Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι τάσσονται υπέρ της επέκτασης της περιόδου μειωμένης παραγωγής, προκαλώντας άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού.

Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία είχαν συμφωνήσει στο τέλος του 2016 να μειώσουν την παραγωγή για έξι μήνες. Τώρα, οι δύο πλευρές δείχνουν έτοιμες να διατηρήσουν την παραγωγή μειωμένη μέχρι το πρώτο τρίμηνο το 2018. Η είδηση οδήγησε χθες τις τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate σε άνοδο άνω του 3%, στα 49,42 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου Brent ενισχύθηκαν με το ίδιο ποσοστό και διαμορφώθηκαν στα 52,36 δολάρια το βαρέλι.

Σε δύσκολη θέση ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν έλθει σε δύσκολη θέση το τελευταίο διάστημα επειδή η μείωση της παραγωγής που αποφασίστηκε πριν από έξι μήνες ανέβασε μεν τις τιμές, αλλά ωφέλησε ανταγωνιστές τους, καθώς τους έβαλε ξανά στο παιχνίδι. Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ αντλούν πλέον τεράστιες ποσότητες μαύρου χρυσού και τις ρίχνουν στην αγορά, καθώς η άνοδος των τιμών βελτίωσε σημαντικά τα περιθώρια κέρδους.

Για το θέμα είχαν συνομιλίες χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φατίχ και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ. «Η συμφωνία πρέπει να επεκταθεί καθώς δεν θα μπορέσουμε έως τα τέλη του Ιουνίου να δούμε τα αποθέματα να βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα. Επομένως καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα είναι καλύτερα να βάλουμε τέλος (στη μείωση της παραγωγής) το πρώτο τρίμηνο του 2018» είπε ο Αλ Φατίχ. Την επέκταση της περιόδου μειωμένης παραγωγής για διάστημα έως εννέα μηνών χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ δεν συμμετέχουν σε καμία τέτοια συμφωνία του ΟΠΕΚ ή άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών.