια δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι». Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα δεν θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών.

Αν επιχειρήσει κάποιος να τον ταυτίσει με τους πολιτικούς που δεν έχουν κολλήσει κανένα ένσημο θα κάνει λάθος. Εχοντας ως πρότυπο τον παππού του, που είχε επιχείρηση με είδη ένδυσης στον Βόλο, έμαθε –σημειώνει –ότι στη ζωή πρέπει να μάθεις να δοκιμάζεις και να παίρνεις ρίσκο. «Δουλεύω από τα 19 μου χρόνια. Η πρώτη μου δουλειά, παράλληλα με τις σπουδές μου, ήταν σε κατάστημα ρούχων στην Αθήνα» γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του στην πολύ ιδιαίτερη και ελκυστική ιστοσελίδα του. Το 2008 άρχισε να εργάζεται στον χώρο της επικοινωνίας και του Διαδικτύου ως ελεύθερος επαγγελματίας. Η εμπειρία από το «μπλοκάκι» –εξηγεί –τον βοήθησε να γνωρίσει «πόσο δύσκολο είναι να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα της κρίσης» και να αντιμετωπίσει το τέρας της γραφειοκρατίας. Ομως το πιο δημιουργικό πρότζεκτ, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η προεκλογική ιστοσελίδα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην καμπάνια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014.

Για το πώς κατάφερε να επιτύχει τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό και σε νεαρή ηλικία, απαντά πως πυξίδα του αποτελεί ένα αγγλοσαξονικό ρητό: «”Start where you are. Use what you have. Do what you can”. Στη ζωή μου μέχρι τώρα πάντα έβαζα στόχους και δούλευα σκληρά γι’ αυτούς. Με υπομονή, χωρίς πυροτεχνήματα. Ψάχνοντας τρόπους για να τα καταφέρω, όχι δικαιολογίες για να τα παρατήσω. Η συνταγή είναι να μην τα παρατάς ποτέ».

Καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ότι δύο πρόεδροι της ΝΔ έδειξαν εμπιστοσύνη στα προσόντα του. Ο Αντώνης Σαμαράς τον έχρισε υποψήφιο στις τελευταίες ευρωεκλογές. Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέκρινε τα χαρίσματα, τη φρεσκάδα ιδεών και την εμπειρία που είχε στον χώρο του digital μάρκετινγκ και του σχεδιασμού ιστοσελίδων. Οταν διεκδικούσε την αρχηγία του κόμματος του ανέθεσε την οργάνωση της στρατηγικής στο Διαδίκτυο. Αναγνώρισε τη συνεισφορά του στην εκλογή του και έτσι τον περασμένο Σεπτέμβριο τον έκανε αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, θέλοντας να δώσει και τον τόνο της ανανέωσης στη γαλάζια παράταξη. Και όπως φαίνεται έπεται συνέχεια.