«Υπάρχουν όλες οι εκδοχές στο τραπέζι» για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος του Σαββάτου με τρεις νεκρούς έξω από τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Πετράκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πετράκης αποσαφήνισε ότι η εμπειρία από ανάλογα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στο εξωτερικό δείχνει ότι μπορεί να υπήρξε μια αρνητική συγκυρία πολλών παραγόντων, οι οποίοι αν επενεργούσαν μόνοι τους ήταν απίθανο να προκαλούσαν το δυστύχημα.«Ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες. Θα αναλύσουμε την κατάσταση» τόνισε.
Ανακοίνωσε ότι ο ΟΣΕ εξετάζει την τοποθέτηση καμερών σε σταθερά σημεία των σιδηροδρομικών γραμμών, αλλά και στις μηχανές των αμαξοστοιχιών, που θα εποπτεύουν τη συμπεριφορά του συστήματος. Πρόσθεσε, όμως, ότι για την τοποθέτηση καμερών χρειάζεται πολλή μελέτη, εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και το κόστος είναι μεγάλο.
Σε δηλώσεις του και στονραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», o κ. Πετράκης είπε ότι την Παρασκευή αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής των τριών εμπειρογνωμόνων, που συγκροτήθηκε μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, για να δοθούν απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος.«Εχουμε υποχρέωση να βγάλουμε το πόρισμα έως την Παρασκευή»τόνισε ο κ. Πετράκης, σημειώνοντας ότι πραγματογνώμονα έχει στείλει και η εισαγγελία. «Αρα έχουμε και μια αρχή έξω από τον σιδηρόδρομο, που ελπίζουμε να βγάλει τα ίδια συμπεράσματα με εμάς».
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν στον τόπο του δυστυχήματος στο Αδενδρο οι εργασίες καθαρισμού της γραμμής από τα βαγόνια, ενώ στο σημείο βρίσκονται τα τρία μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, για επιτόπιο έλεγχο.
«Είμαστε στη φάση της πλήρους διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος»ανέφερε,στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»,ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας.
Χαρακτήρισε το δυστύχημα «πολύ δύσκολο, πολύ μεγάλο και πολύ σοβαρό», ενώ τόνισε ότι «μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι πρέπει να μας έχει δοθεί η πρώτη εκτίμηση του πορίσματος της επιτροπής».
Σύμφωνα με τον κ. Βούρδα, η σιδηροδρομική κυκλοφορία διεξάγεται με μονή γραμμή (σ.σ. από την εναλλακτική γραμμή που υπάρχει), διότι «πρώτα πρέπει να απομακρυνθεί σταδιακά ο συρμός».
«Ενα κομμάτι του συρμού είναι μέσα στο κτίριο, θα συνοδευτεί και με την κατάρρευση του κτιρίου. Υπάρχουν ειδικοί μηχανικοί, έχει ειδοποιηθεί και η ΓΑΙΑΟΣΕ για να δούμε τον τρόπο που θα γίνει η κατάρρευση του σπιτιού για να μην υπάρχουν προβλήματα. Αυτό θα γίνει εντός της ημέρας. Ταυτόχρονα οι γερανοί είναι εκεί για την απομάκρυνση των συρμών και τη μεταφορά τους στα μηχανοστάσια. Μέσα στο επόμενο διήμερο αναμένεται να αποκατασταθεί η γραμμή και στο επόμενο δεκαήμερο να αποκατασταθεί και η ηλεκτροκίνηση της γραμμής.Στόχος είναι μέχρι την επόμενη εβδομάδα να έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία»σημείωσε ο γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.
«Ευθύνη όλων είναι να εντοπιστούν άμεσα τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και να φροντίσουμε ώστε να μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία στο μέλλον»δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Οφείλουμε το ταχύτερο να μάθουμε τι έφταιξε, κι αυτό ζήτησα από τους υπεύθυνους, στον τόπο του δυστυχήματος, τη μοιραία νύχτα. Ζήτησα από μηχανικούς της Περιφέρειας να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους φορείς και για το θέμα της οικίας την οποία εμβόλισε το τρένο» είπε.
Στο μεταξύ, σε σταθερή κατάσταση, με καλή επικοινωνία με το περιβάλλον, νοσηλεύονται στη Β΄ Χειρουργική Κλινική του Nοσοκομείου Παπανικολάου τρεις τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.Πρόκειται για 40χρονο, 58χρονη και 41χρονη.
Σύμφωνα με τονδιοικητή του νοσοκομείου, Κωνσταντίνο Εμμανουηλίδη, βρίσκονται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση και η κατάστασή τους εξελίσσεται ομαλά.