Με έναν πολιτικό ελιγμό, η Φώφη Γεννηματά πρότεινε χθες στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκλογή αρχηγού από τη βάση πριν από το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα. Με αυτήν την κίνηση, που δοκιμάζει τη ΔΗΣΥ, η Γεννηματά επιδιώκει να θέσει τόσο την εσωκομματική αντιπολίτευση όσο και τα λοιπά κόμματα του χώρου προ των ευθυνών τους.
Η «άμεση εκλογή από τη βάση του επικεφαλής της Συμπαράταξης» μπορεί να είχε πολύ καιρό να συζητηθεί στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως υπήρχε ως πλάνο και επανήλθε στο τραπέζι όταν διαπιστώθηκε η ζημιά που μπορούσε να προκαλέσει η εσωστρέφεια των τελευταίων εβδομάδων. Με άρθρο της στα «ΝΕΑ», μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2016 η επικεφαλής της ΔΗΣΥ είχε περιγράψει τα βήματα που θα ακολουθούσε ο νέος φορέας. Με ενδιάμεση εκλογή ηγεσίας, η οποία προτείνεται να γίνει μετά το Συνέδριο του Ιουνίου, η ΔΗΣΥ «ανοίγεται» περισσότερο στη βάση και, σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, «κλείνει τα στόματα» όσων εντός και εκτός κόμματος μιλούσαν για «κλειστές διαδικασίες».
Παράλληλα, η πρόταση της Φώφης Γεννηματά αναφέρει πως πριν από την εκλογή της νέας ηγεσίας και μετά το προγραμματικό Συνέδριο του καλοκαιριού το κάθε κόμμα θα κληθεί να αποφασίσει τη μορφή του νέου σχήματος: αν, δηλαδή, προτιμά μια λύση τύπου Επινέ με άμεση αυτοδιάλυση και δημιουργία ενιαίου φορέα ή τη δημιουργία μιας πολυκομματικής ομοσπονδίας, η οποία θα λειτουργήσει ως λιγότερο βίαιη μετάβαση στο νέο σχήμα. Το Ιδρυτικό Συνέδριο, το οποίο, σύμφωνα με την εισήγηση της Φώφης Γεννηματά, θα λάβει χώρα έως τις αρχές του 2018, θα εκλέξει εκτελεστικά όργανα.
Για το ΠΑΣΟΚ, η επιλογή μεταξύ Επινέ και πολυκομματικού σχήματος φαίνεται πως θα προκύψει μέσα από τις διαδικασίες του έκτακτου Συνεδρίου, χωρίς να αποκλείεται η διεξαγωγή ενός εσωτερικού δημοψηφίσματος. Για τις άλλες συνιστώσες, τα πράγματα είναι μάλλον περισσότερο περίπλοκα, με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών να διαφωνούν στην πρόταση εκλογής επικεφαλής πριν από το Ιδρυτικό Συνέδριο, προκρίνοντας τη λύση του ενιαίου φορέα, αντί ενός πολυκομματικού σχήματος.
Οι αντιδράσεις. «Η εκλογή επικεφαλής από τη βάση αφορά τον ενιαίο φορέα, το νέο κόμμα που πρέπει να δημιουργηθεί με Ιδρυτικό Συνέδριο εντός του 2017, και όχι έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα που άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο. Επίσης πρώτα δημιουργείς τον ενιαίο φορέα μέσω Ιδρυτικού Συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση» δήλωσε στη χθεσινή συνεδρίαση ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ ο Γιάννης Τούντας, εκπροσωπώντας τις Κινήσεις Πολιτών, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η εκλογή της ηγεσίας από τη βάση δεν μπορεί παρά να γίνει μετά τη δημιουργία του νέου φορέα για να μην επικρατήσουν διχαστικές αντιπαραθέσεις». Από την πλευρά τους, στο ΚΙΔΗΣΟ θεωρούν δευτερεύουσας σημασίας τα οργανωτικά και επικεντρώνονται περισσότερο στο πολιτικό σκέλος, μιας και, όπως αναφέρει επιτελικό στέλεχος, «όλοι συμφωνούν ότι τελικός στόχος είναι ο ενιαίος φορέας», υποδεικνύοντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ως το σχήμα που, λόγω μεγέθους, κυρίως θα αποφασίσει τον τρόπο που αυτό θα γίνει.
Τα κόμματα εκτός ΔΗΣΥ. Οι εξελίξεις που δρομολογεί η πρόταση Γεννηματά, ωστόσο, αφορούν τα κόμματα εκτός ΔΗΣΥ, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στην ομιλία του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «στη ΔΗΣΥ υπάρχει διαρκώς ένα κενό έδρανο για όλους εκείνους που θέλουν και επιδιώκουν συμπόρευση, συνεργασία και συμπαράταξη». Το Ποτάμι, στο οποίο, μαζί με την Ωρα Αποφάσεων, κυρίως απευθύνεται η πρόσκληση, κάνει λόγο για κίνηση «ενίσχυσης της ΔΗΣΥ και του ΠΑΣΟΚ». Στελέχη της Σεβαστουπόλεως, σχετικά με τη συμμετοχή του Ποταμιού σε οποιαδήποτε διαδικασία, αναφέρουν πως αυτή πρέπει να αφορά έναν καινούργιο φορέα και «ένα άλλο συνέδριο».