Οι προκλήσεις της Χρυσής Αυγής δεν έμειναν αναπάντητες από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τα οποία αντέδρασαν στην επίθεση κατά του Νίκου Δένδια μέσα στη Βουλή, καθώς και στην τραμπούκικη στάση της λοιπής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Νίκου Μιχαλολιάκου. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, εκτόξευσαν σκληρές κατηγορίες η μια στην άλλη, καθώς και η χθεσινή πρόκληση μπήκε ανάμεσά τους.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για επεισόδιο που θυμίζει πως «η Δημοκρατία δεν είναι ένα πολίτευμα δεδομένο», ενώ κατήγγειλε τη Χρυσή Αυγή πως επιλέγει την «αυτοδικία κατά όσων έκαναν αυτό το οποίο λέει η συνείδησή τους για την προστασία του Συντάγματος και των νόμων».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο, έσπευσε να συνδέσει την προκλητική στάση της ΧΑ με την επικείμενη ψήφιση του Μνημονίου, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε ουσιαστικά και η Πειραιώς: «Η προκλητική και τραμπούκικη επίθεση Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια δείχνει ότι για μια ακόμη φορά η Χρυσή Αυγή διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά, για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να περάσει το πιο σκληρό και επώδυνο Μνημόνιο» ήταν το επίσημο σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι γαλάζιες αντιδράσεις πυροδότησαν μια νέα αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου καταδίκασε την επίθεση, δηλώνοντας πως «το επεισόδιο δείχνει πως η ΧΑ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια νεοναζιστική συμμορία που δεν διστάζει να αποκαλύψει το βάρβαρο πρόσωπό της και μέσα στο Κοινοβούλιο, όπως και οπουδήποτε αλλού. Η ΧΑ πρέπει να βρει απέναντί της ένα δημοκρατικό μέτωπο που θα θέσει ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτικό φραγμό στη δράση της. Και σε αυτό πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ξεκάθαρες», αλλά με αφορμή πρωτίστως την αντίδραση Γεωργιάδη πρόσθεσε: «Οι δηλώσεις του ακροδεξιού αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Γεωργιάδη περί δήθεν κρυφής συμμαχίας της ΧΑ με την κυβέρνηση είναι τόσο γελοίες όσο και επικίνδυνες».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκπρόσωπος της ΚΟ της ΔΗΣΥ, έκανε λόγο για «αποπροσανατολισμό», αναφέροντας πως «ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι ένας βουλευτής της ΧΑ χειροδικεί, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, δεν αρκεί να παραπεμφθεί σε μια επιτροπή. Το σημερινό, πέρα από τον αποπροσανατολισμό, ξεφτιλίζει το Σώμα. Ζητούμε να εξειδικεύσετε τη μομφή. Μέχρι να παραπεμφθεί θα έρχεται εδώ και θα μας λέει τις απόψεις του; Κύριε πρόεδρε, να είστε πολύ συγκεκριμένος και να αναλάβετε τις ευθύνες σας». Με μήνυμά του στο twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης μίλησε για το «φασιστικό πρόσωπο της ΧΑ», καταλήγοντας πως «δεν χωράνε στη δημοκρατια τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές». Από Το Ποτάμι, ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε: «Κάποτε ήταν γραφικά περιστατικά που συνέβαιναν “αλλού”. Τώρα οι τραμπούκοι θέλουν να δέρνουν και στη δική μας Βουλή. Δεν θα τους περάσει!».

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε την αποβολή σύσσωμης της ΚΟ της ΧΑ, χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο «φασιστική και τραμπούκικη ενέργεια», ενώ ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων δήλωσε πως «οι εικόνες που είδαμε σήμερα, τις οποίες βλέπαμε σε άλλα κοινοβούλια και κοροϊδεύαμε, είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο και τον κοινοβουλευτισμό». «Η απόλυτη απομόνωση τη ΧΑ είναι καθήκον όλων μας» σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ. Πάντως, ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια από αρκετούς βουλευτές προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «ο ίδιος ο Κασιδιάρης δεν θα αισθάνεται ευχάριστα γι’ αυτό που έκανε». Αργότερα ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτή την προσέγγιση. Οι ΑΝΕΛ, μέσω της εκπροσώπου Μανταλένας Παπαδοπούλου, κατήγγειλαν την «καταφανώς απαράδεκτη και τραμπούκικη» συμπεριφορά των βουλευτών της ΧΑ, καταλήγοντας πως «η δημοκρατία δεν μπορεί να ανεχθεί τραμπουκισμούς, είτε μέσα στο Κοινοβούλιο είτε έξω απ’ αυτό».