Ενθουσιώδεις πανηγυρισμοί στους Χριστιανοδημοκράτες, βαθιά απόγνωση στους Σοσιαλδημοκράτες. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία: Μια ιστορικών διαστάσεων ήττα του SPD στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, παραδοσιακή μήτρα της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας. Η τρίτη κατά σειρά εκλογική ήττα σε περιφερειακές εκλογές και μία ανέλπιστα καθαρή νίκη για τους Χριστιανοδημοκράτες διαμορφώνει τη χειρότερη δυνατή αφετηρία για τον Μάρτιν Σουλτς στη μάχη του Σεπτεμβρίου κατά της Μέρκελ. Ο πιστός υποστηρικτής της καγκελαρίου Αρμιν Λάσετ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στην παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατική Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών δίνουν εικόνα κατάρρευσης για τους Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Τα δύο κυβερνητικά μέχρι τώρα κόμματα έχασαν συνολικά 14 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετα τα δύο κόμματα της Κεντροδεξιάς, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, κέρδισαν 12 μονάδες.

«Σήμερα είναι μία καλή μέρα για τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία», είπε ο νικητής των εκλογών επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ μόλις ανακοινώθηκε η πρόγνωση του αποτελέσματος λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης. Σύμφωνα με το δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ήρθαν πρώτοι με 33,8% (+7,5%). Οι Σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στο 30,8% (-8,3%). Τρίτο κόμμα με σημαντική άνοδο οι Φιλελεύθεροι 12% (+3,4%), θετικός οιωνός για την επάνοδό τους και στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Ακολουθεί το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία 7,8% που μπαίνει για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή του Ντύσελντορφ. Καθίζηση υπέστησαν οι Πράσινοι που περιορίστηκαν στο 6,1% (-5,2%). Εκτός Βουλής και πάλι η Αριστερά (Ντι Λίνκε) που διπλασίασε σχεδόν τη δύναμή της στο 4,9% (+2,4%) αλλά δεν έπιασε το πλαφόν 5%. Από τον πολιτικό χάρτη εξαφανίστηκε το κόμμα Πειρατές που είχαν 6,9% στις προηγούμενες εκλογές και χθες πήραν 0,9%.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Χανελόρε Κραφτ ανέλαβε την ευθύνη της βαριάς ήττας και παραιτήθηκε από πρόεδρος του SPD Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αντιπρόεδρος του SPD Γερμανίας προκειμένου «να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα αρχή» όπως είπε.

Από την ανάλυση του αποτελέσματος προκύπτει ότι η στρατηγική του SPD να εστιάσει στην προεκλογική μάχη αποκλειστικά στο πρόσωπο της Κραφτ έπεσε στο κενό. Αντίθετα επιβραβεύτηκε ο αντίπαλός της χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ που προέβαλε ιδιαίτερα θέματα καθημερινότητας του πολίτη όπως η παιδεία και οι υποδομές. Αρνητικός ήταν και ο αντίκτυπος της επαμφοτερίζουσας στάσης έναντι της Αριστεράς. Μόλις την τελευταία εβδομάδα η Κραφτ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με την Αριστερά, γεγονός που μεταφράστηκε ως κίνηση πανικού μετά την ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στο Σλέσβιχ – Χόλσταϊν και το Σάαρ όπου το SPD φλέρταρε μέχρι τελευταία στιγμή με το Ντι Λίνκε.

Για δεύτερη φορά μεταπολεμικά στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία θα κυβερνήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Προνομιακός τους εταίρος οι Φιλελεύθεροι. Τα ποσοστά των δύο κομμάτων θα επαρκούν για κοινοβουλευτική πλειοψηφία εάν μείνει οριστικά εκτός Βουλής η μετακομμουνιστική Αριστερά. Διαφορετικά μένει ο μεγάλος συνασπισμός υπό το χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ. Θα είναι η απόλυτη ταπείνωση για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το φαινόμενο Μάρτιν Σουλτς ξεφούσκωσε γρήγορα. Και οι τοπικές εκλογές έδειξαν ότι ούριος άνεμος από το Βερολίνο δεν πνέει για το SPD του Σουλτς, αλλά για το CDU της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Σουλτς ανακοίνωσε χθες αλλαγή της προεκλογικής του τακτικής. «Οι πολίτες δεν θέλουν να μιλώ μόνο για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά να προσδιορίσω και τις προοπτικές της Γερμανίας για το μέλλον. Λαμβάνω σοβαρά υπόψη την κριτική, πήρα το μήνυμα και θα το υλοποιήσουμε» είπε ο Σουλτς μιλώντας στο ZDF. Προγραμματική συγκεκριμενοποίηση θα ακολουθήσει στους τομείς οικονομίας, συντάξεων, φορολογίας, διευκρίνισε στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD.

«Δεν είμαι μάγος»

«Εάν κερδίσουμε τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, θα είμαι καγκελάριος της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο» δήλωνε μέχρι πρότινος ο Μάρτιν Σουλτς. Οι ψηφοφόροι χθες είχαν άλλη γνώμη. Και ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος είχε ανάγκη από ένεση θάρρους. «Δεν είμαι ούτε 100 ημέρες πρόεδρος του SPD, δεν είμαι μάγος».