«Είσαι μισθωτός; Δες πόσο μειώνουν το εισόδημά σου με το #mnimonio4 Τσίπρα». Αυτό τον τίτλο έχει το σύντομο βιντεάκι που από χθες το απόγευμα φιγουράρει σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΝΔ. Η ανάρτησή του ουσιαστικά σηματοδοτεί τη σκληρή γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα επώδυνα μέτρα η οποία θα κορυφωθεί αύριο και μεθαύριο στη συζήτηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Το μόλις 27 δευτερολέπτων βίντεο της ΝΔ έχει μόνιμο φόντο τον Πρωθυπουργό σε γκρίζα απόχρωση. Ξεκινάει με το ερώτημα τι μέτρα συμφώνησε να ψηφίσει ο Αλέξης Τσίπρας και συνεχίζει αναφέροντας δηκτικά: «ο άνθρωπος που δεσμεύτηκε για ούτε 1 ευρώ μέτρα». Και συνεχίζει πως με τη μείωση του αφορολογήτου ένας μισθωτός που παίρνει 750 ευρώ θα πληρώσει με τα νέα μέτρα 650 ευρώ φόρο, δηλαδή «θα χάσει σχεδόν έναν μισθό». Το συμπέρασμα της ΝΔ με το οποίο ολοκληρώνεται το βίντεο είναι: «Εχουν το θράσος να μας ζητούν να τα ψηφίσουμε; Οχι άλλη κοροϊδία».

Αργά χθες το απόγευμα, η ΝΔ ανέβασε ακόμη ένα βιντεάκι στα social media. Με αυτό κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι με το νέο Μνημόνιο οι συνταξιούχοι θα χάσουν από μία έως τρεις συντάξεις.

«Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το γαλάζιο επιτελείο είχαν προαναγγείλει εδώ και ημέρες πως όσο πλησιάζει η ψήφιση των μέτρων του τέταρτου Μνημονίου που φέρνει η κυβέρνηση η ΝΔ θα κλιμακώνει τις επιθέσεις της στον κυβερνητικό συνασπισμό. Παράλληλα, δε, είχαν επισημάνει πως θα προχωρούσαν σε λεπτομερή ανάλυση των σκληρών μέτρων με στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες. Συνακόλουθα, κινήσεις σαν τις παραπάνω είναι ενταγμένες στον αντιπολιτευτικό σχεδιασμό της και αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν το επόμενο διήμερο.

Κυρίαρχη πεποίθηση στην Πειραιώς είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα αναγκαστεί να αποκαλύψει το πραγματικό της πρόσωπο: θα βρεθεί δηλαδή στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να εξηγήσει πώς και γιατί υποχώρησε από όλες τις κόκκινες γραμμές της. Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν εμφατικά πως «η ώρα της αλήθειας για τα μέτρα και την κυβέρνηση έχει φτάσει». Οπως εξηγούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσουν καμία πτυχή των επώδυνων μέτρων που να μην την αναλύσουν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Επιπλέον, θα αναδείξουν ένα προς ένα τα ψέματα της συγκυβέρνησης.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια πρόγευση για το επιθετικό σύστημα που θα ακολουθήσει η ΝΔ στην προσεχή αναμέτρησή της με την κυβέρνηση στη Βουλή έδωσε προχθές το βράδυ από το Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε Ελληνες που ζουν και εργάζονται στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης προεξοφλώντας πως ακόμα και οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο τέταρτο Μνημόνιο «δεν θα υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση και εκτελεστική δυνατότητα. Είναι δεσμεύσεις που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν». Πυρά προς τους κυβερνώντες εκτόξευσε και όταν ρωτήθηκε για τα φαινόμενα αναξιοκρατίας στην Ελλάδα: «Περίμενα κάτι διαφορετικό από την ελληνική κυβέρνηση. Ξεκίνησε λέγοντας άλλα και τώρα ακολουθεί πελατειακή λογική», ήταν το επικριτικό σχόλιό του.

Στο μεταξύ, η συντονισμένη γαλάζια επίθεση μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας εστίασε χθες τις δικές του βολές στα νέα στοιχεία για την ύφεση που συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Αιτίες είναι, εξήγησε, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης καθώς και η επιβαλλόμενη υπερφορολόγηση των πολιτών.