Νέος «εμφύλιος» ξέσπασε στα ιδιωτικά σχολεία, μεταξύ των σχολαρχών και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να δέχεται πυρά και από τις δύο πλευρές!
Αφορμή ήταν οι αλλαγές στον νόμο (έμπνευσης Νίκου Φίλη) για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία, που συμφώνησε ο Γαβρόγλου με τους θεσμούς. Οι νέες ρυθμίσεις μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι για να κριθεί μια απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού συγκροτείται ανεξάρτητη επιτροπή από τρεις πρωτοδίκες, η οποία θα εξετάζει αν η σύμβαση εργασίας του καταγγέλθηκε νομίμως και θα αποφαίνεται εντός εξήντα ημερών. Μάλιστα ο Γαβρόγλου υποστήριξε ότι «οι τελικές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν δεν αλλοιώνουν τη φιλοσοφία των αντίστοιχων διατάξεων που ψηφίστηκαν πέρυσι».
Τι το ήθελε; Αμέσως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ), οι οποίοι μέχρι τώρα στήριζαν τις κυβερνητικές επιλογές, τον κατηγόρησαν ότι λέει μισή αλήθεια, διότι αν η επιτροπή δεν αποφασίσει εντός 60 ημερών, ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός θα απολύεται αυτοδίκαια, κάτι που ισοδυναμεί, λένε, με ελεύθερες απολύσεις. Εστειλαν μάλιστα επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας παρέμβαση και προς το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να δημιουργήσουν διάσπαση. Και σήμερα η Ομοσπονδία τους συνεδριάζει για να εξετάσει ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.
Σοβιετικοποίηση
Ομως ούτε οι σχολάρχες ικανοποιήθηκαν και μίλησαν για «σοβιετικοποίηση των ιδιωτικών σχολείων» και «ιδεοληψία που θέλει να τα μεταβάλει σε ένα μπολσεβίκικου τύπου κρατικό – κομματικό σχολείο». Ο πρόεδρος των ιδιωτικών σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης έκανε λόγο για διαδικασία μετατροπής των ιδιωτικών σχολείων σε κάτι σαν προβληματικές ΔΕΚΟ, χωρίς καμία δυνατότητα αυτενέργειας, ελευθερίας επιλογής, εξέλιξης.
Αυτό, επειδή αφαιρείται το διευθυντικό δικαίωμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ενώ επίσης προβλέπεται ότι σε περίπτωση που καταργηθούν τμήματα ή μαθήματα, τα σχολεία οφείλουν, αντί να μειώνουν το ωράριο των εκπαιδευτικών, να τους δίνουν πλασματικές ώρες. «Δημιουργείται έτσι το παράδοξο ένας οργανισμός που χάνει έστω και μικρό κομμάτι του κύκλου εργασιών του και συρρικνώνεται, να πρέπει να αμείβει ώρες αργομισθίας» ανέφερε.
Το παράδοξο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας αντέδρασε μόνο στην ανακοίνωση των σχολαρχών, την οποία χαρακτήρισε θλιβερή, αλλά δεν είπε κουβέντα για την επίθεση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί κι αυτή η νέα αντιπαράθεση που ξέσπασε παραμονές εξετάσεων…