15/5/2017

Κάλεσμα σε όλους να συμμετάσχουν στην ποδηλασία που θα διεξαχθεί την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 στο νέο ποδηλατόδρομο του Δήμου Αμαρουσίου που διέρχεται από τις γειτονιές Πολυδρόσου, Παραδείσου και Αγίου Θωμά, απηύθυνεο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τη συμμετοχή της πρόεδρου του Συλλόγου Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» κας Ιωάννας Αλυσανδράτου και του επεμβατικού καρδιολόγου Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης, επιστημονικού συνεργάτη του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Παναγιώτη Καρυοφύλλη.

Η δράση έχει στόχο να επιβραβεύσει την σκληρή προσπάθεια υλοποίησης του νέου ποδηλατόδρομου και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και στήριξης στους ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης.

Με αφετηρία την οδό Καραμανλή & Ευζώνων, οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν στις 11:00 το πρωί και, αφού διανύσουν μία απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων, θα καταλήξουν στην οδό Φαιάκων και Ανδρέα Παπανδρέου.

Τη δράση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αμαρουσίου, ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών(ΙΣΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι«μέσα από τη σύμπραξη του Δήμου Αμαρουσίου με τον Σύλλογο Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» βούληση μας είναι αφενός μεν, να αξιοποιήσουμε το νέο ποδηλατόδρομο που διέρχεται μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης μας και ενώνει τρεις γειτονιές, και αφετέρου, να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία μας για τους ασθενείς που πάσχουν από μία σπάνια νόσο, αναδεικνύοντας την πραγματική εικόνα, του θάρρους και της αξιοπρέπειας. Με τη συμμετοχή όλων μας στη συμβολική αυτή πρωτοβουλία, ενισχύσουμε την προσπάθειά τους και στέλνουμε το μήνυμα ότι «όποια μορφή σπανιότητας και αν έχει κανείς είναι αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας μας.»

Αναφερόμενος στο νέο ποδηλατόδρομο ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι «παρά τις δυσκολίες κατορθώσαμε μέσα από σκληρή προσπάθεια να ολοκληρωθεί ένα έργο, που αποτελεί την αρχή για την ολοκλήρωση του οράματος μας, που είναι να δημιουργήσουμε αναβαθμισμένεςγειτονιές, εύκολα προσβάσιμες στους πεζούς και στα ποδήλατα, ως ένα εναλλακτικό τρόπο οικολογικής μετακίνησης.»

Από την πλευρά των ασθενών, η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» κ. Ιωάννα Αλυσανδράτου, ασθενής με ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αμαρουσίου για τη στήριξή του συμπράττοντας μαζί με τον σύλλογο των ασθενώνγια την υλοποίηση της 5ης ποδηλατικής βόλτας για τη νόσο της Π.Υ.

Η κυρία Αλυσανδράτου τόνισε ότι η «ποδηλατάδα αποτελεί ένα ορόσημο για όλους εμάς τους ασθενείς με Π.Υ καθώς αναδεικνύει την ανάγκη μας να είμαστε ενεργό μέλος της κοινωνίας παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στο ευρύ κοινό τη δυσκολία του ασθενή με πνευμονική υπέρταση, ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να κάνει ποδήλατο, μπορεί όμως, και του αξίζει, να κάνουν ποδήλατο για αυτόν, ενδυναμώνοντας τη φωνή του για την ανάγκη αναγνώρισης του σπάνιου νοσήματός του και φυσικά για την εύρεση μιας θεραπείας. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε την ποδηλατική μας βόλτα, κάνοντας πετάλι όλοι μαζί για να στείλουμε το μήνυμα της αναγνώρισης της νόσους μας από όλους! στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονικής Υπέρτασης (5 Μαΐου. Φέτος είναι ο πέμπτος ποδηλατικός γύρος και ευχαριστούμε τον κόσμο που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και υποστηρίζει το δύσκολο έργο μας. Οι συμμετέχοντες αυτή τη χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη στάση ζωής μας την οποία αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο ο ήρωάς μας,ο “Σπάνιος Μωβ Ελέφαντας Πόνγκο” που με την γλυκιά ιστορία του μας στέλνει ένα μήνυμα θάρρους από τον ασθενή με Π.Υ, « όσο και αν κουράζομαι να αναπνεύσω μπορώ και θέλω να ζω με αξιοπρέπεια»!

Ο Πόνγκο είναι ο κεντρικός ήρωας του ομώνυμου παιδικού βιβλίου του Συλλόγου Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» καιεκφράζει κάθε ασθενή με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση που ζει με τη σπάνια μορφή της νόσου αλλά και κάθε ασθενή που νοσεί με δευτεροπαθή πνευμονική υπέρταση, αφού τα συμπτώματα της ασθένειας είναι κοινά για όλες τις μορφές και τα στάδια της νόσου, που γεννήθηκε για να μας εξοικειώσει με τη νόσο της Π.Υ και να μας κάνει να αγκαλιάσουμε τον ασθενή της σαν αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας μας.

Η κυρία Αλυσανδράτου έκλεισε προτρέποντας όλους, δημότες και μη, να παρευρεθούν στην ποδηλατάδα στις 21 Μαΐου στο Μαρούσι, εγκαινιάζοντας το νέο οικολογικό έργο του Δήμου και στηρίζοντας με τη συμμετοχή τους, τους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Αναφερόμενος στην πνευμονικής υπέρτασης (Π.Υ) και στον ορισμό αυτής, ο καρδιολόγος του Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης,επιστημονικός συνεργάτης ΩΚΚ,κ. Παναγιώτης Καρυοφύλληςσημείωσε την σημαντικότητα της σύμπραξης όλων των φορέων για το όφελος αυτών των δύσκολων ασθενειών και επισήμανε ότι είναι σπουδαίο όλοι μαζί,ασθενείς, γιατροί και πολιτεία να γινόμαστε ο αρωγός του ασθενή με Π.Υ.Ο ειδικός γιατρός συνέχισε αναφερόμενος σε μια σπουδαία πρωτοβουλία των ίδιων των ασθενών πουμε Θέληση για ζωή πέτυχαν να έχουνσήμερα μιαθεραπευτική επιλογή για τη χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση (ΧΘΠΥ) που αποτελεί μια μορφή προτριχοειδικής πνευμονικής υπέρτασης, που ταξινομείται ως πνευμονική υπέρταση κατηγορίας 4. με βάση τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Στην ΧΘΠΥ, στενώσεις ή αποφράξεις των πνευμονικών αρτηριών λόγω οργανωμένων θρόμβων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πνευμονική υπέρταση, που τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

Ο κος Καριοφύλλης συνέχισε εξηγώντας ότι ηΧΘΠΥ αποτελεί τη μοναδική μορφή προτριχοειδικής πνευμονικής υπέρτασης πουείναι δυνητικά ιάσιμη, με πνευμονική ενδαρτηρεκτομή (ΠΕΑ), που είναι η ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή, αλλά όχι για όλους τους ασθενείς. Σήμερα, στην Ελλάδα αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο, σχεδόν το σύνολο των ασθενών με ΧΘΠΥ που κρίνονται ανεγχείρητοι, αντιμετωπίζονται με χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της νόσου και πλέον σε λίγα μέρη στον κόσμο, μέσα σε αυτά και η Ελλάδα, υπάρχειη θεραπευτική επιλογή της αγγειοπλαστικής των πνευμονικών αρτηριών με μπαλόνι (balloon pulmonary angioplasty, ΒΡΑ) η οποία δίνει μια ακόμα λύσηστην αντιμετώπιση ασθενών με ανεγχείρητη ΧΘΠΥ και μάλιστα τοποθετήθηκε και ως θεραπευτική επιλογή και στις τρέχουσες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες του 2015 για την θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης», επεσήμανε οκος Καρυοφύλλης.

Ο κος Καρυοφύλλης έκλεισε αναφερόμενος στο ποσό σπουδαίο είναι για εκείνον να μπορεί να δίνει μια τόσο σημαντική θεραπευτική επιλογή έστω και σε μια μόνο ομάδα ασθενών με Π.Υ, ως επεμβατικός καρδιολόγος που πραγματοποιεί στην χώρα μας επεμβάσεις BPA και αφού θύμισε το ελπιδοφόρο μήνυμα της Παγκόσμιας ημέρας Π.Υ στις 5 Μαΐου, του καθηγητού Hiromi Matsubara, για ένα μέλλον με θεραπεία για την Πνευμονική Υπέρταση, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει για όλους τους ασθενείς του τον αγώνα για περισσότερες λύσεις σε όλους τους τύπους Π.Υ.