Ενάμιση χρόνο (τουλάχιστον) θα περιμένουν οι ασφαλισμένοι με χαμηλά εισοδήματα για να δουν τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη να μηδενίζεται. Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι απαλλαγές αφορούν εκείνους του πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 1.200 ευρώ.

Στόχος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι ανάπηροι, οι ανασφάλιστοι και οι συνταξιούχοι.

Στο μεταξύ, το πράσινο φως για την απελευθέρωση των τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων δίνει το ίδιο νομοσχέδιο, με εξαίρεση την τιμή που προβλέπεται ως νοσοκομειακή.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια διείσδυσης των γενοσήμων, προβλέπεται έκπτωση –που αυξάνεται κλιμακωτά –από τις φαρμακευτικές εταιρείες για εκείνα τα φαρμακεία τα οποία διακινούν μηνιαίως γενόσημα σκευάσματα σε ποσοστό άνω του 25% επί των συνολικών πωλήσεών τους.

Σε ό,τι αφορά τα νέα καινοτόμα φάρμακα, καθορίζονται αυστηροί κανόνες για την εισαγωγή τους στη Θετική Λίστα. Στις απαραίτητες προϋποθέσεις συμπεριλαμβάνεται η αποζημίωση του υπό εξέταση σκευάσματος στα 2/3 των κρατών – μελών της ΕΕ όπου κυκλοφορεί, ενώ τα κράτη στα οποία κυκλοφορεί δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.

Επιπλέον, για την αποζημίωση των καινοτόμων κρίνεται απαραίτητο να έχουν λάβει έγκριση στα τουλάχιστον μισά αναφερόμενα κράτη που έχουν Μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία).

ΡΕΚΟΡ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. Στο μεταξύ και δεδομένου ότι πέρυσι καταγράφτηκε νέο ρεκόρ συνταγογράφησης –εκδόθηκαν 75 εκατομμύρια συνταγές εντός του 2016 -, το νομοσχέδιο προβλέπει την είσοδο κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία (π.χ. καρδιαγγειακά και διαβήτης), ενώ αφήνει παράθυρο για οικονομικούς στόχους και πλαφόν για τους γιατρούς. Σημειώνεται ότι για τον προσδιορισμό των στόχων και των περιορισμών θα λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως είναι ο αριθμός των ασθενών ανά γιατρό, η γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά δεδομένα της αλλά και η εποχικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν και οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων κατ’ όγκο σε συσκευασίες. Οι στόχοι αυτοί ενσωματώνονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κάθε γιατρού, ο οποίος θα πρέπει να τηρεί πιστά και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Μάλιστα, στην περίπτωση υπέρβασης των ορίων ορίζεται και πρόστιμο που ξεκινά από το ύψος των 2.000 ευρώ, ενώ ως ανώτατη ποινή καθιερώνεται η οριστική λύση της σύμβασης του γιατρού με τον ΕΟΠΥΥ.