Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, οδηγούνται οι εργαζόμενοι της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), οι οποίοι κάνουν λόγο για «συστηματική διάλυση των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών, με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους».
Οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ που έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας για αύριο Τρίτη (11π.μ-4μ.μ), την Τετάρτη και την Πέμπτη (5-9 πμ και 9-12 μμ), απειλούν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και το επόμενο διάστημα.
«Δεν πάει άλλο», ήταν τα λόγια του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ κ. Λεωνίδα Σκούλου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνδικαλιστές της ΟΣΥ τη Δευτέρα.
«Πέρασαν ήδη δύο χρόνια και ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, δεν μας έχει δεχτεί ακόμα!», τόνισε ο κ. Σκούλος.
Στο διάστημα αυτό –πρόσθεσε- οι αστικές συγκοινωνίες διαλύονται. Οι πρωτοφανείς ελλείψεις σε ανταλλακτικά και προσωπικό, έχουν αποδεκατίσει τον στόλο και τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, με αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς τα δρομολόγια και να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες που αναγκάζονται να περιμένουν για αρκετή ώρα στις στάσεις, ειδικά στις πιο απομακρυσμένες γραμμές.
Ο κ. Σκούλος κατηγόρησε το υπουργείο Μεταφορών ότι – εντέχνως – οδηγεί την εταιρεία σε ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς με την ένταξή της στο υπερΤαμείο, διευκολύνεται η ιδιωτικοποίησή της.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου ΟΑΣΑ, Κώστας Σιορίκης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν την συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου.
Ειδικότερα, ενώ το 2012, σε ημερήσια βάση, οι βάρδιες ήταν 2.740, τα δρομολόγια 12.600 και τα προγραμματισμένα λεωφορεία 1.300, το 2015 οι βάρδιες μειώθηκαν σε 2.300, τα δρομολόγια σε 11.100 και τα λεωφορεία σε 1.100.
Παροπλισμένα στα αμαξοστάσια
Ήδη, τα αστικά λεωφορεία που παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια της εταιρείας των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και προσωπικού, αυξάνονται συνεχώς, με τη διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) να παραμένει θεατής.
Από στοιχεία που παρουσίασαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΟΣΥ, προκύπτει πως από ένα σύνολο 2.022 λεωφορείων που είχε το 2012 η εταιρεία, καθημερινά βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας για εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου μόλις 900!
Περίπου 280 λεωφορεία δεν μπορούν να κινηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού (οδηγών) και άλλα 840 παραμένουν καθηλωμένα στα αμαξοστάσια με βλάβες που δεν επιδιορθώνονται εδώ και πολύ καιρό, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικού προσωπικού.
Στα ακινητοποιημένα λόγω βλαβών οχήματα υπάρχουν και 211 λεωφορεία που έχουν κριθεί μη επισκευάσιμα και έχουν αποχαρακτηριστεί.
Τα συγκεκριμένα λεωφορεία «λεηλατούνται» καθημερινά από τους τεχνικούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εξαρτήματά τους (λάστιχα, μηχανολογικός εξοπλισμός, ακόμη και καθρέφτες) για επισκευή των άλλων.
Εχουν αχρηστευθεί
Πολλά από τα παροπλισμένα οχήματα έχουν απογυμνωθεί εντελώς και όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι δεν θα κυκλοφορήσουν ποτέ ξανά.
«Ηδη στα αμαξοστάσια υπάρχουν περίπου 300 λεωφορεία τα οποία δεν πρόκειται να ξαναβγούν στους δρόμους, ενώ τα οχήματα αυτά ετοιμάζονται για οριστική παραλαβή», επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ Απόστολος Ραυτόπουλος.
Σαν να μην έφτανε αυτό, στα παροπλισμένα λόγω βλαβών λεωφορεία τοποθετήθηκαν συστήματα τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου! Είναι χαρακτηριστικό ότι συστήματα τηλεματικής (οθόνες που ενημερώνουν τον επιβάτη για τη διαδρομή, τις επόμενες στάσεις, τους χρόνους κ.λπ.) έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 196 παροπλισμένα!
«Προφανώς για να μη χάνονται στις υπαίθριες αλάνες των αμαξοστασίων…», σχολιάζουν με νόημα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επισημαίνουν πως παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του υπουργείου Μεταφορών, οι αποθήκες των ανταλλακτικών είναι σχεδόν άδειες αφού εδώ και πολύ καιρό η ΟΣΥ αδυνατεί να προμηθευτεί ανταλλακτικά.
Ειδικά τα αμαξοστάσια των περιοχών του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, της Ανθούσας και του Ελληνικού έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία λεωφορείων, λόγω της έλλειψης κονδυλίων για την προμήθεια ανταλλακτικών. «
Τραγική κατάσταση και στα τρόλει
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) στην οδό Πέτρου Ράλλη, όπου βρίσκονται παροπλισμένα δεκάδες οχήματα.
Για συρρίκνωση δρομολογίων και προσωπικού στα τρόλει έκανε λόγο και ο πρόεδρος των εργαζομένων ΗΛΠΑΠ κ. Νίκος Ξυδάκης σημειώνοντας, «ο βασικός στόλος είναι 360 τρόλει και απ΄ αυτά βγαίνουν στους δρόμους μόνο τα 162».
Τα υπόλοιπα είναι παροπλισμένα κυρίως λόγω έλλειψης γεννητριών και κεραιών.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό εξακολουθούν να μην καλύπτονται από τα συναρμόδια υπουργεία παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.
Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ, εκκρεμούν μέχρι σήμερα οι προσλήψεις 450 οδηγών και άλλων ειδικοτήτων που είχαν εγκριθεί το 2014 για τον ΟΣΥ.
Επίσης, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ΗΛΠΑΠ απαιτούνται επιπλέον 150 οδηγοί.
Στο μεταξύ, όπως τόνισε ο κ. Σκούλος, οι αστικές συγκοινωνίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως από τη μείωση της κρατικής επιδότησης και την εισιτηριοδιαφυγή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε συνεργάτες και προμηθευτές.
Επιπλέον, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση ευθύνεται για τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων στις εταιρείες συγκοινωνιών αφού υλοποιεί προγράμματα για την ελεύθερη μετακίνηση ανέργων και άλλων κοινωνικών ομάδων, χωρίς όμως κανένα υπουργείο να καλύπτει αυτές τις απώλειες εσόδων.
«Μόνο η ελεύθερη μετακίνηση την περίοδο των capital controls το καλοκαίρι του 2015 κόστισε 10 εκατ. ευρώ, ενώ από τα χρήματα αυτά οι συγκοινωνιακοί φορείς δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
Επιπλέον τα χρήματα που τους οφείλονται αθροιστικά από τα διάφορα υπουργεία για την ελεύθερη μετακίνηση ειδικών ομάδων επιβατών και των ανέργων ανέρχονται συνολικά σε περίπου 300 εκατ. ευρώ», προσθέτει ο κ. Ραυτόπουλος.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο για τα έτη 2015-2016 θα έπρεπε να καταβληθούν στις αστικές συγκοινωνίες περίπου 95 εκατ. ευρώ, ενώ για τα προηγούμενα έτη το Διοικητικό Εφετείο επιδίκασε στις 25/9/2015 υπέρ των συγκοινωνιακών φορέων αποζημίωση ύψους 185,931 εκατ. ευρώ.
Πνίγονται στα ελλείμματα
Την ίδια στιγμή, τα ελλείμματα της ΟΣΥ το 2016 ανέβηκαν στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2017 αναμένεται να δημιουργηθούν νέα οικονομικά ανοίγματα, εκτινάσσοντας το συσσωρευμένο πλέον έλλειμμα στα ύψη.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2014 οι δημόσιες συγκοινωνίες ήταν οριακά κερδοφόρες.
Όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η σημερινή κυβέρνηση οδήγησε τους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας σε πρωτοφανή οικονομική επιδείνωση, ενώ υποβάθμισε δραματικά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και ιδιαίτερα προς τους οικονομικά ασθενέστερους που επλήγησαν περισσότερο από τις αυξήσεις στην τιμή του εισιτηρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο ανέβηκε η τιμή του εισιτηρίου στο 1,40 ευρώ, από 1,20 ευρώ, αλλά καταργήθηκαν λεωφορειακές γραμμές και δρομολόγια, γεγονός που αύξησε την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.
«Τα δρομολόγια των λεωφορείων μοιάζουν πλέον με φαρμακευτικό χάπι: ένα το πρωί, ένα το μεσημέρι κι ένα το βράδυ!», ανέφερε ειρωνικά ο κ. Σκούλος.
Παράλληλα, τόνισε ότι και το σύστημα ελέγχου των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες ατόνησε, εκτοξεύοντας και την εισιτηριοδιαφυγή στα ύψη, με συνέπεια τα έσοδα να έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΕΚΑ κ. Κώστας Κουλούρης, κατηγόρησε το υπουργείο Μεταφορών ότι με την πολιτική του οδηγεί τις συγκοινωνίες σε ξαφνικό θάνατο.